Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Baksidan blev trädgårdens mittpunkt – se förvandlingen

24 aug, 2022
author Anna Örnberg
Anna Örnberg
Uteplats på baksida av hus.
Från platt och trist till mysig uteplats. Catharina och Björn Winberg förvandlade baksidan av huset till trädgårdens mittpunkt.
Platt och trist utan kvällssol – kunde det bli något? Catharina och Björn Winberg fick kunnig hjälp och det svåra hörnet förvandlades till en härligt social och rymlig plats, perfekt för mingel – ­samtidigt vilsam och helt privat.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Catharina och Björn flyttade in i ett gammalt hus där de tidigare ägarna lämnat baksidan orörd då planerna på en pool aldrig sattes i verket. Där fanns bara en gräsmatta, omgiven av en hög tujahäck. En väl tilltagen uteplats stod på deras egen önskelista, eftersom vardagsrummets altandörrar ledde hit.

Trädgård med uteplats.
Trädgårdens ”omöjliga hörn” blev en trivselplats.

Med en duktig snickare i närmaste familjen var den inte svår att visualisera. Men sedan då?

Rymlig trädäck var ett önskemål

– Vi ville ha ett riktigt rymligt trädäck, berättar Björn, men när vi mätt ut platsen för däcket kändes det inte som om det fanns någon yta kvar mellan trädäck och tujahäck att göra något vettigt med.

Matbord på uteplats.
På uteplatsen finns plats att duka långbord, men vanligtvis ryms man runt det runda bordet. Känslan av intimitet och rumslighet förstärks av en utomhusbelysning som liknar den inomhus.

Till saken hör förstås att paret inte egentligen har så stor trädgårdsvana eller överdriven växtkunskap. Och med så ”liten” yta, kändes det angeläget att göra riktigt smarta växtval så att planteringarna inte bara var fina en kort period och ökentrista resten av säsongen. Det kändes som ett smart drag att kontakta en trädgårdsformgivare.

Annons

Anlitade trädgårdsformgivare

– Varför tänkte man inte så förr? undrar Catharina med en huvudskakning. Trädgård är ju ganska komplext.

Det är egentligen lika självklart som att en del är händiga och kan snickra själva hemma. Andra gör klokt i att ringa en snickare så att det blir rätt gjort.

Se även: Plantera klematis – så gör du!Brand logo
Se även: Plantera klematis – så gör du!
Vitt äldre hus.
Baksidan före förvandlingen.

Van att hantera rumslighet och planera ytor, tog formgivaren Birgitta Eklund fasta på deras önskemål – men överraskade dem med så mycket.

Annons
Loungehörna.
Loungehörna.

Fick litet utrymme att kännas stort

Det där trolleritricket, att få litet att kännas så mycket större, är ju en del av jobbet. Den ”lilla” gräsmattan är trots allt på tvåhundra kvadratmeter, och rätt hanterad förvandlades den till en rymlig sexrummare. Fortfarande med en ganska öppen planlösning, där rumsindelningen bara delvis är gjord med konkreta väggar i form av höga staket.

Upphöjda odlingslådor, pergola och gunga

På andra håll har det gjorts med upphöjda odlings­lådor, pergolatak över gungan eller ytterst subtilt men effektivt med att bara byta markmaterial. Nu finns här ett arbetsrum med planteringsbänk, en loungeavdelning med vilstolar, en mer tillbaka­dragen sittplats med en soffa i hörnet och den lättsinnigt lekfulla gungan i pergolan – allt samlat runt det öppna torget med den robusta stenläggningen. Och detta ryms på den delen som blev kvar vid sidan om det väl tilltagna trädäcket!

Annons

Många sociala ytor i trädgården

– Vi fick lite otippat en mycket social trädgård, perfekt till mingel, där folk också kan dra sig undan för att sitta lite mer enskilt, samtidigt som man är en del av gemenskapen.

Björn och Catharina Winberg.
Björn och Catharina Winberg.

Några riktigt smarta detaljer bidrar till att skapa rymd och luftig känsla. Den här sidan av huset ligger mot sydost. Eftermiddag och kväll ligger trädäcket helt i husets skugga. Där fanns en risk för att det skulle upplevas lite mörkt – särskilt om de valt ett täckande tak till trädäcket. Plasttak kändes fel ihop med det över hundra år gamla huset. Lösningen blev ett helt klart, transparent glastak.

Glastaket släpper in ljus i huset

– Ett täckande tak hade ju också delvis hindrat en del av dagsljuset att hitta in i vardagsrummet, påpekar Catharina. Glastaket får det att kännas ljust och lätt, trots att reglar och stolpar är rejält tilltagna för att stämma med husets proportioner.

Annons

Den nya markbeläggningen är ljus. Ljus marksten och ljust gårdsgrus för att få hela rumsligheten att upplevas luftig. Snickeridetaljer är också vitmålade för att ytterligare bidra till intrycket. Välbehövligt, eftersom den höga mörkgröna tujahäcken är kvar.

