Njut av dahlia i kruka – så lyckas du med planteringen
Det är lätt att förstå varför dahlior blivit så populära! Man måste beundra växtkraften i den oansenliga knöl som på en säsong kan utveckla en så praktfull grönska och fantastiska skapelser som dahliablommorna är.
Med lite kärlek och omsorg, sol och vatten visar den prov på sin växtkraft och förtrollar sin omgivning – en förvandling från ful ankunge till förtjusande svan. Dessutom finns dahliorna i så många varianter att man kan säga att det finns en favorit för alla.
Så ta klivet in i dahlians fantastiska värld och hitta just dina favoriter.
Ljuvligt aprikos dahlia i kruka
Det känns alltid rätt att fylla en gammal rostig järngryta med vackra blommor. Kontrasten mellan hårt och slitet mot levande och skört fungerar jämt. Och när grytan dessutom går ton i ton med de röda stjälkarna och bladens undersidor på den aprikosfärgade dahlian känns det riktigt komplett.
Rönnspireans ljusgröna, tunna och flikiga blad passar perfekt till dahlians betydligt mörkare.
Det finns oändligt antal sorter dahlior
Dahlian tillhör gruppen korgblommiga växter, Asteraceae. Ursprunget är 35 olika vilda arter och vår trädgårdsdahlia, Dahlia x hortensis, är alla hybrider från några av dessa.
Förädlingen har pågått i 200 år och under den här tiden har minst 55 000 olika sortnamn registrerats – lägg till ett stort antal oregistrerade varianter och summan blir häpnadsväckande. Sedan mitten av 1960-talet har dahliasällskap i England och USA klassificerat de olika resultaten.
Fortfarande finns det gränsfall som inte kan härledas till de olika grupperna, dessutom hittar förädlare på egna namn som går utanför den valda mallen. Enligt den engelska klassificeringen delas dahlian in efter blommans storlek (5 grupper), färg (11 grupper) och form (16 grupper).
Samplantera dahlia
Det går utmärkt att samplantera med dahlia – tänk bara på att göra det med växter som också trivs när jorden hålls en aning fuktig. Experimentera gärna, du märker snart om någon av växterna du valt tar över.
Här samsas den enkelblommande sommardahlian ur ’Dreamy’-serien med sina djupt röda blommor och sirlig japansk malört i ett stort träkar. Hela arrangemanget på altanen lyfter de vackra blommorna och får dem att nästan sväva.
I bakgrunden bildar hosta och trädgårdslilja fond tillsammans med en pinjetall. I förgrunden vajar ett svansfjädergräs.
Dahlia 'Dreamy night' i kruka – en vacker sommarväxt
I mitten av den stora lerkrukan tronar en ceriserosa ’Dreamy night’ omsluten av en jordreva, som generöst väller över krukkanten, en mycket användbar sommarväxt. ’Dreamy night’ är lämplig för krukodling och kan bli upp till en meter hög. Den pigga rosenstaven ger ytterligare höjd åt den redan fylliga planteringen.
Plantera dahlia i kruka – så här lyckas du
- Plantera i rejäla krukor, lådor och urnor med hål i botten.
- Använd näringsrik och lucker jord avsedd för blommande växter utomhus, gärna så kallad U-jord.
- Dahlior trivs i full sol, men var uppmärksam så att de inte torkar ut. Det är svårt att få en vissen dahlia i kruka att komma igen, åtminstone samma säsong. Undvik också för mycket vatten, då kan knölen ruttna. Jämn vattning med lite näring är det absolut bästa.
- Klipp bort alla vissna blommor och blad med jämna mellanrum. Din dahlia kommer att belöna dig med ännu fler blommor eftersom den då ägnar all sin kraft åt att producera nya istället för att lägga energi på att tillverka frön i de gamla. Du kan även, fast det bär emot, klippa bort de första knopparna på våren och därmed ge plantan möjlighet att växa ytterligare och bli riktigt kraftig.
- Ta upp dina dahliaknölar och förvara dem torrt och svalt under vintern. Ett alternativ är att ställa undan hela krukan, se då till att jorden är riktigt torr så att knölarna inte ruttnar.
Så här sköter du om dahlior
- För att förlänga dahlians säsong och få njuta av lite tidigare blomning kan du förkultivera knölarna från april. Lägg dem i jord med tillväxtpunkterna, de så kallade ögonen, precis vid jordytan. Vattna försiktigt och ställ varmt tills de kommit igång, därefter svalare.
- När risken för nattfrost är förbi kan dahliorna planteras ut, antingen i stora krukor eller i rabatten. Tänk på att avhärda dem innan utplantering.
- Dahliorna behöver vatten och näring hela säsongen för att växa sig stora och orka producera riklig och långvarig blomning.
- Innan första frosten ska knölarna plockas upp igen för vinterförvaring. Kom ihåg att märka upp knölarna med sortnamn eller färg. Förvara knölarna mörkt och svalt (frostfritt).
Källa: Svenska Dahliasällskapet
Vill du läsa mer om trädgård?
Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här
Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här