Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Blanda nytt och gammalt i vårkrukan - hållbart och smart

27 apr, 2022
author Anni Jähde
Anni Jähde
Kruka med murgröna, två sorters blå penséer, vit bellis, förgätmigej, videkvistar.
Innehåll i vårkrukan: Murgröna, två sorters blå penséer, vit bellis, förgätmigej, videkvistar.
Du behöver inte börja på nytt varje säsong. Satsa på en eller ett par tåliga bladperenner i utekrukan och återanvänd dem sedan varje gång du ska plantera nytt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ny årstid och dags för nytt och fint i utekrukan! Det finns många härliga växter i butiken, men det kan bli riktigt dyrt att köpa allt nytt. Om du skaffar en perenn växt som är tuff och klarar årets skiftningar har du genast en bra bas som kan hänga med i årets alla uppsättningar av utekrukan.

Se hur du gör i videon här:

Samplantera smart med gammal perennBrand logo
Samplantera smart med gammal perenn

Här är en murgröna som tack vare krukans placering i lätt skugga varit superfin i många år. Nu ska den planteras om i ny jord – och samplanteras med vårens blommor.

Anni Jähde med en fin vårkruka på förstutrappen.
Nu blir det nytt i krukan på torptrappen! Murgrönan har hängt med många år och ska få sällskap av vårens blommor.

Klipp bort det vissna på växten

Även om perennen du har i krukan är härdig och tuff, kan den se lite ansträngd ut efter vintern. Men ha lite tålamod, den brukar repa sig snabbt när temperaturen ökar och sätter snart nya fräscha blad. Klipp bort visset och fult, glesa eventuellt ur om perennen är kompakt.

Annons

Jordförbättra runt omkring perennen

Plantera perennen först och se till att placera den så du blir nöjd. När det är dags att byta ut vårblommorna mot sommarblommor låter du perennen vara kvar och förbättrar jorden lite runt om.

Gröna perenner året runt

Bra perenner för återvinning är sorter som behåller bladen året om, de ska ju vara fina i en julkruka också. Exempel på det är murgröna, alunrot, många japanska starr, en del ormbunkar och i södra delarna av landet slideranka.

Bellis och förgätmigej i en kruka.
Förgätmigej som köps som vårblomma i kruka är en förädlad sort av den vilda. Den äkta arten börjar blomma först i juni.

Jorden behöver inte bytas

Använder du en stor kruka eller korg behöver du inte byta ut all jorden varje gång du planterar nytt. Ta bort det översta lagret och lägg den jorden i en rabatt eller i komposten.

Ettåriga blommande växter behöver mycket näring

Fyll på med nytt på toppen – det räcker. Sedan är det viktigt att ge ordentligt med näring, framför allt i sommarkrukan. Då planterar man ju ofta ettåringar som blommar mycket och länge, och därmed behöver mycket kraft. Näringen i ny jord varar ändå inte mer än tre, fyra veckor.

Annons