Så får du trädgården att blomma under sensommaren
Ge trädgården en hjälpande hand för att den ska återfå sin prakt. Börja med att rensa bort allt som har gjort sitt och ge plats för ny blomning! Luckra i jorden, gödsla och vattna om det behövs. Komplettera sedan med ny fägring. Och vips har du en underbar sensommarträdgård.
Klipp ner i trädgården under sensommaren
På våren har man trädgården i sin hand. I augusti kan det kännas som att ogräset har vunnit och att vissa perenner växt över alla gränser. Rensa och fyll komposten, som är trädgårdens nav, där det bildas ny jord som får trädgården att bli ännu finare. När du rensat får de sensommarblommande växterna plats och ljus.
Luckra lite kring dem, omsorg lönar sig alltid! Vissa tidigblommande sorter kommer att starta om, som daggkåpa och nepeta, ibland även malva och prästkrage. Det kan ge en ny blomning, om än inte lika kraftig som den första.
Spara vackra fröställningar, de kan få stå kvar, som exempelvis vallmokapslar.
Plantera nytt i augusti och september
Kanske upptäcker du att det faktiskt inte är så mycket på gång i trädgården nu och saknar sensommarblommande perenner. Hämta inspiration från vackra parker och se vad som blommar där. Bläddra i tidningar och böcker. Vilka färger vill du ha?
Kanske fastnar du för rosa och svarta toner som är snygga i det låga sensommarljuset tillsammas med ett vajande prydnadsgräs.
Höstanemoner, röda rudbeckior, rosenflockel, malvor och fackelblomster kombinerat med alunrot och höstsilverax. Lägg till några ljusblå astrar och bolltistlar. Jätteverbena och mörka stockrosor är fina utropstecken.
Kärleksört är en utmärkt bas, låt den återkomma i trädgården. Eller varför inte låta rabatterna bada i färg, gula rudbeckior, röda och gula solbrudar i en grön bas?
Praktrölleka – röda och gula toner är underbart glada, särskilt tillsammans med röda äpplen i träden. Så här på sensommaren tål vi mer färg. Och höjd! På våren ligger vi på knä och betraktar en snödroppe, nu möter vi solrosor i ögonhöjd.
Vi njuter av höga kungsljus, som självsår sig där de behagar. Med lite planering går det alldeles utmärkt att ha fin blomning ända in i oktober.
Sensommar och höst är dessutom en bra planteringstid eftersom det ofta är lite fuktigare i jorden. Då behöver du inte vattna så mycket och växterna hinner rota sig innan vintern.
Komplettera med ettåringar i rabatten
Förstärk blomningen med sommarblommor. De blommar ofta på sensommaren och flera av dem håller ut riktigt länge, ända tills frosten kommer. Solrosor, luktärter är underbara, liksom snokört och ringblommor. För att inte tala om rosenskära!
Många ettåringar kräver förkultivering på våren. Andra kan du så direkt på plats. Har du inte sått frön i år, gör det nästa vår!
Kom ihåg dahliorna under sensommaren
Sensommarens primadonnor. Det är lite pyssel att ta upp dem på hösten och gräva ner knölarna igen på våren. Men det är så värt besväret! Dahlior bidrar med fräschör, form och färg. De gör rabatten som ny.
Det finns allt från enkla, lantliga dahlior till runda, komplicerade lite mer formella.
Satsa på blickfång i trädgården i sensommartid
En vacker urna, en staty halvt dold av växtlighet. Ofta är det enkla det vackra. Lägg några äpplen på ett bord eller en klase rönnbär på ett fat. Det räcker som prydnad. Och snart kommer pumporna! Pelargonerna kan fortfarande stå kvar utomhus. Ofta är de som finast nu när sommarvärmen har lagt sig.
Dela vårblommande perenner i augusti och september
Dela vårblommande perenner nu, då får du fler till nästa år. Passa även på att flytta växter som inte trivs där de står. Kanske har du ett bättre ställe någon annanstans i trädgården, där de kan prunka.
Mums med äpplen i sensommar
Och alla äpplen och äppelkakor som smakar som allra bäst just nu. Tänk dig en solig dag med fika, som en belöning efter trädgårdsarbetet. Kan det bli bättre?
Vill du läsa mer om trädgård?
Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här
Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här