Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

10 buskrosor med skönhet och charm – så lyckas du

29 jun, 2021
author Anette Cato
Anette Cato
En trädgård med flera olika buskrosor.
Njut av rosorna i din trädgård! Unna dig en runda varje dag för att insupa blommornas doft och skönhet. Klipp buketter att ta in och torka rosblad och spara i en burk. Härligt att ta fram mitt i vintern.
Utan tvekan är rosen den mest älskade av trädgårdens alla växter. Kring blomman står står ett romantiskt skimmer och växtens historia går långt tillbaka i tiden. Här får du tips om fantastiska buskrosor och hur du lyckas med rosor i din trädgård.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Många rosor är elitidrottare som kräver mycket näring för att prestera på topp. Allt börjar därför med jorden. Bästa resultat ger en lerjord som förbättras med kompost och gödning varje år så jorden får extra näring och hjälp att hålla kvar fukten.

Gul austinros Golden Celebration.
Austinrosen Golden Celebration.

Har du sandig jord behöver du skapa en barriär mot sanden. Gräv ner en stor kartong som du fyller med den bästa matjord du kan få tag på, och plantera rosen i den. Rosjord på säck är tyvärr sällan bra nog. Försök istället skaffa lerig matjord och blanda upp med kogödsel och kompost.

Se också: Plantera barrotade rosor – så lyckas du bäst

De flesta rosor vill ha så mycket sol som möjligt. Vissa sorter tolererar skugga bättre än andra, men blir ändå inte lika fina som på en solig plats. Bäst är minst 5–6 timmars sol per dag och ett varmt, lite skyddat läge. Men undvik att placera rosor tätt mot en husvägg i söderläge.

Annons

Rosor vill ha lite luft runt sig – och regnvattnet når ju oftast inte in under takfoten. Det kan vara svårt att välja bland de tusentals olika sorter som finns i handeln. Variationen i blommornas färg, form och doft, och bladens utseende är närmast oändlig. Sorterna skiljer sig även åt när det gäller buskens storlek, härdighet och sjukdomsresistens. Med andra ord – det gäller att veta vad man är ute efter.

I handeln finns en del rosor som inte är provade i vårt svenska klimat, och inte alltid så friska som man skulle önska. För att bli nöjd med rosköpet är det viktigt att hitta en frisk sort som är tillräckligt härdig. Bor du på en kall plats, zon 3 eller mer, är urvalet mer begränsat, men det finns ändå fina rosor att välja mellan, särskilt om din trädgård är solig.

Är den skuggig är det svårare – men det är ju roligt med utmaningar också! Om trädgården både är kall och skuggig, och kanske med dålig jord, då blir det riktigt knepigt! Prova då de kanadensiska rosorna, de tål det mesta.

Vad är en buskros?

Plantera barrotade rosor - så lyckas du bäst!Brand logo
Plantera barrotade rosor - så lyckas du bäst!

En buskros kan definieras som en ros som bildar en liten buske, max 200 cm hög och bred. Rosornas ursprung, grupptillhörighet och förädlingshistoria är en djungel, men ett roligt ämne att fördjupa sig i. Det finns massor av litteratur i ämnet, och Svenska Rosensällskapet har en bra hemsida med gott om matnyttig information. Vill du veta mer om de engelska Austinrosorna kan du besöka Dave Austinroses.

Annons

10 suveräna buskrosor

Claire Austin (Austinros)

Austinrosen Claire Austin.

Modern engelsk ros, högväxt, återblommande. Vaniljgula bollformade blommor med gula knoppar. Stark doft. Cirka 1,5 meter hög. Zon 3.

’Ghislaine de Féligonde’ (Myskros)

’Ghislaine de Féligonde’ Myskros.

Modern, återblommande buskros/klätterros. Hög och tätvuxen. Får rosa knoppar och aprikosgulvita små blommor i täta klasar. Stark doft. Cirka 2 meter hög. Zon 4.

Annons

Golden Celebration (Austinros)

Modern engelsk ros, återblommande, frisk. Stora fyllda guldgula blommor. Stark doft. En av de bästa gula rosorna. Cirka 1,5 meter hög. Zon 3.

Lady of Shalott (Austinros)

Austinrosen Lady of Shalott.

Modern engelsk ros, återblommande. Eldigt gulorange stor fylld blomma. Robust och högväxt buske, härdigast och friskast av Austinrosorna. Stark doft. Cirka 2 meter hög. Härdigast bland de engelska rosorna. Zon 4.

Mme Boll (Portlandros)

Portlandros Mme Boll.

Gammaldags ros, oftast återblommande. Fyllda, godisrosa, bollformade blommor. Stark doft. Cirka 1 meter hög. Zon 4–5.

Annons

Munstead Wood (Austinros)

Munstead Wood buskros.

Modern, återblommande. Tätt fyllda stora mörkt purpurfärgade blommor. Stark doft. Cirkaa 1 meter hög. Zon 4.

Queen of Sweden (Austinros)

Austinros Queen of Sweden.

Modern engelsk ros, återblommande. Laxrosa bollformade blommor. Buske med upprätt växtsätt. Medelstark doft. Cirka 1,5 meter hög. Zon 3.

Annons

Tranquility (Austinros)

Austinrosen Tranquility.

Modern engelsk ros, återblommande. Tätt fyllda mycket stora gräddvita blommor. Svag doft. Cirka 1,5 meter hög. Zon 3.

’Trier’ (Myskros)

Myskrosen Trier.

