Dags att beskära äppelträdet – expertens tips för att lyckas
Äppelträd är ofta de enda träd som finns i trädgården och de har ett stort värde på många sätt. Ge dem den kärlek de förtjänar genom att beskära och sköta om dem väl. Allas trädgårdsexpert Anni Jähde berättar hur du ska be dig åt för att lyckas.
Beskära äppelträd – så gör du
Det viktigaste att känna till är att all beskärning triggar igång tillväxt. Trädet vill kompensera för det du tagit bort. En vår/vinterbeskärning kraftigare tillväxt, medan den sker i lite lugnare takt när man beskär på sensommaren. Du kan alltså till viss del styra hur fort ett träd ska växa.
Beskära äppelträd under vårvinter
Om du ska göra en större beskärning sker detta under vårvintern, omkring mars månad. Läs nedan vilka träd Anni Jähde rekommenderar att beskära under vårvintern.
Beskära äppelträd under JAS-perioden
Om du ska göra en minde beskärning sker denna under JAS-Perioden. Perioden pågår under månaderna juli, augusti, september eller tills bladen börjar falla.
Läs också: Varför beskär man vissa fruktträd under sommaren?
När ska man beskära äppelträd?
När du beskär äppelträd beror bland annat på hur mycket du vill att trädet ska växa samt hur gammalt trädet är. Ett ungt träd vill man ju ska växa till sig – och då beskärs det på våren. Man ska aldrig beskära medan trädet är i tillväxt, alltså från när knopparna börjar brista på våren fram till juli. Det är därför vårbeskärningen utförs på vårvintern och sommarbeskärningen, som också kallas JAS-perioden.
1. Beskära gammalt äppelträd
Trädet är väl etablerat och mår bra. Det är lagom stort och fungerar bra på sin plats. Det finns inga önskemål om någon förändring utan bara att framöver hålla trädet lika fint som det redan är.
Tidpunkt: Sommar, JAS (juli, augusti, september).
Omfattning: Lätt gallring inne i kronan, ta bort de ganska få vattenskott som bildats.
Läs också: Här hittar du ännu fler tips på hur du beskär äppelträd!
2. Beskära nyplanterat träd
När du köper ett nytt äppelträd är det vanligtvis några år gammalt. Plantskolan ska ha beskurit trädet men du ska ändå se över det vid plantering.
Tidpunkt: Vårvinter. Planterar du på hösten, vänta med beskärningen till våren.
Omfattning: Det är nu trädets grundform skapas. Det ska vara ett dominerande toppskott som är högst och med välriktade grenar runt om. Korta in dem till ungefär hälften. Det blir inte många klipp på ett litet träd, men de är viktiga.
3. Beskära ungt äppelträd
Trädet har några år på nacken. Under de första tio åren kallas beskärningen uppbyggnadsbeskärning och är grunden för hur trädet kommer att se ut och må under hela sin livslängd.
Tidpunkt: Vårvinter.
Omfattning: Det är lätt att tycka att ett ungt träd inte behöver beskäras, men ta ett tag med sekatören varje år. Det handlar om en ganska liten insats, mest att korta in grenar och få dem att växa åt rätt håll, alltså utåtriktat. Det är nu du formar kronan.
4. Det obeskurna trädet
Trädet har inte blivit beskuret på många år och kronan har därmed blivit stor och risig. Gamla vattenskott har vuxit till långa grenar.
Tidpunkt: Sommar, JAS (juli, augusti, september).
Omfattning: Betrakta trädet som ett renoveringsobjekt som behöver pågå under många år. Trädet beskärs lite i taget. Grova grenar måste tas bort och/eller kortas in rejält, det är en påfrestning för trädet som vill försvara sig med att sätta många vattenskott. Här är det verkligen tålamod som gäller för att forma ett ”nytt” träd.
5. Beskära ett gammalt och välskött träd
Trädet är väl etablerat och mår bra. Det är lagom stort och fungerar bra på sin plats. Det finns inga önskemål om någon förändring utan bara att framöver hålla trädet lika fint som det redan är.
Tidpunkt: Sommar, JAS (juli, augusti, september).
Omfattning: Lätt gallring inne i kronan, ta bort de ganska få vattenskott som bildats.
6. Det sjuka trädet
Den vanligaste allvarliga sjukdomen på äppelträd är fruktträdskräfta, en svampsjukdom som angriper barken. Skador på barken, allt från insektsgnag till att man kört på trädet med gräsklipparen, är inkörsportar för svampsporerna. Kräftangreppen ser ut som skrovliga svullnader eller sår på grenarna och dödar grenen när angreppet gått för djupt och runt hela grenen.
Tidpunkt: JAS, men under en period då det är torrt, då sprids inte svampsporerna så lätt. Starkt angripna träd beskärs hellre i juni en torr och solig dag.
Omfattning: Beskär trädet varsamt – ibland är det bättre att inte göra något alls. Kraftig beskärning är svår för ett försvagat träd att hämta sig från. Ta bort grenar som redan är döda eller på väg att dö. Rengör dina beskärningsredskap med t-sprit efteråt för att förhindra att du sprider sjukdomen till andra träd!
Så vet du vilka grenar som ska bort
Beskärning handlar om att glesa ur inne i kronan så luft och ljus kan ta sig in. Då blir frukten bättre och trädet håller sig friskt. Syftet med beskärningen är naturligtvis också att hålla trädet i önskad storlek och ge det en vacker form. De här grenarna ska bort:
• Sjuka och döda grenar
• Korsande grenar
• Grenar som växer inåt i kronan
• Vattenskott – är det många, ta bort
en tredjedel och korta in resten,
upprepa kommande år.
Läs också: Här hittar du en beskärningskalender för hela året!