Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Anticimex: Så vet vi om det blir ett getingår eller ej

19 maj, 2021
author Marcus Alm
Marcus Alm
Delad bild. Till vänster: Två getingar som pollinerar en blomma. Till höger: Ett getingbo som inte tagits bort innan midsommar.
Enligt Anticimex data är det mycket getingar vartannat år. Men 2020, när det borde ha varit mycket, såg företaget ett trendbrott. Detta påverkar om det blir ett getingår eller ej.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Mellan 2013 och 2020 har Anticimex fört statistik på antalet saneringar av getingar de behövt göra under sommaren. Varje år har statistiken visat samma trend: Vartannat år är det väldigt mycket getingar, och vartannat år är det betydligt färre.

Se också: Stina brände ut sig – blev biodlare

Stina brände ut sig - och blev biodlareBrand logo
Stina brände ut sig - och blev biodlare

Som exempel, 2015 kallades Anticimex ut till färre än 10 000 saneringar av getingar, jämfört med 30 000 utryckningar 2014 och 35 000 år 2016.

Sommaren 2018 var det flest saneringar av getingar i Sverige sedan 2013 – nästan 40 000. Året efter, 2019, faller således antalet getingar och saneringar till färre än 20 000. Inget märkvärdigt där.

2020 färre getingar än beräknat – hur blir 2021?

En illustration från Anticimex som visar mängden getingar i Sverige mellan 2013-2020.

Men 2020 var ett trendbrott. Det borde enligt Anticimex ha blivit en stor getingsommar, antagligen den med flest saneringar sedan 2013, men istället blev det den sommar med minst saneringar av getingbon sedan 2015.

Detta oväntade trendbrott innebar att Anticimex, som förberedde sig för att genomföra minst 60 000 saneringar utförde färre än 25 000. Detta har fått företaget att känna sig osäkra inför hur mycket getingar det blir sommaren 2021 också.

Annons

Enligt trenderna så borde ju detta bli ett år med betydligt färre getingar – men vad innebär egentligen trendbrottet förra året? Anticimex tror att det kommer bli varken ett år med toppnivåer av getingar eller en bottennivå, utan snarare ett medelår.

Men Anticimex är också tydliga med att påpeka att det är väldigt många olika faktorer som spelar in när det handlar om djur och natur, och att inget kan tas för givet.

Då ska du getingsäkra huset inför sommaren

Du kan med andra ord inte förutsätta att det blir ett år med lite getingar, utan bör förbereda dig inför sommaren genom att getingsäkra ditt hus. Och det är på våren och tidig sommar, fram till midsommar, som det ska göras.

Efter midsommar kommer getingbona ha växt sig så stora att professionell hjälp är nödvändig. Getingar är nyttodjur, som bidrar till pollinering och den biologiska mångfalden genom att pollinera växter i trädgården och äta upp skadedjur. Därför är det bästa att de bygger sina bon på platser där vi människor inte störs av dem och vice versa.

För att hjälpa getingarna att bygga sina bon på gott avstånd från oss är det bästa just att getingsäkra ditt hem före midsommar, innan de får en chans att bosätta sig rejält.

Så gör du en egen getingfälla på en minutBrand logo
Så gör du en egen getingfälla på en minut
Annons