Lästips: Videotips för din trädgård Höstträdgård Perenner Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Växtzoner

Årets trender 2018 – odling, mystik och florister

12 jan, 2018
author Monica Ljungberg
Monica Ljungberg
Mandelmanns, florister och mörka färger – årets trädgårdstrender 2018!
Oavsett om du gillar att odla grönsaker på ett hustak, njuter av mörkbladiga växter i hemliga trädgårdsrum eller älskar den naturliga stilen med familjen Mandelmann som förebild är saken klar: du är trendig! Tillhör sedan svulstiga buketter dina favoriter är du helrätt. Floristtrenden är nämligen extra het.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Trender 2018

Just nu upplever vi en andra ”gröna våg”. Nu drömmer vi inte längre om att fly storstaden och flytta ut på landet för att bli självförsörjande. Nu gör vi det! Bloggar och böcker berättar om familjer som valt ett nytt liv. Förebilden är en energisk lantis med gummistövlar, blommig klänning och flätor i håret. Det är förstås inget latmansgöra, men att kunna leva på egenodlad kålrabbi och bond bönor tillfredsställer något djupt inom oss. Det visar inte minst de populära böcker som Sara Bäckmo gett ut. Hon flyttade ut på landet och började leva sin dröm i Skillnadens trädgård.

Men vi är ändå många som stannar kvar i staden, och den som saknar trädgård och stor balkong ser andra möjligheter. Att äga en odlingslott eller koloni är lycka för många. Men alla platser går att odla på: hustak, lodräta väggar, övergivna tomter eller bortglömda parker. Över hela världen ser vi samma trend; det odlas på hustak från Tokyo och Los Angeles till Köpenhamn och Stockholm. Vi älskar helt enkelt att odla och ser till att hitta plats för tomater, rädisor och salladsblad, oavsett hur och var vi bor.

Hett med mörk bladiga skönheter

I trädgårdsrummet njuter vi av det mörka och mystiska. Att omge sig med mörkbladiga skönheter skapar en alldeles speciell känsla. Här prunkar svarta tulpaner, mörka dahlior, alunrot och violer. Stilen är klassisk med extra allt. I växthuset hänger det en kristallkrona och lyser över magiskt vackra stilleben.

Mörkret lockar, iallafall i trädgårdsrummet.
Mörkret lockar, iallafall i trädgårdsrummet. Foto: IBL

Floristerna – nya rockstjärnorna

Se också: Marie Olsson Nylander om nya säsongen av "Husdrömmar Sicilien"Brand logo
Se också: Marie Olsson Nylander om nya säsongen av "Husdrömmar Sicilien"

Egentligen är snittblomman allra hetast. Vi älskar buketter och vill ständigt ha fräscha blommor hemma. I New York börjar floristerna bli de nya megastjärnorna som anlitas av både modebranschen och trendkänsliga storstads bor. Att ha en egen florist är lika viktigt som att ha en egen PT (personlig tränare). Därför ligger det i tiden att förvandla krukväxter till snittblommor. Allt fler upptäcker hur vackert det är att ha cyklamen, begonior och orkidéer i en vas. Att slakta en krukväxt är inte farligt – bara trendigt.

Trendigast!

Ormbunken. Syns överallt – allt från små, unika sorter till stora trädormbunkar.

Ormbunke i motljus.
Foto: IBL

Boknyheter för den odlingsintresserade

HERBARIET – Vetenskapssagobok och odlingsmanual om läkeväxter av Elin Unnes (Natur & Kultur).

ODLARLIV – Ny bok om trädgårdsmästarna som flyttade ut på landet av André Strömqvist och Andreas Graveleij (Norstedts).

SPENAT I STAN – Ny bok om odling och självhushåll för alla som bor i lägenhet av Anna Rökaeus och Olof Söderén (Norstedts).

arets-trender-odling-mystik-och-florister

Läs också:

Tulpaner kallt eller varmt vatten

Taklök – en tuffing i torra lägen

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons