Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Trend: blommande begonior och gröna blad

23 mar, 2022
Begonia och begoniablad
Placera några krukväxter i hemmet och det känns genast både trivsamt och välkomnande. Välj om du vill ha enbart gröna eller endast blommande växter – eller en mix av dem båda. Just nu är det trendigt med såväl begonior som spektakulära bladverk!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det finns mer än 1 400 arter i växtsläktet begonia men över 10 000 förädlade sorter. Begonian är omtyckt för dels sorter med olika varianter av blommor men även för spektakulära blad. Den har varit populär från mitten av 1800-talet till 1950-talet och nu är den tillbaka igen, högt upp på trendbarometern.

Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerarBrand logo
Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerar

Ätbara begonior och begonior som medicin

Begonian upptäcktes i Västindien på 1600-talet av fransmannen Charles Plumier men i Kina har Begonia grandis använts som sårrengöring längre än så. I Kina finns även begonior som kan ätas som grönsak eller drickas som te. Några begonior används mot feber och förkylning medan andra innehåller C-vitamin och åts förr mot skörbjugg.

Begoniahuset i Göteborg

Begonian kom till Sverige i mitten av 1800-talet och blev snabbt populär i botaniska trädgårdar. I Göteborg finns idag ett särskilt begoniahus.

Förutom de blommande begoniorna finns plantor där bladverket är det mest framträdande. På sommaren trivs begonior utomhus. De kan odlas i såväl rabatt som i kruka och trivs i vanlig blomsterjord.

Annons
Knölbegonior i olika toner.
Knölbegonior i olika toner, ett härligt inslag bland krukväxterna.

Plantera om din begonia i större kruka

När du köpt din begonia, lyft upp den ur krukan och se om den har synliga rötter, kanske behöver den planteras om direkt? Välj en större kruka med hål och plantera i blomsterjord. Om du tar hand om din begonia kan den vara fin i flera år.

Begonior syns ofta i medelhavsområdet och tål till och med det varma klimatet.

Rosa begonier.
Begonior finns med både fyllda och enkla blommor. Båda är vackra och kompletterar varandra fint.

Bädda in och plantera om

De finaste krukväxterna har oftast fått de allra ­bästa förutsättningarna. Plantera om dina krukväxter i ny näringsrik jord så att rötterna kan bre ut sig och suga upp såväl vatten som näring. Försök att alltid plantera i krukor med dräneringshål, men vill du exempelvis plantera i en soppskål eller i en fin gammal hink som inte har hål går det bra att använda lecakulor och vattna sparsamt.

Annons

Skötselråd för begonior

  • Begonian vill inte stå blött men vill inte heller torka ut helt.
  • För att orka producera nya blommor vill begonian ha svag blomsternäring varannan vecka, mellan mars och september.
  • Plocka bort vissna blommor så att ny blomning stimuleras.
  • Ställ dina begonior ljust men inte i ett söderfönster med stark sol.
  • Försök undvika att placera dina begonior ovanför ett element.
  • Placera inte mogen frukt nära dina begonior, etylengasen från frukten får blommorna att vissna fortare.

Läs mer och beställ magasinet här

Tidningen ”Odla för nybörjare”.
Zebrablad, Tradescantia, med skiftande blad i grönt, lila och vitt.
Zebrablad, Tradescantia, har vackert skiftande blad i grönt, lila och vitt. Vill stå ljus men inte i gassande sol. Låt jorden torka upp mellan vattningarna.
Annons
Ögonfransbegonia
Ögonfransbegonia kallas också populärt tigerbegonia, Begonia bowerae, har brokiga blad i mörkt och ljust grönt och med lite inslag av brunt. Blommar med små, ljusa blommor.
Triangeloxalis, lyckoklöver.
Triangeloxalis, Oxalis triangularis, kallas ibland lyckoklöver, finns med såväl gröna blad som vinröda. En krukväxt som trivs i kruka både inne och ute om sommaren. Bladen är ätbara och kan användas som dekoration i exempelvis sallader. Jorden bör vara lätt fuktig och stå ljust men inte i stark sol.

Sköt om gröna krukväxter – plantera i ny kruka

De allra flesta gröna krukväxter vill planteras om och få ny jord och större kruka när de kommer hem från plantskolan. Många vill stå ljust men inte i direkt solljus. De flesta vill inte stå blött utan torka upp mellan vattningarna. Du kan tillsätta näring med jämna mellanrum under sommarhalvåret, på vintern kan du oftast dra ner på både bevattning och gödning.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons