Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Årets trädgård 2022: fantasirik grönska och porlande vatten

09 aug, 2022
Årets trädgård 2022
Glittrande dammar, porlande bäckar, lugn grönska och fantastiska planteringar. Tommy och Mari Nilssons trädgård i småländska Markaryd är full av liv, odlarglädje och härlig inspiration.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Från vägen syns nästan ingenting av trädgården. Bara en stenlagd garageuppfart, ett par spaljerade frukt- träd och en hög häck. Nyfikenheten vaknar genast. En smal öppning i häcken lockar och leder oss in i det första trädgårdsrummet av tio.

Se videon: Följ med in i Årets trädgård 2022Brand logo
Se videon: Följ med in i Årets trädgård 2022

Här välkomnar Tommy och Marie, och vi är omgivna av höga buskar och stora perenner. Framför oss ligger en av trädgårdens fyra dammar. I vattnet simmar koi-karpar i olika färger.

Damm i trädgården som utsågs till Årets trädgård 2022.
Att blicka ut över den stora dammen där koikarparna simmar runt bland näckrosor som snart slår ut med underbara vita blommor ger en känsla av lugn och ro. Denna damm är två meter djup, så fiskarna kan övervintra här. En pump håller vattnet igång nere på djupet när det är vinter.

När Tommy går fram till dammkanten och stoppar ner en hand i vattnet kommer fiskarna dit för att se om han tänker ge dem mat.

Annons

– De är sociala och äter ur min hand. Det är så roligt med fiskarna, säger han.

– Och titta här kommer den stora diamantstören, det är vår häftigaste fisk. Vi har också fåglar och grodor här. Djuren passar så bra in i trädgårdslivet.

Tommy och Mari Nilsson i Årets trädgård 2022.
Tommy och Mari mitt i sitt gröna, sköna paradis.

Här odlar vi

Vem: Tommy och Mari Nilsson
Familj:
Två barn, Alice och Andreas
Gör:
Mari jobbar i skolbespisningen. Tommy svetsar och designar möbler i järn.
Trädgård:
700 kvm.
Var:
Markaryd i sydvästra Småland.
Växtzon:
3, men på skyddade platser i trädgården zon 2.
Storlek:
700 kvm.
Favoritväxter:
Mari funkior och dahlior. Tommy vinrankor.

Fiskarna ger också gödning till alla växter. Mari och Tommy vattnar med slam- vatten som kommer från dammarnas filter och det får växterna att må väldigt bra.

– Det var här vi började skapa vår trädgård med att gräva den första dammen för 15 år sedan, säger Tommy. På den tiden hade vi inga planer på att fixa till en hel trädgård, men vi tyckte det skulle vara trevligt med en damm. Jag gillar vatten.

Pergola.
Trädet med silverskimrande blad är ett fint blickfång när man går över bron och genom pergolan. Den välvda bron har Tommy gjutit.

Vatten finns på många ställen i trädgården i form av dammar och bäckar. Det ger liv och skapar sammanhang.

Annons

– När vi köpte huset frågade min mamma om vi inte skulle göra en trädgård. Jag svarade att det var bara för gamla människor, säger Mari och skrattar. Sedan blev vi rejält trädgårdsintresserade – jag hade så fel.

Tommy och Mari köpte sitt hus 2000. Huset som byggts 1924 var i stort behov av renovering. Trädgården bestod av en platt gammal gräsmatta och här och där växte gula dagliljor. De finns kvar i trädgården men har fått nya platser att växa på.

– Titta där bredvid växthuset, där växer en del av dem nu, säger Marie och pekar i riktning mot några gula blommor på höga stänglar som lyser upp intill en rödbladig fläder ’Black Lace’ och en stor bambu.

Årets trädgård 2022.
Den runda rabatten framför huset kommer att blomma fint på sensommaren med rosenflockel, käreksört och dahlior. Mitt i härligheten står ett silverpäron.

Framför dagliljorna växer funkior, och som fond bakom allt det här finns en ar- meringsmatta nästan helt täckt av frodigt rådhusvin.

Annons

– Det fungerar jättebra som en slags smalare häck, säger Tommy. Rådhusvinet blir inte så brett och tar mindre plats än en vanlig häck.

Växterna i trädgården är tåliga och robusta, och fokus ligger på att kombinera former och färger.

Dagliljorna och det som växer kring dem är ett bra exempel på hur Tommy och Mari jobbar med sin trädgård – att de ofta låter växter återkomma på olika platser i trädgården.

– Det har blivit så eftersom vi skapat trädgården bit för bit. Vi började i ett hörn. Sedan har vi byggt ut med dammar, några bäckar, häckar, pergolor, rabatter, sittplatser och gångar, säger Tommy.

