Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Gröna växter Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang

Expertens superknep: Så får du bort löss på din dahlia

01 apr, 2025
author Mia Zettermark
Mia Zettermark
En tredelad bild: Närbild på dahlior i olika färger, porträtt på dahliaodlaren Ulrika Grönlund och närbild av löss på ett dahliablad.
Peter Carlsson, TT
Oroar du dig för lössangrepp på din dahlia i sommar? Här kommer expertens husmorsknep som kommer hålla lössen borta resten av säsongen.
– Men det är viktigt att göra rätt så inte stammen ruttnar, säger Ulrika Grönlund som driver Dahliafarmen på Österlen.
Hon tipsar också om hur du ska hantera andra skadedjur och sjukdomar som kan drabba dina dahlior.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se trädgårdsexpertens bästa tips mot mördarsniglarBrand logo
Se trädgårdsexpertens bästa tips mot mördarsniglar

Det är inte konstigt att dahliorna blivit så populära. Av en ynka knöl, som kostar runt en femtiolapp, kan du få en ståtlig växt som förser dig med blommor sommar efter sommar. Förutsatt att din odling inte drabbas av skadedjur eller sjukdomar vill säga.

Enkla (och billiga) knepet för att bli av med löss

Lössangrepp på dahlia är inte helt ovanligt – och det gäller att vara uppmärksam. Om man tar lössen direkt är de betydligt enklare att bli av med. Det är ingen dum idé att ta som vana att alltid kolla igenom plantorna när man vattnar. Agerar du snabbt blir problemet sällan ohanterligt.

– Direkt när jag upptäcker löss tar jag bort dem med tumme och pekfinger och spolar sen av stjälken med hård stråle. Att spraya med såpvatten är också ett sätt att bekämpa dem, säger Ulrika Grönlund som driver Dahliafarmen på Österlen och också skrivit två böcker om dahlior.

Det gäller att vara uthållig och upprepa dagligen för att verkligen bli av med lössen. Är de extra envisa finns ett oväntat knep som Ulrika Grönlund tycker är väldigt effektivt - och som håller lössen borta för gott.

– Funkar inget annat smörjer jag vaselin högst upp på stjälken, då kommer de inte tillbaka dit. Men det är viktigt att inte smörja nertill på plantan, då kan den ruttna, säger Ulrika Grönlund.

Tvestjärtar älskar dahlior

Man skulle kunna tro att tvestjärtar skulle vara en hjälp i dahliarabatten – eftersom de äter löss. Men dessvärre äter de av både dahliablad och blommor. Det luriga med tvestjärtarna är att de sover under dagarna och angriper dina dahlior nattetid medan du själv sover. Som tur är finns det flera smarta knep för att bli av med dem.

Annons

Du kan sätta en kruka upp och ner på en pinne och fylla den med halm – då kryper tvestjärtarna in där för att sova och du kan tömma den dagligen. Du kan även rulla ihop fuktad wellpapp och fästa den på en pinne nära plantor som blir angripna. Ett annat knep är att pressa vitlök och låta det dra i vatten för att sen spraya med den – tvestjärtar sägs avsky vitlök.

– Städa också upp i trädgården. Tvestjärtar gillar att sova i exempelvis lövhögar och i trånga, fuktiga och mörka utrymmen, säger Ulrika Grönlund.

Vad ska jag göra om min dahlia drabbats av knippe?

De senaste åren har flera dahliaodlare haft problem med knippe – en bakterie som du upptäcker när knölen plötsligt börjar producera extrema mängder småskott.

Vad är knippebakterios?

  • Knippebakterios orsakas av en bakterie (Rhodococcus fascians) som finns i jorden, och den kan ligga latent i en knöl.
  • Hur ser knippe ut? Bakterien orsakar en rubbning i växtens celler och gör att det skapas en extrem tillväxt av nya skott på knölen. Vid basen växer det upp samlingar av väldigt täta skott som ofta är tjocka, korta och missbildade.
  • Knippe kan spridas mellan dahlior men också till flera andra växter, bland annat pelargoner, jordgubbar, krysantemum, luktärt, petunia och nejlika.
  • Det finns ingen bot mot knippe.
  • Källa: Blomsterfrämjandet, Svedberga Lantskola, SLU

En dahlia med knippe kan fortfarande se bra ut och producera många blommor. Det diskuteras flitigt i dahliagrupper på Facebook om man kan, eller bör, behålla en knöl med knippe. Risken om man behåller är att bakterien sprids till fler dahlior och även andra typer av växter.

Knippe kan man upptäcka redan när när man väcker sin dahliaknöl, men ibland är det först när man tar upp den för vinterfövaring som det blir tydligt att den är smittad. Just därför är Ulrika Grönlund extra noga när hon hanterar sina dahlior:

– Jag spritar redskap mellan varje planta för att inte riskera smitta. Eftersom jag har försäljning kan jag inte behålla knölar med knippe, jag tar upp och bränner dem direkt.

Annons

Hur vet jag om min dahlia drabbats av rotkräfta?

Rotkräfta, som även kallas krongalla, är en annan bakterie som kan drabba dahlior – och som orsakar abnorm knölbildning.

– Det är som svulster på knölen, stora utväxter. Och det är värre än knippe eftersom det kan finnas kvar i jorden i tre år, säger Ulrika Grönlund.

Även den här bakterien kan smitta andra typer av växter, exempelvis begonia, krysantemum, pelargon, rosor, hallon, päron, äpple och rödbetor.

Vill man vara på den säkra sidan är det en god idé att plantera nyinköpta knölar i krukor och placera dem långt ifrån den vanliga odlingen för att undvika spridning om den nya knölen visar sig vara smittad.

Vad är rotkräfta?

• En drabbad dahliaknöl får stora utväxter på knölen.

• Svulsterna orsakas av en bakterie som heter agrobacterium tumefaciens som är utbredd över hela världen.

• Bakterien stimulerar en abnorm celldelning, som kräver mycket näring och vatten, vilket gör att plantan försvagas.

Källa: SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet

Hur vet jag om min dahlia har virus?

Förutom bakterier kan dahlior även råka ut för så kallat mosaikvirus. Du upptäcker det genom att bladen blir missfärgade längs bladnerverna och får gula fält och fläckar på bladen. Som namnet antyder blir det som ett mosaikmönster i bladen.

Det som gör det lite knepigt är att plantor som inte fått tillräckligt med näring kan uppvisa liknande symtom. Om man misstänker mosaikvirus kan man därför ställa plantan åt sidan och gödsla lite extra för att se om bladen får normal färg igen.

– Är det näringsbrist återhämtar sig plantan men är det virus så hjälper inte gödsling, det finns ingen bot. Och då är det inte bara bladen som påverkas, ofta utvecklas inte plantan så bra. Det kan man ju förstå, om en växt är sjuk lägger den sin kraft på att försöka bota sig själv, vilket inte går, och det blir på bekostnad av blad och blommor, säger Ulrika Grönlund.

Så skyddar du dina dahlior mot mördarsniglar

Mördarsniglar älskar dahlior. Det första du kan göra för att ge dina plantor en bättre start är att förodla dem inomhus och plantera ut först när det blivit mer rejäla plantor – då kan mördarsniglarna inte göra lika stor skada. Det andra rådet är att starta din snigeljakt tidigt, för att inte ge dem möjlighet att föröka sig och invadera din trädgård. Här kan du läsa mer om hur du slipper mördarsniglar i din trädgård.

Annons