Floristen: Så binder du buketter och gör arrangemang som ett proffs
En efter en kikar kursdeltagarna in i det vackra vinhuset i Sofieros slottspark och får bekräftat att det är här det ska ske. Vi har några roliga eftermiddagstimmar framför oss med blommor, pyssel och kreativa idéer.
På det stora bordet ligger floristknivarna redo och ett sidobord intill dignar av hinkar med pioner, rosor, stjärnflocka och andra växter som ska sättas samman till vackra och personliga bordsarrangemang.
I folkbildningslandet Sverige finns en lång tradition av kursverksamhet inom alla tänkbara ämnen. Att träffas på det här sättet är populärt – du umgås några timmar med personer som har samma intresse och får lära dig saker du kan använda dig av sedan.
Blom- och trädgårdsintresserade utgör heller inget undantag – suget att gå kurs är stort.
– Ja det är jättepopulärt, säger florist Nettan Kelly som håller den här kursen i blomsterarrangemang.
– Det är dessutom många som återkommer för att lära sig mer. Att gå på kurs med väninnorna som en födelsedagspresent eller möhippa blir allt vanligare.
I samband med kursen berättar Nettan om växterna som ska användas, hur de bäst arrangeras och hur de håller sig fina länge. Det blir en hel del matnyttiga tips och tricks att ta med hem.
– Jag vill ju att alla ska älska blommor! Och jag tycker att det är en vinst att dela med mig av det jag kan. Det ger förhoppningsvis förståelse för vad som krävs i kunskap, tid och engagemang för att få till ett blomsterarrangemang.
Bind en bukett med pion som en florist – steg för steg
Buketten är en blandning av grönt och rosa i olika nyanser, former och texturer. Både form och färg ska vara intressant för ögat, tycker floristen Nettan Kelly.I buketten ingår:kaprifolgrenar, rabarberblommor och ormbunksblad från trädgården. Stjärnflocka, ros, pion, prärieklocka och eukalyptus från butiken.
1. Spiralform på grundblommor i buketten
En ros blir startblomman i buketten, som ska bindas i spiralform. Börja med att rensa bort blad och taggar. Fortsätt uppbyggnaden av buketten genom att korsa nästa blomstjälk över den första rosen. Fortsätt sedan att följa efter med blomstjälkarna i spiralform.
2. Kompakt bukett – så gör du
Nettan komponerar en lite bullig, kompakt bukett. I en sådan får blommorna stöd av varandra och buketten är så låg att den syns fint på bordet. Gröna kvistar av mastixbuske, kallas ofta pistaciakvistar i blomsterbutiken, Pistacia lentiscus, fyller upp bra. Fluffiga rabarberblommor och stjärnflocka ger en lite vild och hängig stil. Nu börjar buketten bli stor och det gäller att hålla handen avslappnad, annars blir det tungt och jobbigt att hålla länge.
3. Formbrytare i buketten
Prioritera mycket grönt och något som bryter mot en alltför jämn form. Nettan sätter till några uppstickande eukalyptusstjälkar. Sist i buketten kommer de slingriga kaprifolrankorna som hänger ut på sidorna – elegant i sin enkelhet!
4. Enkel teknik för att binda buketter – floristen tipsar
Enkel och smart bindteknik: Använd vanligt trädgårdssnöre, vik det dubbelt och dra ändarna igenom öglan.
Dra åt så att bukettens stjälkar fixeras, surra sedan ändarna på var sitt håll runt knippet. Se till att inga blad finns vid bindstället, enbart kala stjälkar. Det är annars ett givet ställe för bakterier när buketten sätts i vatten. De stjälkar som är vedartade och tjocka – klipp dem snett med sekatör. Tunnare stjälkar ska snittas med en vass kniv.
Skapa ett blomsterarrangemang – floristen visar hur du gör
En fin komposition till bordet – lättplacerat och lättskött. Ge en skvätt vatten varje dag så att stickmassan inte torkar, så håller blommorna cirka en vecka.
Steg för steg: Skapa ett proffsigt blomsterarrangemang till bordet
Material (förutom blommor): runt betongfat med kant, stickmassa (oasis), fix (en speciell häftmassa) och ett oasisfäste (attsätta stickmassan på). Specialmaterial kan köpas i blomsterbutiker.
1. Blötlägg stickmassan innan du börjar bygga arrangemanget
Sätt fast oasisfästet på fatet med en bit fix. Skär upp en lämplig bit stickmassa, lägg den i vatten så att den blir genomblöt. Tryck inte ner stickmassan under ytan, låt den sjunka själv, låt det ta tid. Material (förutom blommor): runt betongfat med kant, stickmassa (oasis), fix (en speciell häftmassa) och ett oasisfäste (att sätta stickmassan på). Specialmaterial kan köpas i blomsterbutiker.
2. Bygg blomsterarrangemanget underifrån
Placera den blöta stickmassan på fästet. Skär av hörnen lite. Börja att sticka in växterna. Stick alltid utifrån och snett in mot centrum. På det sättet får man plats med många stjälkar och de krockar inte i stickmassan.
3. Arrangera blommorna rätt i blomsterarrangemanget
Börja arrangera blommorna, som bör ha fått stå och dra i vatten. Alla stjälkar ska snittas innan de sticks in. Den stora hortensiablomman får delas, den är redan uppbyggd i små buketter. Tänk på att stora knoppar ska ha plats att slå ut. Här placeras den vackra pionknoppen 'Coral'.
4. Prova dig fram till rätt blommor i arrangemanget
Ibland kan en blomma kännas avvikande i formen, här är det kallan som sticker ut. Testa först var den passar bäst innan duplacerar den i stickmassan.
Floristens tips för bukett och arrangemang
- Ta alltid bort de blad som hamnar i vatten. Använder du blommor från trädgården, ta bort så många blad som möjligt för att ge all energi till blomman. Det är bättre att komplettera med separata bladstjälkar och gröna kvistar i buketten.
- Ju slätare stjälkarna är, desto mindre chans för bakterier att få fäste. Samma sak gäller rostaggar – ta bort dem, men försiktigt, annars får stjälken en större såryta där bakterierna gror.
- Ju kortare stjälk, desto kortare blir vattentransporten och blomman brukar vara fin en längre tid, än om stjälken är lång. Smart med låga buketter och arrangemang.
Floristen: Så vattnar du buketter och snittblommor bäst
- Byt vatten helst varje dag, åtminstone varannan. Detta är a och o för att buketten ska hålla så länge som möjligt.
- Skippa pulver –eller blanda självJag är lite misstänksam mot pulverpåsar som ska hällas i vattnet. Att byta vatten ofta räcker oftast för längre hållbarhet. Vill du göra en egen blandning, rör i lite socker i vattnet och någon droppe klorin.
- Kallt vatten till allt! Nu slipper vi hålla koll på vilka blommor som ska ha varmt respektive kallt vatten. Nya rön visar att kallt vatten är det bästa till alla snittblommor.