Växthus av gamla fönster.
Växthuset är byggt av gamla fönster och placerat framför dammen. Här lyser dagliljornas gula blommor upp och snart slår de vackra näckrosorna ut.

– Och så gillar Tommy att föröka växter, skjuter Mari in.

– När jag rensar och ansar tar han hand om det som kan bli sticklingar och sätter dem i jord. På det sättet har vi alltid nya växter om det behövs, och det är bland annat därför växterna återkommer på flera platser.

Annons

– Jag tar också hand om växter som an- dra slänger, säger Tommy. Får jag liv i dem planterar jag dem i trädgården.

Växthus med vinet Himrod.
I växthuset stortrivs vinet ’Himrod’ och ger stora skördar druvor varje år. Här drar också Tommy upp mängder av sticklingar.Click to add image caption

Men det är inte bara växterna som tas tillvara och återanvänds. Gamla stolar målas om och växthuset är tillverkat av gamla fönster. Järnskrot har blivit pergolor, växtstöd och annat som Tommy och Mari behövt. Trädgården är full av personliga lösningar och roliga detaljer. Det finns hela tiden nya saker att upptäcka och trädgården tål verkligen att studeras in i minsta detalj.

– Vi lämnar inget åt slumpen, säger Mari. Jag har flyttat och flyttat om växterna igen för att de verkligen ska hamna på rätt plats.

Tommy är den som svetsar, bygger, gräver och fixar. Mari planterar, dekorerar och gör fint.

– Vi kompletterar varandra, säger hon. Vi utvecklar idéerna ihop och sedan gör vi olika saker. Vi jobbar på känsla och har jätteroligt här!

Annons

Tommy påpekar att det är viktigt det blir så lättskött som möjligt.

Koikarp.
Tommy sticker ner sin hand i dammens vatten. Genast kommer de tama koikarparna dit för att äta mat direkt ur hans hand.

– Vi har droppbevattning i rabatterna och alla broar över bäckarna är av sten eller gjutna. Trä är känsligare och behöver målas om eller lagas för ofta.

Det märks tydlig i trädgården att Tommy och Mari gillar att jobba med den. Att gå runt i de olika trädgårdsrummen är ett litet äventyr. Rummen är väl avskilda med häckar och pergolor och ibland får man gå genom en grönskande tunnel för att komma till ett nytt rum.

Annons

Trädgården verkar mycket större än sina 700 kvadratmeter och när man gått ett varv i den vill man genast gå ett till för att inte missa något. Det känns lite som att gå runt i en sagoskog.

I grönskan gömmer sig små fågelbon, gungor, lejon och sköldpaddor som Mari tillverkat.

– Det är så roligt att hålla på, och barn gillar att vara här. Våra egna två barn har alltid tyckt om att vara i trädgården.

I trädgården gömmer sig också en hel del köksväxter, till exempel morötter, gräslök, rabarber, jordgubbar och vindruvor. De växer inte i egna köksland utan är insprängda bland prydnadsväxterna.

Pergola med rådhusvin.
På den stora pergolan som Tommy svetsat ihop klättrar rådhusvin. Den slingrande grusgången omges av rabatter där det växer två stora rosenspireor, rosa glim, rosenflockel och jättedaggkåpa. Vid pergolans ingång välkomnar randgräs placerats i rymliga krukor eftersom det annars lätt sprider med utlöpare i rabatterna.

– Vi skördar ungefär 450 kg vindruvor här varje år. Vi kan inte göra av med allt själva men delar gärna med oss till andra, säger Tommy.

Han och Mari kan inte tänka sig något bättre än att vara i sin trädgård.

– Det här är verkligen vår favoritplats och vi är så glada och stolta över att den blivit Årets trädgård 2022, säger de.

Annons

Var med på prisutdelningen och besök trädgården

Den 28 augusti 2022 mellan klockan 11 och 16 finns det möjlighet att besöka Årets Trädgård och vara med på prisutdelningen. Läs mer om evenemanget här.

Det går även att följa evenemanget via vår Facebook-sida.

Vinnarnas bästa trädgårdstips

  • Prova dig fram och lita på din känsla. Var inte rädd för att ändra, det kan bara bli bättre.
  • Bjud in djuren i trädgården. Skaffa holkar till fåglarna, dammar till grodorna och växter som insekterna gillar.
  • Ta sticklingar och frö från dina växter. Det är roligt att föröka dem. Bra för att ge bort eller fylla tomrum i trädgården.
  • Gör vad du kan för att trädgården ska bli lätt- skött. Välj tåliga material och installera gärna dropp- bevattning i dina odlingar.
  • Varnogameddetaljerna. Det betyder mycket för att helhetsintrycket ska bli bra.
Vit pion.
Mitt inne i en rabatt står en väldoftande vit pion som redan fanns i trädgården när paret flyttade in. Den skulle behöva en ny plats, men pionen är Maris favorit och hon vill inte flytta på den och riskera att den slutar blomma ens ett par år.