– Tuja tillhör väl inte favoriterna, säger Björn, men det är onekligen ett mycket effektivt insynsskydd och det hade tagit åratal för något annat att växa sig så högt.

Tujan blir en lugn bakgrund

Tujan har fördelen att vara en lugn, enhetligt grön kuliss som lyfter fram den ljusare växtligheten i de nyanlagda planteringarna. Dessa är delvis gjorda som traditionella rabatter, men också planterade med växter på de grusade ytorna, andra i rymliga lådor av rostig cortenplåt och trä­tunnor för en mer varierad och spännande känsla.

Uteplats.
Glastaket gör det ljust, trots att reglar och stolpar är rejält tilltagna för att stämma med husets proportioner.

Ett av önskemålen var att planteringarna skulle vara fina hela säsongen. Formgivaren har därför lagt mer fokus på växternas form och struktur i kombination med bladverkens färg. Blommor dyker upp under en period och avlöser varandra, men är mer en bonus som påminner om årstidernas växlingar.

Annons

Näva, stäppsalvia, funkia och solhatt

På våren kommer tulpanerna vars vissnande bladverk döljs när de mer täckande bladverken vecklar ut sig. Under sommaren avlöser näva, sockblomma, stäppsalvia, funkia och solhattar varandra. På sensommaren slår hortensian ut för att sedan kämpa på ända in i oktober.

Annars finns här tillräckligt många kontraster och färgskiftningar i de blågröna, mer gulgröna och riktigt mörkröda bladverken för att det ska kännas intressant och färgrikt nog.

Här bor

Vem: Catharina och Björn Winberg

Bor: Villa Fagraholm i Växjös äldre ­bostadskvarter.

Den nya delen anlades: våren 2020.

Yta: Ca 200 kvm.

Växtzon: 3.

Här finns också en fin mix av vajande gräs, kompakta mattor av storbladig funkia, krusig alunrot och vilt spretig blodtopp. De nätta klotnäverlönnarna är skulpturala, glans­körsbären har vacker kontrast med sina mörka stammar och ljusa bladverk, medan de japanska lönnarna bjuder på mycket färg.

Lejde bort anläggningsarbetet i trädgården

Medan de själva skötte allt som skulle snickras var det skönt att lämna bort hela anläggningsarbetet och all plantering. Då blev det gjort enligt konstens alla regler och det kändes tryggt att veta.

Planteringsbänk.
Dold bakom skärmväggen finns planteringsbänken. Den kommer att döljas ännu mer när den uppstammade magnolian ’Stellata’ skjuter i höjden. I förgrunden, japansk lönn ’Dissectum Garnet’.
Annons
Rabattkant i corten.
Smart! Att också lägga gruset som en inramning mellan rabattens cortenkant och plattorna sparar in både sten och arbetstiden för att kapa den – sam­tidigt som det blir en snygg detalj. Syrenhortensia ’Little Lime’ blir bara drygt en meter hög och ­passar den lilla trädgården. Här med bland annat blåsvingel och funkia ’Blue Mouse Ears’.

Efter att trädgården anlagts kunde de själva slutföra projektet och ge det en ytterligare dimension med belysning. Tujahäcken visade sig vara en verklig tillgång, längs med den kunde de helt dolt dra fram all el som behövdes.

All belysning är gjord med lågvoltssystem, som man får hantera själv utan elektriker.

Hakonegräs i pallkrage av corten.
Belysning placerad i planteringens bakre kant ger en mjukare känsla som lyfter fram växtlighetens form där den skymtar genom hakonegräset och lyser upp glanskörsbäret. Med en del växter synbart planterade direkt på grusytan blir det mer lekfullt och varierat. Självklart har man grävt en generös grop och planterat i jord, men sedan dolt jorden med grus. Den klippta klotformen är en fin kontrast till de mer spretigt yviga växterna.

– Belysningen gör trädgården riktigt mysig de kvällar vi sitter ute – men den blev också så mycket finare sedd inifrån. Förut var det bara svart utanför ­altan­dörren. Nu lyser det inbjudande. Och en ­trädgård som gör att man vill gå ut, är väl precis så som den ska vara?

Annons
Planteringsbänk.
Dold bakom skärmväggen finns planteringsbänken. Den kommer att döljas ännu mer när den uppstammade magnolian ’Stellata’ skjuter i höjden. I förgrunden, japansk lönn ’Dissectum Garnet’.

Anlita trädgårdsformgivare - några tips

  • Det är din dröm – men lyssna på expertisen! Skriv upp idéer och vad du vill ha hjälp med. Bilder hjälper formgivaren att förstå – men lås dig inte utan var öppen för nya förslag.
  • Var tydlig med arbetsfördelningen. Undvik missförstånd, var tydlig med det du vill göra själv och det du vill leja bort.

Passa också på att fixa:

  • Belysning – trädgårdsformgivaren kan vara till god hjälp, eller anlita en belysningsdesigner.
  • Bevattning – vid nyanläggning är det smart att inkludera automatisk bevattning. En droppbevattning med timer garanterar växternas behov, varje droppe hamnar rätt och du sparar vatten.
Annons