Ge krukväxterna nytt liv – experten om allt du behöver göra inför våren
Härliga tider nu när dagarna blir längre. Det märks på frågorna att vi går mot vår. Flera vill skaffa nya växter, ta hand om gamla favoriter och plantera om dem. Jag sätter vårblommande lökar i fönstren och njuter av tanken på den ljusnande framtiden.
Att göra just nu:
- Beskär växterna: Nu behöver de vintertrötta växterna pysslas om lite för att piggas upp inför den nya växtsäsongen. Ta bort det som blivit fult under vintern. Skaka av torra blad och ta bort spretiga och döda grenar. Du kan också beskära växten så att den får en fin form eller blir mindre om den är för stor. Passa på att ta sticklingar medan du beskär.
- Omplantering: Plantera om dem som har vuxit ur sina krukor. Alla behöver inte planteras om varje år. Vänta tills rötterna fyller ut jorden. Välj jord av bra kvalitet som inte innehåller för mycket finfördelad torv. Den sjunker ihop och blir för kompakt. Jorden får gärna innehålla små lecakulor.
- Duscha och vattna: Duscha växterna för att fräscha upp dem. Fortsätt sedan att duscha dem kontinuerligt, det mår de bra av. Börja stegvis ge växterna mer vatten och näring.
Så sköter du en ökenros
Fråga: Jag har sett en ökenros på en bild, fantastisk växt. Jag vill gärna ha en och undrar om den är svår att ta hand om? Var kan jag få tag på en?
Svar: Ökenrosen är en snygg och lättskött växt. Den kan stå i söderfönster i kraftig sol och har små krav för att klara sig. Däremot vill den inte stå i blöt jord och trivs bäst när det är 22–35 grader varmt. Den lagrar vatten i stammen och ska vattnas rejält då och då, torka upp ganska fort och stå torrt ett tag. Om den tappar blad kan det bero på att den fått för mycket vatten. Den går i vila när det är 16–20 grader varmt och växten mår bäst av att ha det 10–15 grader under vintern. Ge sparsamt med vatten under viloperioden. Ökenrosen klarar att övervintra i rumstemperatur men då vill den stå ljust, helst med extraljus. Det är helt normalt om den tappar blad under vintern. Håll ögonen öppna om du vill ha tag på en ökenros. De finns i blomsterbutiker ibland, vanligast maj– november. Du kan också köpa frö och så den.
Plantera om nya krukväxter
Fråga: Jag har hört att nyköpta krukväxter ska planteras om, stämmer det? Behöver jag sedan plantera om dem varje år eller mer sällan?
Svar: Om du köpt en säsongsväxt som bara ska finnas hos dig ett kort tag behöver du inte plantera om den. Ge den näring och vatten. Växter som du ska ha länge behöver däremot tas om hand, men det är inte bråttom. Om du tycker att växten står i en liten kruka med dålig jord ska du självklart plantera om den. Däremot är det bra att sätta din nya växt i karantän för att kontrollera att den inte bär på någon ohyra. Låt den stå för sig själv i ungefär två veckor så att andra växter inte smittas.
Unga plantor som växer mycket kan behöva planteras om ofta. Det är dags när rötterna börjar trängas i krukan. Försök hålla koll på när det händer. Äldre krukväxter som inte växer lika fort kan du plantera om vartannat till vart tredje år. Det förutsätter att de står i blomjord av god kvalitet, som inte sjunker ihop och packar sig kring växternas rötter.
Äta aloe vera
Fråga: En del livsmedel innehåller aloe vera. Den anses ju vara nyttig, kan jag också äta från min egen planta?
Svar: Giftinformationscentralen meddelar att aloe innehåller ämnen som kan vara irriterande. Det finns inga kända förgiftningsfall av växten, så en liten mängd kan troligen vara ofarligt, men undvik helst.
Lättskötta blommor
Fråga: Jag vill gärna ha lättskötta växter som blommar och lever länge. Ge mig några tips.
Svar: Här är tre helt olika men vackra blommor som inte kräver så mycket skötsel och inte ger upp om du råkar glömma bort dem ibland.
- Porslinsblomma, vanlig Hoya carnosa, överlever mycket. För att bli så fin som möjligt ska den stå ljust, men inte i starkt solljus. Låt den torka upp lätt mellan vattningarna. Blommar med härligt doftande blommor mellan vår och höst, olika sorter blommar olika mycket. Ge halv dos näring en gång i veckan under sommarhalvåret och kvarts dos under vintern.
