Annas trädgård blommar året om
I Anna Sandris rabatter trängs vårens blommor och sträcker sig mot solen. Här avlöser lökar och tidiga perenner varandra som i ett ständigt föränderligt färgrikt konstverk.
Bin och humlor har gott om godsaker att välja mellan i Anna Sandris trädgård. Hon har själv bikupor och är mån om att såväl hennes egna bin som flygande gäster ska trivas. Och redan tidigt på våren, när trädgården vaknar, finns något för dem. I början bland annat snödroppar och pärlhyacinter, sedan följer de flesta av vårens blommor.
Ett rött hav av tulpaner möter längs gången upp mot huset. De är arvegods från tidigare ägare och egentligen inte Annas favoriter. Men de stormtrivs här och förökar sig varje år.
Darwintulpaner kommer år efter år
– De här röda darwintulpanerna är kanske inget jag skulle valt själv. Men de har valt denna trädgården och trivs uppenbarligen väldigt bra, säger Anna. Många tulpaner är förädlade och är för det mesta ettåriga. Men Anna rekommenderar varmt att leta efter darwintulpaner, just för att de kommer år efter år. De finns i många olika färger och kännetecknas av att vara ståtliga, stabila och därmed tåla både regn och vind. Anna ger inte tulpanerna gödsel eller annan särskild skötsel, men måste skydda dem från alla rådjur.
Hönsnät skyddar tulpanerna från rådjur
– Tidigt på våren lägger jag på hönsnät. Annars har jag inga tulpaner kvar, säger Anna. Hönsnätet ligger på från det att tulpanerna börja komma upp över jord tills de vuxit upp ordentligt.
– När väl knopparna börjar bli stora låter rådjuren dem vara.
Trädgård som blommar året om
Anna har en blommande trädgård näst intill året om. I december börjar julrosorna blomma och fortsätter fram till mars. Tätt därefter tar lökväxterna över. Växterna stöttar varandra och det finns alltid någon att luta sig mot. Det är så Anna förklarar sina tankar om rabatterna.
Rödhätte - en härdig dansk floribundasort
– När en växt blommat över kommer det en annan som drar till sig uppmärksamheten. Till exempel döljer sig rosor i den blomstrande tulpanrabatten, och tar över på sommaren. Rosorna, en härdig dansk floribundasort som heter ’Rödhätte’, har funnits i trädgården sedan 1950-talet.
När Anna tog över huset och trädgården fanns, förutom bland annat tulpanerna, fruktträd och rosor, en hel del ogräs och nässlor. En stor renovering av huset genomfördes mellan 2015 och 2017 och stora delar av trädgården blev i samband med det uppgrävd.
Renoveringar tar på krafterna – trädgården fick under ett par år sköta sig själv. Planeringen av trädgården har växt fram allt eftersom.
Snödroppar, narcisser och pärlhyacinter
– Det är viktigt att både tid och lust finns. Trädgården för mig är lustfylld och en plats där jag vill njuta. Mellan gångar av gräs och grus har Anna planerat sina rabatter med omsorg. Lökväxter är en viktig grund. Anna har planterat snödroppar, flera sorters narcisser och pärlhyacinter. Flertalet av lökväxterna fanns i trädgården sen tidigare, då lite varstans. Det Anna gjort är att placera om dem i grupper i rabatterna.
– Där trivs de bättre och sprider sig precis som tulpanerna, säger Anna.
Buskar och klätterväxter som blickfång
Gräsmattan framför huset krymper lite för varje år. Även denna vår är Anna igång att anlägga en ny rabatt.
– Den här rabatten ska gå i gult och blått, berättar hon.
Rabatterna är variationsrika när det gäller växter, inte minst för att skapa höjd. I nästan alla rabatter står någon buske eller ett träd. Här finns också växtstöd som klematisar kan klättra på. Buskarna och klätterväxterna bidrar till att skapa olika blickfång i rabatterna och ger även en del skugga åt de andra växterna.
Samlar regnvatten och använder droppslang
Har man en trädgård på Öland måste man tänka på vattenproblematiken. Vattenbristen på Öland gör sig påmind varje sommar, men Anna tar hjälp av stora kärl för att samla regnvatten och har även en egen brunn. Vattnet i brunnen använder hon dock enbart till sina grönsaksland och med droppslang hushållar Anna effektivt med vattnet.
Tät plantering bevarar fuktighet
Den täta planteringen hjälper till att bevara fuktigheten eftersom marken skuggas. Och genom att täcka alla nakna jordytor med både gräsklipp och annat som klipps och rensas bort, torkar inte jorden. Samtidigt tillförs näring när det organiska materialet bryts ner. Det saknas nämligen en del näring i den öländska jorden för att få till en riklig växtlighet.
Låter löven ligga kvar
– Löven från träden är till stor hjälp också, förklarar Anna. Löven får alltid ligga kvar i rabatterna.
Anna berättar att hon är uppväxt nära sin farmors trädgård i Schweiz. Trädgården var ritad och anlagd kring sekelskiftet 1900 och innehöll en vacker blomsterdel som var kantad av fruktträd och bärbuskar.
Inspireras av engelsk cottage garden-stil
– Farmors trädgård fick mina tankar att gå i riktning mot de franska och engelska mindre trädgårdarna. Det är nog därför jag låter mig inspireras av den engelska cottage garden-stilen, säger Anna.
När Anna väljer växter till trädgården är det först och främst strukturen och växternas textur som avgör. Grenverk och bladverk avgör ofta – färgerna på bladen eller stammen är lika viktiga som blommorna. Och det ska finnas något vackert året om.
– Jag älskar att när som helst på året ta en runda i trädgården och stanna upp och njuta.
Tre tips för vacker trådgård året om
- Julrosor i mängder. De står för blomsterglädje under december till mars, årets mörkaste månader.
- Lökväxter får våren att bli färgrik. Sätt dem i grupper så de blir till maffig ögonfröjd.
- Satsa på växter med vackra bladverk eller färgrika stjälkar och stammar. Fint även om de inte blommar.
Vårens växter i Annas trädgård
- Alpklematis, Clematis alpina, zon 7
- Darwinhybridtulpaner, TulipaDillpion, Paeonia tenuifolia, A
- Fagertrav, Arabis caucasica, B*
- Fläcklungört, Pulmonariaofficinalis, A*
- Fänrikshjärta, Dicentra formosa, B
- Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla, B
- Kejsarkrona, Fritillaria imperialis
- Mossflox, Phlox subulata, A*
- Narciss, Narcissus
- Pärlhyacint, Muscari
- Röd sockblomma, Epimedium x rubrum, A
- Snödroppe, Galanthus nivalis
- Stjärnhyacint, Camassia
- Turkisk julros, Helleborusorientalis, B*
- Vingbenved, Euonymus alatus, zon 4
(Perennernas härdighet anges här med de nya övervintrings-bokstäverna.)
Anna Sandrinis trädgård på Öland
Här bor: Anna Sandri
Gör: Pensionär
Var: Husvalla, Öland.
Växtzon: 1
Trädgårdens storlek: Cirka 1 300 kvm anlagd trädgård, samt grönsaksodling i en annan del.
Favoritvy: Utsikten från boningshuset.
Roligaste trädgårdsarbetet: Planera och plantera.
Instagram: @annasfarm.husvalla