Enkla grönsaker även nybörjare lyckas med i år
1. Nyzeeländsk spenat
Sås tidigt på våren, fröna gror redan vid fem plusgrader men den kan sås hela sommaren. Spenaten växer fort och kan skördas regelbundet tills plantan går i blom.
2. Asiatiska bladgrönsaker
Sås på sensommaren i näringsrik jord. Sås fröna tidigare går plantorna lätt i blom och förlorar i smak. Dessa välsmakande bladgrönsaker tål kyla ner till några minusgrader och kan således skördas in på vintern. De är lättodlade, men växer bäst i full sol.
3. Grönkål
Plantera ut de förkultiverade plantorna i maj. Grönkål vill ha mycket näring, jorden ska vara välgödslad och plantan behöver regelbundet flytande ekologisk näring hela sommaren.
Satsa på en planta per kruka (gärna av 15 liters storlek). Skörda kontinuerligt underifrån med de största bladen först. Grönkål är fräsch även vintertid. Svartkål kan odlas på samma vis.
4. Jordärtskockor
Enkla att odla! Sätt en knöl (högst två) per 15-literskruka i näringsrik jord. Vattna regelbundet – ibland med flytande ekologisk näring. Skörda i november, december. Plantan blir hög och fungerar också som insynsskydd.
5. Bondbönor
Kan sås redan när jorden håller fem grader. Välj soligt läge och näringsrik jord. Vattna regelbundet och ge den flytande ekologisk näring. Toppa plantan om den blir för hög, då går mer av växtens energi åt till att producera bondbönor.
6. Mangold
Lättodlad! De första små bladen kan du ha i salladen. De fullvuxna bladen kan du skörda långt in på hösten och woka. Växten är tvåårig, så följande vår kan du skörda bladen igen innan plantan går i blom. Så när jorden blivit 12 grader. Vattna regelbundet så får du en mer välsmakande skörd. Kan odlas i skuggiga lägen.
Av Ulrika Flodin Furås