Modern, återblommande tätvuxen buskros/låg klätterros. Rosa knoppar och gräddvita små blommor med gult öga i klasar. Stark doft. Cirka 2 meter hög. Zon 4.

Annons

William Lobb (Mossros)

Mossrosen William Lobb.

Gammaldags ros, engångsblommande. Halvfyllda, purpurlila blommor i olika nyanser. Mycket mossiga knoppar. Stark doft. Cirka 2 meter hög. Zon 5.

Praktiska tips för att lyckas med buskrosor

Plantering buskrosor

Plantera rosbusken med ympstället minst 10 centimeter under jorden. Det skyddar rötterna mot nedfrysning och minimerar risken för vildskott. Gräv en djup grop och bottna med en rejäl spade av din fina jordblandning. Ta rosen ur krukan och sätt ner den, lägg på några nävar jord så plantan står stadigt, vattna rejält. Fyll på med mer jord när vattnet sjunkit undan. I början kan du gärna ha en liten “skål” runt plantan så vattnet stannar kvar bättre. Framemot hösten bör du däremot kupa upp jord cirka 10 centimeter ovan marknivå, ännu mer om du bor kallt.

Den englska trädgården på Svabesholm.
Rosorna i artikeln finns planterade i Den Engelska Trädgården på Svabesholm, en besöksträdgård utanför Kivik på Österlen i Skåne.

Vattning av buskrosor

En nyetablerad rosbuske (upp till två år efter plantering) behöver passas med vatten regelbundet, gärna en gång i veckan. Vattna mer vid långvarig värme och torka. Använd gärna regnvatten från en tunna kopplad till en hängränna. Du kan även investera i en så kallad rotvattnare, ett spjut som kopplas till trädgårdsslangen och sticks ner i jorden bredvid rosen. Då kommer vattnet dit det ska. Använd inte spridare, det är inte effektivt och rosor bör inte få vatten på bladen.

Annons

Beskär buskros

I naturen blommar rosor även utan beskärning, men vill du ha en lagom stor buske som blommar så mycket som möjligt behöver du snygga till den ibland. Det är omöjligt att här ge beskärningsråd för alla sorters rosor i alla Sveriges klimatzoner, men i zon 1 klipper vi i mitten av april varje år ner buskrosor till midjehöjd. Mer om de är risiga och behöver föryngras. Vi använder en vanlig häcksax. Efter första blomningen som brukar vara över i augusti klipper vi tillbaka ungefär till brösthöjd. Långa rangliga årsskott kan man binda ner i bågform för att få en större buske, eller klippa ner i samma höjd som resten av busken i september–oktober. Några av de äldsta grenarna gallrar vi ur cirka 10 centimeter ovanför marknivå varje år. Har din rosbuske blivit stor och risig kan du behöva beskära den i knähöjd, så kallad föryngringsbeskärning. Blommorna blir färre den sommaren, men följande år får du ofta friskare bladverk och fler blommor.

Gödsling av buskrosor

Gödsla rosbusken till påsk och midsommar. Den kan få lite däremellan också. Men undvik att gödsla med för mycket kväve! Bäst är att ge några nävar kompost eller väl brunnen stallgödsel, eller att näringsvattna med exempelvis Algomin Trädgårdsgödsel. Det finns också olika sorters bladgödsel som sprayas på bladen. Efter mitten av juli ska du inte gödsla rosorna. Har du remonterande rosor och vill ge dem en extra boost inför andra blomningen kan du ge dem höstgödning, den innehåller mindre kväve och mer kalium.

Buskrosor i trädgården.

Klipp bort vissna blommor på buskros

På engelska kallas detta “deadheading”. Du klipper alltså hela tiden bort de vissna blommorna för att rosbusken ska stimuleras att producera nya blommor. När hela klasen blommat över kan du klippa ett par decimeter ner på grenen så ser det snyggare ut. Samtidigt klipper du då bort chansen till nypon. Vill du ha dem ska du låta en del av de vissna blommorna sitta kvar.

Annons

Bekämpa växtsjukdomar på rosorna

Drabbas dina rosor av svampsjukdomar som rosrost, svartfläcksjuka och mjöldagg, tyder det på att de inte har optimala förutsättningar, eller att sorten inte är frisk. Prova med Binab Trichoderma som kan användas både förebyggande och vid behov. Det är ett biologiskt medel baserat på de naturligt förekommande nyttosvamparna Trichoderma polysporum och Trichoderma harzianum som hämmar många skadliga svampar och hindrar dem att etablera sig och angripa plantorna.

Samplantera rosor med andra växter

Buskrosor samplanterade med buxbom och perenner.
Här lyfts Lady of Schalott och två andra buskrosor fram av ett formklippt buxbomsklot och en rad vanliga perenner som exempelvis daggkåpa, lavendel, stäppsalvia, strålrudbeckia, törel och näva.

Visserligen vill rosor ha det luftigt runt sig och inte dränkas av andra växter som står för nära. Men rent estetiskt tycker vi det är finast att kombinera dem med perenner som blir lagom höga och som kompletterar rosorna i färg och form. Våra favoriter är nävor av olika slag, stäppsalvia, kantnepeta och dagliljor.

Lavendel är visserligen en klassisk roskompis, men egentligen vill de ha helt olika jordmån och vattningsregim. Finast tycker vi det blir om man håller färgtemat i antingen kalla (rosa-vita-blå-lila) eller varma (röda-gula-orangea) färger i rabatterna. Man kan också gärna kombinera rosorna och perenner- nas lössläppta blommighet med en stramt klippt häck eller formklippta figurer av t ex buxbom eller liguster.

Annons