Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Experterna tipsar: Så får du extra mycket bär

20 apr, 2022
author Anni Jähde
Anni Jähde
Jordgubbar och hallon
Smultron som mark-täckare, glest i hallonhäcken, rätt näring och jordgubbsplantering i juli. Här är experttipsen som maxar din skörd.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Bärbuskar och andra bärväxter är generellt inte svårskötta.

– Det är absolut inte krångligt att odla bär, säger Åke Truedsson som tycker att ju mer bärväxter svenska folket har, desto bättre är det

Han är odlingsexpert av rang med massor av bär och frukt på sin gård och dessutom pappa till många nya sorter. Sedan länge är han engagerad i Elitplantstationen som tar fram nya växter som är friska, klimatanpassade och genetiskt bra.

Vinbär finns i många olika färger

Åke rabblar olika bär han vill tipsa om, och naturligtvis tar han upp klassikern vinbär.

– Det finns så många sorters vinbär numera, säger Åke. Bruna, rosa, violetta, randiga – de flesta färger finns representerade förutom de vanliga vita, röda och svarta.

Se också: Plantera vinbärsbuskar - så lyckas du!Brand logo
Se också: Plantera vinbärsbuskar - så lyckas du!

– Gör det roligt för barnen, uppmuntrar han, och plantera flera olika färger.

Bland de svarta vinbären, som överlag är riktiga superbär, är ’Delikatesnaja’ den godaste sorten tycker Åke. ’Petter’ är också riktigt fin.

Blåbärstry är ett bär som uppmärksammats allt mer de senaste åren. Det har väldigt höga halter av antioxidanter och även C-vitaminhalten är hög. Blåbärstry ska liksom blåbär planteras i sur jord med mycket torv.

Både blåbärstry och blåbär får bäst skörd om två eller fler sorter planteras tillsammans.

– Enligt mina försök blir det 20 procent större bärskörd med två olika sorter, säger Åke.

Kiwi går att odla på spaljeér

Kiwi är botaniskt sett faktiskt ett bär och de valnötsstora frukterna är härligt plockgodis. Plantorna får långa slingriga klätterlianer och kan bli till trevliga skuggspaljéer.

Annons

’Tina’ och ’Tage’ är, som namnen avslöjar, en hon- och en hanplanta. Det krävs en av varje för att det ska bli frukt, i alla fall en ’Tage’ – han kan serva många ’Tina’-plantor i sin närhet.

Smultron passar som marktäckare

Åke skulle gärna se att fler planterar smultron – i stora mängder.

– De är ypperliga marktäckare, påpekar han. De kan ge riktigt mycket bär, så mycket som en liter per kvadratmeter.

Blåbär i en skål med handtag.

Åke Trudessons bästa odlingstips för bär

  • Läs på och lär innan. Gå med i en trädgårdsförening och lär dig mer, inte minst av andras erfarenheter. Läs facklitteratur eller seriösa sajter på nätet.
  • Välj rätt sorter. Det gäller både att plantera sorter vars härdighet passar där du bor och har bra motståndskraft mot sjukdomar.
  • Rätt jord. Ta reda på vad arten kräver. Hallon behöver till exempel ett pH-värde på 6, vinbär något högre medan blåbär ska ha så lågt som pH4.
  • Plantera i sol till halvskugga. Det är bara svarta vinbär som klarar skuggigt läge.
  • Öppen jord. Rensa bort ogräs och håll jorden fri från gräs. Täck gärna jorden med något, till exempel täckbark.
  • Gödsla varje år. Bärbuskar måste matas om de ska klara att producera mycket bär. Gödsla i mars–april. Det fungerar i stort sett med samma gödsel till alla typer av bär, men det får inte vara alltför kväverikt gödsel – då blir bären inte lika goda och bladmassan kan bli för stor. Se till att kaliumhalten (K) är dubbelt så hög som kvävehalten (N).

Gör ett bärland i gräsmattan och få plats med bär

Tycker du inte du har plats för bärbuskar i din trädgård? Ta en bit av gräsmattan – det kommer du inte att ångra.

Här är Åkes planteringsrecept:

  • Gräv ett spadtag djupt.
  • Lägg grästorvorna upp och ner där du grävt.
  • Fyll på med ett 10 cm tjockt lager naturgödsel.
  • Strö på vedaska från grill eller spis, 0,5 dl per kvadratmeter bärland.

Tänk på! Ska du planera bärbuskar som kräver sur jord, ska de planteras i torv med gödsel.

