Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Det avgör om det blir många mördarsniglar i år

18 apr, 2018
author Marcus Alm
Marcus Alm
author Henrik Högström
Henrik Högström
Det avgör om det blir många mördarsniglar i år.
Kan det fortfarande bli ett mördarsnigelår? Vad påverkar dem och hur kan vi förhindra att de anfaller vår trädgård i år? Vi pratade med Sveriges ledande expert på mördarsniglar, Ted von Proschwitz, för att få en prognos inför sommaren.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vårens sena ankomst runtom i landet gör inte att fler mördarsniglar dör. Istället är det klimatet i maj som avgör om 2018 blir ett mördarsnigelår.

Mördarsniglar i Sverige

Mördarsnigeln, eller den spanska skogssnigeln, upptäcktes i Sverige 1975 efter att de kommit hit med importerade växter och jord. Eftersom den saknar naturliga fiender i Sverige, förökar sig snabbt och äter allt i sin väg är den hemmaodlarens stora fiende i trädgårdslandet. En styggelse som lyckats sprida sig så långt norrut som till Vilhelmina i Lappland.

Se också: Trädgårdsexpertens bästa tips mot mördarsniglarBrand logo
Se också: Trädgårdsexpertens bästa tips mot mördarsniglar

– Det är rent darwinistiskt. De bäst anpassade överlever och deras gener förs vidare, säger Ted von Proschwitz, biolog och expert på sniglar vid Göteborgs naturhistoriska museum.

Ted von Proschwitz är Sveriges ledande expert på mördarsniglar.
Ted von Proschwitz är Sveriges ledande expert på mördarsniglar.

Mördarsniglarnas livscykel är kort. Men trots att de bara har en säsong på sig att föröka sig så kan populationen öka drastiskt. Så kan det bli med ett blötdjur som lägger upp till 400 ägg under sin levnad och som kan befrukta dem själv. På hösten dör alla vuxna djur ungefär samtidigt. Det sker första eller andra veckan i oktober, berättar Ted Von Proschwitz.

– Det är som att den biologiska klockan klämtar då.

Annons

Ungdjuren, däremot, gräver ner sig i kammare ett par decimeter ner i marken och övervintrar. När temperaturen ligger över fyra plusgrader kommer de upp till ytan igen.

Det här sker vanligen i maj och det är också nu det avgörs om det blir ett snigelår eller ej, enligt experten.

Om det blir mycket mördarsniglar i år vet vi först i maj

– Det beror på hur mycket det regnar i maj, säger Ted Von Proshcwitz.

– Sniglarnas värsta fiende är torka. Regnar det däremot mycket så har de hög överlevnad.

Tipsen för att ta kål på mördarsniglar är ungefär lika många som sniglarna. Varje trädgårdsmästare förvandlas till en samuraj i kampen.

Ted von Proschwitz tror på en blandning av olika tekniker.

– Det finns ingen universalmetod och det kommer det sannolikt inte att finnas heller. Man får kombinera olika metoder.

Om man ännu inte drabbats bör man dock försäkra sig om att att det ska förblir så. Sniglarna kan nästla sig in i trädgården på många sätt. Som till exempel i rotsystem på växter som man köpt.

– Man ska vara försiktig och skölja av rotsystemet på växter man köper. Köper man jord så ska det vara i lufttäta påsar.

Den spanska skogssnigeln, även känd som mördarsnigeln, kom till Sverige på 70-talet.
Den spanska skogssnigeln, även känd som mördarsnigeln, kom till Sverige på 70-talet. Foto: IBL Bildbyrå

Fakta om mördarsnigeln

Snigelns ursprung är okänt, men mycket pekar på att den inte kommer från den Iberiska halvön som namnet antyder, utan snarare södra Frankrike. Alla sniglar är hermafroditer, både hona och hane, och befruktar sig själv.

Mördarsniglar och kyla

Mördarsniglar som fortplantat sig dör oftast runt oktober, medan mindre sniglar övervintrar cirka en till två decimeter ned i marken. Det är lätt att tro att den kyla och det snöfall vi nu upplever kommer innebära att fler mördarsniglar dör, men snön kan fungera som ett skyddande täcke för övervintrande sniglar. Däremot kan kalla temperaturer utan snö ta hål på sniglarna. När tjälen går ned till de övervintrande sniglarna, drabbas de av köldstress – en reaktion som får dem att göra av med så mycket energi att de till slut dör.

kyla dödar inte mördarsniglar
Kall mark med snö skyddar övervintrande sniglar bättre än utan snö. Foto: IBL Bildbyrå

Sniglarna väljer även sin plats för vinterdvala med omsorg, gärna nära fasader eller i murar, där temperaturerna är mildare.

Annons

Väl uppe ur marken kan kyla döda sniglarna, redan från tre minusgrader. Så en köldvåg i slutet av våren kan leda till färre mördarsniglar i sommar. Eftersom sniglarna är känsliga för kyla, kan man placera dem i en plastpåse i frysen för att bli av med dem. Detta är en av de mer humana metoderna eftersom de då går in i en dvala innan de dör.

Mördarsnigelns ägg

Sniglarna lägger sina ägg under sommaren. Om du hittar ägg i din trädgård ska du förstöra dem direkt.
Sniglarna lägger sina ägg under sommaren. Om du hittar ägg i din trädgård ska du förstöra dem direkt. Foto: IBL Bildbyrå

Mördarsnigeln lägger cirka 400 ägg under sin livstid, i grupper om 10-30 ägg. Äggen läggs antingen öppet på löv eller gräsmattor eller i gropar grävda av snigeln. Parningssäsongen pågår från juni och framåt. Om äggen överlever eller ej beror till stor del på klimatet under sommaren. En torr sommar innebär att fler ägg dör, och vid en fuktig sommar så överlever fler.

Salt och mördarsniglar

Det är en vanlig föreställning att salt är det effektivaste sättet att bli fri från mördarsniglar, men faktum är att metoden mest är djurplågeri. Saltet torkar ut snigeln och får den att dö, men det är långsamt och plågsamt. Oavsett hur illa du må tycka om sniglarna så ska du aldrig hälla salt på dem.

Använd aldrig salt för att döda sniglarna, det är både långsamt och plågsamt.
Använd aldrig salt för att döda sniglarna, det är både långsamt och plågsamt. Foto: IBL Bildbyrå

Bekämpning av mördarsniglar

Istället för att salta sniglarna bör du påbörja jakten av dem tidigt, redan när du börjar förbereda inför vårens odlingar. Döda de små sniglarna direkt, antingen genom att klippa av huvudet eller frysa in dem, så minimerar du antalet sniglar som växer upp och lägger ägg. Även biologisk bekämpning har gett resultat.

Håll även ögonen öppna efter ägg till sommaren, och mosa alla du ser.

Källa: Allers Trädgård, Göteborgs Naturhistoriska Museum, Jordbruksverket

Läs också:

Bygg en egen mördarsnigelfälla

Så blir du av med mördarsniglar – expertens 5 bästa tips

Utrota mördarsniglar – 3 strategier som fungerar

Annons