Experternas bästa tips för köksträdgården
Gör en köksträdgård
Att till sommaren kunna gå ut i grönsakslandet och plocka på sig örter och grönsaker är något av en idyll. Men för att lyckas krävs förberedelse, arbete, och en hel del kunskap. Därför bör arbetet med din köksträdgård börja redan nu, även om du inte planterar än. För att få ut det mesta av dina odlingar i år har vi sammanställt de bästa råden från några av de mest framstående trädgårdsexperter vi har.
Simon Irvine – Trädgårdmästare på Läckö slott
Läckö slott har anor sedan 1400-talet och allt som odlas där går rakt in i slottets kök. Restaurangen har omnämnts i White Guide för sina närproducerade grönsaker. Här är Simons bästa tips för att lyckas med grönsakslandet.
1. Börja inte för tidigt!
Om du inte har växthus eller drivbänk som kan ta hand om dina försådder – vänta, trots att det kliar i fingrarna.
Vi sår aldrig något före den 1 mars. Problemet med att så för tidigt är bristen på ljus i kombination med varm temperatur. Då riskerar plantorna att bli långa och rangliga. Dessutom händer det att vi har frost i april och då blir det för stor chock för plantorna som vant sig vid inomhusvärmen.
2. Välj med omsorg
Har du bara en liten yta – välj sådant som är svårt att få tag på. Varför inte satsa på en kryddgård? Själv tycker jag att egenodlad basilika blir fantastiskt smakrik! Vill också slå ett slag för all slags sallad som både är god och tacksam att odla. Jag är väldigt förtjust i bataviasallad som blir stor och fin.
3. Maxa skörden
Det behövs inte så många plantor om man odlar i mindre skala. Plantera tätt och gallra efterhand. Så fort du skördat är det dags att så en ny omgång. På det sättet kan du skörda flera gånger varje säsong. Vi skördar salladssängen tre gånger och får totalt omkring 3 000 salladshuvuden.
4. Täck jorden
Ett bra sätt att lagra näringen i jorden är att så gräs i grönsaksland och pallkragar när säsongen är slut. Vänd sedan ner gräset och tillsätt kompost när det är dags att starta igen på våren. Då blir det både en ökad organisk aktivitet och fertilitet
i jorden.
5. Udda favoriter
Jag gillar särskilt rödbladig foderkål som kan bli 120 cm hög och den nästan två meter höga kardonen som ger spännande höjd på det lite större grönsakslandet.
Anders Stålhand – Chefsträdgårdsmästare på Göteborgs botaniska trädgård
Göteborgs botaniska trädgård har öppet varje dag – året runt. För att hantera det krävs en trädgårdsmästare med koll på olika klimat. Missa inte att trädgården har en Hanami, japansk körsbärspicknick, i april! Anders bästa tips för att lyckas med grönsakslandet finns nedan.
1. Välj rätt plats
Den ska vara solig och ha bra, näringsrik jord.
2. Rensa ogräs
Om jorden är full av ogräs eller du tar över en bortglömd koloni – satsa en odlingssäsong på att först rensa den från rotogräs. Gå över med en grep en gång i månaden. Det kommer att kosta dig mycket svett och energi, men det är det värt. Även om du odlar i pallkragen måste jorden säkras mot rotogräs.
3. Undvik snabba lösningar
Det är lätt att fylla pallkragarna med en massa färdigköpt plantjord. Visst växer det bra några månader, men snart blir det näringsbrist och det är också svårt att på sikt hålla fukten i den torvrika jorden. Fyll i stället pallkragarna med vanlig jord. Den blir i stället bättre ju mer man odlar, fyller med kompost, vattnar och luftar. Så kämpa på!
4. Satsa på sorter du gillar
Själv gjorde jag misstaget att så en massa mangold för att det är så fint och nyttigt. Problemet är att jag egentligen inte gillar grönsaken och frysen fylldes med en oändlig mängd mangold som jag sedan aldrig tog fram. Om du inte vet vad du gillar – satsa på rädisor och sockerärter. De är lätta att lyckas med och du blir peppad att odla vidare.
5. Odla med barn
Just nu är jag pappaledig och odling med barn är väldigt aktuellt. Att sätta potatis är en rolig och enkel sak att göra med barn. Sedan är smultron perfekt. Man kan inte få för många plantor, de är ju dessutom lätta att dela och föröka. Och glöm inte tomater. Söta, små är perfekta!
6. Satsa på automatik
Kosta på dig ett system för automatisk bevattning, särskilt om du odlar i mindre krukor eller pallkragar. Det räddar många odlingar, särskilt om man inte kan passa med vattning varje dag.
7. Udda favoriter
Svartkål som kan skördas långt in på hösten plus en lilablommande, god sockerärt som jag hämtat hem från Nya Zeeland är mina bästa förslag till udda grönsaker man borde sätta i år.
Lena Israelsson – Författare av ”Handbok för köksträdgården”
Lena Israelssons bok ”Handbok för köksträdgården” ses som en bibel av trädgårdsodlare och i år kommer en nyutgåva. Följ Lena på hennes blogg Odla.eu.
1. Gör högbäddar
Att odla i pallkrage eller själv snickra ihop en odlingsram som fylls med jord är det mest effektiva sättet att odla på. Fördelarna är att jorden blir varmare och att ogräsen inte tränger in. Låt gärna ramen vara 30 cm hög eller ställ två pallkragar ovanpå varandra. Då kan man odla nästan vad som helst.
2. Soldränkt
I stort sett alla grönsaker kräver sju timmars sol för smakens skull.
3. Se upp för rötter
Placera inte pallkragen nära träd och buskar. Trädens rötter är minst lika omfångsrika som trädkronan, plus en meter. Den näringsrika jorden lockar dessutom trädens rötter att sträcka sig lite extra. Finns ingen annan plats – lägg markväv under pallkragen.
4. Vänd gräsmattan
Om pallkragen placeras på gräs, gräv upp och vänd ner gräsmattan, täck med kartongbitar och fyll på jord.
5. Kompostera mera
Näringen i köpjord är slut efter tre veckor. Komplettera därför med vanlig jord för att skapa mikroliv och stallgödsel för struktur och näring. Receptet är 1 säck stallgödsel till en dubbel pallkrage. Gödselvattna hela sommaren.Starta samtidigt en kompost så kan du förbättra jorden ännu mer nästa år.
6. Skaffa fiberväv
Det behövs när temperaturen svänger tidigt på våren. Fiberväven ger odlingen en jämnare temperatur, vilket får fröna att gro lättare, plantorna att växa bättre och grönsakerna att smaka godare.
7. Så rätt
Förkultivera inne för bättre start. Vill du så direkt – vänta tills jorden håller 5 plusgrader (stoppa ner en vanlig termometer i jorden). Så inte många frön, då får du gallra för mycket.
8. Håll koll
Håll extra koll på sådden de första veckorna. Mycket sol får odlingen att torka ut. Använd fiberväv för att hålla odlingen fuktig.
9. Gallra
Står plantorna för tätt riskerar de skjuta i höjden, gå i blom eller sluta producera blad. Däremot kan raderna i pallkragen stå tätare än vad som anges på förpackningarna. Lena Israelsson