- Brudorkidé är nog den mest lättskötta växt du kan ha. Du kan lämna den i veckor utan att den dör. Men den blir finare om du ger den lite omsorg. Ställ den ljust, men inte i direkt solljus. Vattna ofta och ge orkidénäring en gång i månaden. Låt växten torka upp mellan vattningarna, får absolut inte bli stående i vatten. Den gillar fuktig luft så spreja den gärna med vatten ofta.
- Fredskalla kan du placera på många sätt. Den trivs i såväl ljus som skugga men inte i direkt solljus. Ju ljusare de står desto mer blommar de. Låt jorden torka upp mellan vattningarna och ge svag dos näring en gång i veckan under sommarhalv- året och en gång i månaden på vintern.
Skötselråd för en rumsgran
Fråga: Jag skaffade en rumsgran till jul, den är fortfarande fin och jag vill gärna spara den. Hur ska den skötas?
Svar: Den trivs bra på en ljus plats. Undvik stark sol och element som gör att den kan torka. Ställ den gärna svalare på vintern om du kan. Håll jorden lätt fuktig under sommarhalvåret och ge halv dos näring varannan vecka. Låt jorden torka upp mellan vattningarna på vintern och ingen näring.
Så här väcker du dahlian
Fråga: Jag älskar dahlior! I somras hade jag några i kruka på balkongen. När hösten kom sparade jag knölarna. Nu undrar jag hur jag ska ta hand om dem på bästa sätt för att de ska frodas och blomma i sommar.
Svar: Ta knölarna ur den mörka vinterförvaringen från mitten av mars till mitten av april. Lägg dem i ett rum med dagsljus. Då kommer små knoppar att dyka upp i skarven mellan knöl och stjälk. Klipp bort ruttna och dåliga delar med en sekatör. Förodla knölarna i krukor med jord inomhus eller frostfritt utomhus för att få igång dem snabbt. På så sätt blir sommarens blomning längre. De förkultiverade plantorna kan inte sättas ut i rabatt eller kruka förrän frostrisken är över. Dahlior är nämligen mycket känsliga för frost.
3 våriga favoriter
1. Poppis pärlhyacint
Sötast av vårens lökväxter är väl pärlhyacinten. Låt den stå ljust så att stjälkarna inte drar iväg och blir för långa. Vattna den sparsamt. Finns i olika färger från vitt till blått.
2. Näpen narciss
’Tête-à-tête’, den lilla gula narcissen är nog den största glädjespridaren av alla vårlökar. När den glada blomman dyker upp vet man att nu är våren verkligen på ingång.
3. Rutig kungsängslilja
Kungsängsliljan är en riktig skönhet med sina sirliga stjälkar och fina rutiga blommor. Den blommar över ganska fort inne men är ändå värd att ha för att den är så vacker.
Slokande krukväxter
Fråga: Mina krukväxter slokar, vad kan det bero på? Ser ingen ohyra på dem.
Svar: De har antagligen fått för mycket eller för lite vatten. Lyft växten ur krukan och kontrollera rötterna och jorden. Är jorden sur och rötterna mjuka behöver de torka upp. Lägg växten utan kruka på en tidning så att överskottet sugs upp av pappret, plantera sedan om den i ny jord. Är jorden och rötterna torra behöver växten vattnas så att jorden blir helt genomfuktig.
Kryddor från mataffären
Fråga: Kan jag plantera om kryddor i kruka som jag köpt i mataffären efter att jag skördat från dem? Växer de till sig så jag kan skörda igen?
Svar: Det går bra nu till våren när ljuset kommer tillbaka. På vintern behövs det oftast extraljus för att kryddorna ska klara detta. Klipp bort intorkade grenar. Vattna rejält innan du börjar. Fyll den nya krukan med jord. Ta kryddväxterna ur sin plastkruka och plantera dem lika djupt i den nya som de stod i den gamla. Vattna igenom krukan och ställ den ljust. Låt jorden torka upp mellan vattningarna och ge ekologisk gödsel efter ett par veckor. Går det bra kan du skörda av kryddorna ända fram till hösten, minst.
Rädda doftpelargonen
Fråga: Jag lät min doftpelargon stå bakom en gardin i vanlig rumstemperatur över vintern. Visserligen har den överlevt men ser hemsk ut. Den har vuxit sig tanig och ful, många blad har dessutom torkat och fallit av. Kan jag ge den nytt liv inför sommaren?
Svar: Det går antagligen alldeles utmärkt att göra din doftpelargon fin igen. Klipp ned allt som är fult på plantan. Den tål att klippas ned ganska hårt. Vänta någon vecka med att plantera om den. Ställ plantan ljust men undvik stark sol. Doftpelargonen vill ha lätt fuktig jord och näring från vår till höst. Trivs mycket bra med att stå ute under sommaren.
Foto: Blomsterfrämjandet, Floradania, Shutterstock/TT