Dahlior i kruka och rabatt – Arrangemang och odlingstips
Hos Lotten Molén på The Flower Farm Höganäs tar dahliorna för sig som bäst i odlingsbäddarna. I raderna avlöser färgerna varandra i spännande former – blommorna sträcker sig mot solen för att visa sig på bästa sätt.
Trendig dahlia – helt rätt
Lotten odlar snittblommor till buketter – närodlat ska inte bara gälla det ätbara anser hon. Snittblommorna säljs till florister i trakten eller som färdiga buketter Lotten binder själv.
Här testas vilka dahlior som blir bra i utomhusodlingen och fina i buketter och arrangemang. Naturligtvis har Lotten den populära ’Café au Lait’, vars underbara stora blommor går i ljust aprikos toner.
Den blir imponerande hög och trots de starka stjälkarna bör den inte stå i blåsiga lägen, framför allt för att skona de fluffiga blommorna.Lotten har valt dahliorna efter vad hon själv gillar och landar dessutom helt rätt i trenderna med mestadels mjuka naturnära nyanser.
– Dahliorna är så tacksamma att kombinera med annat, det mesta funkar faktiskt, säger Lotten och tipsar om att sätta till röllika i olika varma färger samt vädd och zinnia.
Fina kombinationer med dahlior
Många av de ettåriga sommarblommorna är som bäst precis när dahliorna börjar blomma och passar ofta bra till.
– Men våga testa med allt möjligt. Olika sorters gräs, bladverk, kvistar och krydd-örter som salvia och mynta är jättefint till.
Lotten håller också ögonen på olika växter som övergått till fröställningar. De kan vara väldigt dekorativa och betonar sensommarkänslan i en mustig dahliabukett.
Dahliabukett – så gör du
En riktigt tuttifrutti-bukett med det mesta du kan tänka dig! Stora orangerosa dahlian ’Fairway Spur’ bildar bas med terrakottatonade ’Jowey Winnie’ och mörka ’Natal’.
Till dem har Lotten bland annat satt rosenskära, fröställning av jungfrun i det gröna, röllika, zinnia, chokladblomma och blå nepeta som bryter den roströda dominansen.
Så håller dahliabuketten längre: skötselråd
- Bäst är att plocka tidigt på morgonen, då är plantorna som mest vattenfyllda och spänstiga.
- Så fort du klippt av en stjälk ska den genast sättas i vatten. Ta med dig en liten hink eller liknande med vatten när du plockar.
- Plocka alltid blommorna till en gåbortsbukett i god tid och låt dem stå och dra i vatten ett bra tag. Då får blommorna en frisk krispighet.
- Dahlior ska ställas i kallt vatten.
Lär dig känna igen olika dahlior
- Den stora dahliafamiljen är spännande – och ibland lite förvirrande. Förädlingsarbete har under flera hundra år gjort att nästan 60 000 namnsorter har registrerats. Förutom dem finns oräkneliga ”hemmagjorda” korsningar.
- Under åren har det gjorts olika försök att klassificera dahliorna, även att hitta ett gemensamt system över landsgränserna. Men avvikelser försvårar och olika dahliagrupper har ibland bytt namn.
- På www.svenskdahlia.se, Svenska Dahliasällskapets hemsida, presenteras dahliornas klassificering enligt den internationella, engelska klassningen. Har du en okänd dahlia i rabatten kan du via dess färg, form och storlek möjligen komma ett steg närmare en identifiering.
Tips: Så odlar du dahlior
- Vatten är viktigast! Jämn bevattning – generöst och ofta – är det viktigaste för att få fina dahlior. Men övervattna inte, framför allt inte om du har dahliorna i kruka, då är det risk att knölarna ruttnar.
- Gödsla ordentligt. Dahlior är hungriga och behöver mycket näring. Lotten lägger hästgödsel i botten på sina bäddar tillsammans med organiskt material, som kompost, och överst planteringsjord. Hon hjälper även till med extra näring men slutar i tid för att dahliorna ska hinna avmogna innan det är dags för knölarna att komma upp.
- Lite stöd. De högsta sorterna kan behöva stöd. Plantera dem tillsammans med något som också är högt och stadigt eller sätt växtstöd.
- Långa stjälkar. Ska du odla för att klippa till buketter bör du välja höga sorter så att stjälkarna blir tillräckligt långa.
- Plocka mycket. Ju fler blommor du plockar från plantan, desto mer blommar den.