10 växttips till dammen

Passar på kanten: Amerikanskt älggräs, astillbe, funkia, jättedaggkåpa, strutbräken.

Passar i vattnet: Blomvass, dvärgkaveldun, näckrosor (det finns sorter för olika djup), pilblad, svärdslilja.

Rådhusvin.
Rådhusvinet klättrar på ett armeringsjärn bredvid en av Tommys alla dekorationer.

Juryns motivering till utmärkelsen Årets trädgård 2022

”Med känsla, odlarglädje och öppet sinne har Tommy och Mari Nilsson skapat en grön och fantasifull oas. Slingrande gångar, härlig grönska, glittrande vatten och många trädgårdsrum ger trädgården ett personligt och spännande uttryck. Det här är ett magiskt paradis för växter, människor och djur.”

Annons
Bro av sten i trädgård.
Porlandet från bäcken skapar lugn och harmoni och alla broar i trädgården är gjutna eller av sten för att hålla så bra som möjligt. Den rödbladiga lönnens flikiga blad bildar en vacker kontrast till funkior av olika slag. Här en sort med variegerade blad.

Att tänka på inför ett dammbygge

Det finns många saker att ta ställning till när du ska bygga en damm. Här nedan listar vi några av de viktigaste. En damm gynnar den biologiska mångfalden i trädgården och behöver inte vara jättestor för att bidra. Läs på, fråga i fackhandeln, kolla med andra dammägare och tänk igenom vad som passar dig och din trädgård innan du bygger.

Välj en bra plats för dammen. Undvik stora träd. Rötterna kan växa in i dammen och nedfallna löv måste tas bort för att inte ge onödig näring och grumla vattnet.

Solen ska lysa på dammen minst fem timmar om dagen, men inte hela tiden. Undvik gärna stark sol mitt på dagen.

Placera dammen så du ser den från till exempel din uteplats eller ett fönster. Djup Dammen ska vara minst 120 cm djup, gärna mer om du ska ha övervintrande fiskar och stora näckrosor i den. I en djup damm blir vattnet inte lika varmt som i en grund.

Gör gärna dammen med tre olika djup. Den djupaste på 120 cm eller mer, en del med 30–70 cm djup för undervattensväxter. De är viktiga eftersom de tar upp näring och avger syre. Slutligen även en sumpzon med 10–20 cm djup där sumpväxter, insekter, fåglar och grodor trivs. Barnsäkerhet

Vill du göra dammen mer barnsäker ska du göra sumpzonen extra bred och sätta upp ett staket. Underlag och dammfolie

Marken i dammen där du ska lägga dammfolie ska vara slät, utan rötter och stenar. Du kan behöva jämna ut med sand eller lägga dit en skyddsduk innan du lägger på dammfolien. Under- sök vad som passar din mark. Det kan räcka med bara dammfolie.

Köp inte för lite dammfolie. Det går troligen åt mer än du tror. Pump och filter För att vattenkvaliteten i dammen ska bli bra måste vattnet cirkulera och rensas från växtdelar och döda insekter. Till det behövs en pump och ett filter. Det finns många olika kombi- nationer och lösningar på marknaden. Tänk på att om du har fiskar i dammen behövs ett rejält filter. Att skaffa ett som är för litet är ett vanligt misstag. Biologisk mångfald

En damm, hur liten den än är, lockar alltid till sig djur. Till exempel grodor, insekter och fåglar. Det är lättare att skapa balans för både växter och djur i en stor damm. Men även en så liten damm som en nergrävd balja med lite växter i kan göra positiv skillnad.

Annons

Så sköter Tommy och Mari sina dammar

  • Pumpar cirkulerar vattnet och rejäla filter klarar att ta hand om både fiskarnas avföring och annat näringsrikt som hamnar i vattnet. Tommy har specialbyggt ett stort filter. Från det går näringsrikt vatten vidare ut i rabatterna och en del går genom växter som renar vattnet så att det kan gå tillbaka till dammarna.
  • En skimmer rensar vattnet från löv och annat skräp. Oftast räcker det att tömma den någon gång i veckan, men ibland behöver den tömmas två gånger om dagen.
  • Växterna runt dammarna ansas regelbundet för att de inte ska bli för stora och ta över.
  • Vattenytanskuggastillen tredjedel av växter och broar. Det är viktigt för att vattentemperaturen inte ska bli för hög. Om det är för varmt i vattnet växer det för mycket och fiskarna mår inte bra.
SE OCKSÅ: Plantera klematis – så gör du!Brand logo
SE OCKSÅ: Plantera klematis – så gör du!
Annons