Värt att veta om jordgubbar

  • Köp alltid nya plantor! Jordgubbsplantor får lätt sjukdomar och tar du emot plantor från vänner, eller köper på växtloppisar, riskerar du att få in sjukdomar.
  • Klipp av blommorna första året. Då revar sig plantorna och du får många fina bebisar att plantera ut.
  • Odla bara tre år på samma ställe. Vänta tio år innan du planterar jordgubbar där igen för att vara säker på att sjukdomar är borta.
  • Plantera jordgubbsplantorna i juli. Skörden blir då bra nästa år.
  • Bra sorter: ’Korona’ och ’Honeoye’ är två sorter som Åke Truedsson lyfter fram. ’Korona’ är den godaste. ’Honeoye’ är lättodlad, tålig och sjukdomsresistent.
Se också: Odla jordgubbar – så får du sommarens godaste bärBrand logo
Se också: Odla jordgubbar – så får du sommarens godaste bär

Så lyckas du med blåbär

Alexander Tervasmäki, Blåbärsgården i Hjo, ger sina bästa tips:

– Amerikanska blåbär är väldigt enkelt att odla – du får mycket bär för liten insats. Men tre saker är viktiga för att lyckas bäst med sina buskar: plantera i ren torv, vattna mycket och beskär plantorna. Sortvalet har också betydelse. ’Reka’ är lättaste sorten att odla. Bären börjar mogna tidigt och sedan under lång tid.

  • Plantera i torv. Den billigaste, sämsta torven är faktiskt bäst att plantera i. Skippa dyr rododendron- eller blåbärsjord. Det ska vara ren torv. Gräv ett hål, ta bort jorden helt och fyll på med torv. Har du styv lerjord måste hålet vara större än om du har sandjord, så att rötterna kan komma ut. Torven har ingen näring så gödsel behövs. Gödsla med fullgödselmedel efter några veckor, det behövs kväve, eller gödselmedel innehållande ammoniumsulfat.
  • Vattna mycket. Vattningen måste ske kontinuerligt och fukthalten hållas. Torven får aldrig torka ut! När hålet är grävt vid planteringen ska det fyllas med vatten, låt rinna igenom, fyll hålet med torv och vattna sedan ordentligt igen. Vattna mer än du tror behövs.
  • Glöm inte beskära. Beskärning gör att plantan år efter år får stora och många bär. Det går inte att klippa fel, och ju tidigare du beskär desto bättre – klipp den gärna redan första året. Beskärningstid är efter bladfall eller innan bladen kommer på våren.Ta bort sjuka, skadade grenar och de skott som växer längs marken. Ta även bort grenar med dålig tillväxt och gamla som inte ger bär. Klipp grenarna ända ner.
Magisenet Odla för nybörjare.

Läs mer och beställ magasinet här

Så lyckas du med hallon

Johan Biärsjö, Hallongården i Trelleborg, ger sina bästa tips:

– Hur tätt plantorna står, rätt näring och mycket – men aldrig stillastående vatten. Det är tre viktiga råd när det gäller hallonodling.

  • Plantera inte för tätt. Hallon skjuter många skott och en alltför tät hallonhäck drabbas lätt av svampsjukdomar. Sikta på 15 skott/meter för hösthallon, 10–12 skott/meter för sommarhallon. Det kan kännas glest men bären blir större och plantorna håller sig friskare. Börja med att gallra redan under sommaren och slutgallra på våren.
  • Kogödsel är perfekt. Hallon vill ha måttligt med kväve men mycket kalium. Naturgödsel från nötkreatur har den egenskapen. Hönsgödsel är alldeles för kväverikt.
  • Låt vattnet rinna undan. Vattna mycket, men låt inte plantorna stå i vatten. Plantera gärna på en liten förhöjning, aldrig i en grop.
  • Ny planteringsplats. Hallon drabbas lätt av rotsjukdomar, det är ofta orsaken till att de ger dåligt med bär och ser sjuka ut. Plantera aldrig nya plantor på en plats där det stått hallon tidigare.
  • Testa med toppning. Hösthallon ska skäras ner efter skörd, och de nya skotten ger bär i juli. Genom att spara några av skotten och toppa dem på ca en meters höjd kommer de att ge skörd tidigare. I och med att de helt nya skotten som kommer på våren ger skörd senare, blir hallonperioden längre. Tänk bara på att det här tär på plantorna som därmed kan ha en kortare överlevnad.
Annons