Årets pelargon 2023: En orangeröd färgexplosion
Årets vinnare har korats för Årets Pelargon.
”Med sina klara, orangeröda blommor på kontrasterande, solbrända stjälkar och med mörktonade blad har Moonlight `Guido` förtrollat juryn och därför erhållit hedersbetygelsen Årets Pelargon 2023.”
Med dessa ord utsågs Årets pelargon 2023 till Pelargonium x hortorum Moonlight `Guido` av samordnande organisationen Blomsterfrämjandet.
Årets vinnare: Pelargonium x hortorum Moonlight `Guido`
Pelargonen trivs både inne och utomhus. Men fram tills vädret blir mildare och nätterna blir frostfri så ska denna sort vara inne på fönsterbrädan, i uterummet eller på annan frostfri och ljus plats.
Så sköter du din pelargon
- När du kommer hem med dina pelargoner kan de behöva planteras om. Titta på rötterna och se hur de ser ut. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det är viktigt att näring tillförs i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Det enklaste är att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle.
- Vattna regelbundet, men låt alltid jorden torka upp något mellan vattningarna. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt. Pelargoner klarar torka väldigt bra, men de utvecklas inte lika väl som när de vattnas regelbundet.
- Pelargoner älskar ljus och vill stå ljust och luftigt. Om du gör en samplantering av flera pelargoner eller planterar pelargoner tillsammans med andra växter – tänk på att inte plantera växterna för tätt. De växer ihop med tiden och mår bra av att stå lite luftigt i början. Placera alltid pelargoner i ett ljust läge!
- Var flitig med att nypa bort vissna blommor, helst innan de sätter frö även om fröställningen i sig är en både vacker och lustig dekoration – den ser ut som en storknäbb. Pelargos betyder just storknäbb.
Källa: Blomsterfrämjandet
Pelargonens ursprung
Pelargonen, Pelargonium x hortorum, härstammar från södra Afrikas slättland där den växer i buskageliknande former med tjocka, vattenfyllda stammar, som fungerar som reservoarer vid torka. Starkt solljus, värme och torr luft är bidragande orsaker till att den trivs bra just där. Den tillhör näveväxterna. Pelargos kommer från grekiskan och ordet betyder ”stork” vilket syftar till pelargonens frökapsel. Frökapseln är lång och spetsig och liknar storkens näbb.
Pelargonen kom till Sverige på 1800-talet och blev snabbt en älskad blomma i hemmen. Den förknippas gärna med inredning från samma tidsepok, både i koja och på slott. Idag finns det tusentals korsningar av pelargoner på marknaden och det är bara att välja och vraka.
Källa: Blomsterlandet