Ta vara på skörden: gör Elin Lewenhaupts vackra vitlöksring
– Det är fint att inreda med det man odlat till sin självhushållning, säger Elin Lewenhaupt som på som på Instagram visar hur man gör en vitlöksring att hänga på väggen.
– Istället för att göra en fläta av vitlökar kan man ju göra en ring. Den blev riktigt maffig. Sen plockar man ju av den successivt, men man kan ändå njuta av den länge.
Självförsörjande på vitlök
Att odla vitlök är relativt enkelt, menar Elin, men väder och vind, tillräckligt med vatten och näring spelar in. Förra året blev vitlökarna klena, men i år har Elin skördat uppemot 120 stora och fina vitlökar. Det täcker väl täcker hennes familjs årsbehov.
– Vi använder ungefär en vitlök per vecka, men vitlök är ju något som är superkul att ge bort också, så jag tror de kommer att gå åt.
Elin Lewenhaupt bor med sin familj på en gård ett par mil norr om Eksjö i Småland, ett område som tillhör odlingszon 5, vilket kan vara en utmaning. Förra året blev det ovanligt kallt i november vilket gjorde att vitlökarna inte kom i marken förrän i mitten av december då vädret var tillräckligt milt.
Vitlöken skördades i slutet av juli och hängdes sedan upp att torka i knappt två veckor. Elin har på en södervägg, på baksidan av gårdens snickarboa, satt upp träribbor där vitlöken torkas i skydd av ett utskjutande tak.
Så gör du en vitlöksring:
Detta behöver du:
Ståltråd, sax, vitlökar
1. Forma en stadig en ring av ståltråd.
2. Putsa vitlökarna, men låt blasten vara kvar.
3. Sortera dem i olika storlekar från stor till liten.
4. Börja med de stora vitlökarna och jobba dig ner i storlek. Fäst de första två vitlökarna med ståltråd, fortsätt sedan genom lägga en vitlök på ringen och vira lökens blast växelvis runt varje lök och längs med stålringen.
5. Fäst de sista lökarna med ståltråd.
Förutom vitlök odlar Elin en rad grödor i en egen köksträdgård. Dessutom har hon en stor odlingsyta tillsammans med syskon och föräldrar.
Ambitionen är att bli självförsörjande på så många livsmedel som möjligt. I sommar har hon för egen del satsat extra på tomater, en gröda som går åt i stora mängder i familjen där tre barn ingår. Tomaterna används i många olika former, men en hel del går åt till köttfärssås och till att göra egen ketchup.
– Mitt mål är att bli självförsörjande på tomater. Jag har skördat cirka 100 kilo tomater som jag odlar både i tunnelväxthus och på friland, säger hon.
Driver medlemsportal om odling och självhushåll
Intresset för odling och självhushållning har Elin med sig från barnsben. Hon är uppvuxen på en gård med mjölkkor, vilket hon själv också jobbade med till 2016 då hon fick sitt första barn.
Då började hon istället inrikta sig på odling och självhushållning och sedan dess har hon parallellt med odlingen byggt upp sitt instagramkonto samt en medlemsportal för personer som är intresserade av självhushållning. Där delar hon med sig av odlingstips och erbjuder också kurser och workshops online.
Elin Lewenhaupts tips för en lyckad vitlöksskörd
- Sätt lite mer vitlök än du tror att du behöver
- Täck bädden med kompostgaller så att vitlökarna får vara i fred från djur.
- Vitlök behöver rejält med näring och vatten. Gödsla bädden ordentligt på vintern, fyll på tidigt på våren. Vattna kontinuerligt med guld- eller nässelvatten.
Biodling, höns och prepping
På gården finns förutom de stora grönsaksodlingarna även biodling, höns och det finns planer på att skaffa köttkaniner.
– Jag ser ett stort intresse för självhushållning och odling just nu och även för prepping, vilket jag själv också har börjat att utforska och inspirera kring.