Amaryllis i vas och kruka – frossa i ljuv blomsterprakt
Den 19 november är det amaryllisens dag, ett datum som valts för att det i samband med dagen är lagom tid att köpa hem amaryllis i kruka om du vill ha blomning till advent och jul.
Så sköter du din amaryllis
Vattna amaryllis sparsamt
Vattna amaryllisen sparsamt, ett snapsglas med vatten i veckan är lagom. Löken ska helst inte bli blöt, så bäst är att vattna på fatet eller i krukkanten. Jorden kan gärna torka upp mellan vattningarna. Tillsätt inte näring eftersom löken är laddad med allt som behövs för blomningen.
Placera amaryllisen ljust
Ställ amaryllisen ljust för att inte riskera att stänglarna blir för långa och rangliga. Ju varmare amaryllisen står desto snabbare går den i blom: Vill du skynda på blomningen är alltså en varm plats det bästa. En svalare placering gör däremot att knopparna och blommorna håller längre.
Vrid krukan för rakare blomma
Vrid krukan regelbundet så växer den rakare, eftersom blommorna vänder sig mot ljuset riskeras annars att stängeln blir sned och lättare tippar. Stötta gärna amaryllisen innan blommorna slår ut med exempelvis en blomsterpinne eller en gren som sticks ner i krukan.
TIPS! Skulle stänglarna för tunga - skär av dem och sätt i vas tillsammans med andra vackra blommor.
Amaryllis som krukväxt och snittblomma
Använd en tung kruka om du vill ha din amaryllis som krukväxt. Då står den stadigt och välter den inte så lätt.
Om amaryllisstänglarna skulle bli väldigt långa kan du istället sätt dem i en vas, som de är eller ihop med andra snittblommor.
TIPS! Det är vackert att lägga amaryllisen på en bricka på bordet. Svep in löken i mossa och surra fast med en fin tråd, exempelvis silvertråd. Vattna försiktigt genom att duscha den lätt.
Spara amaryllislöken – få ny blomning
När amaryllisen blommat klart för säsongen kan du spara löken för att få den att blomma på nytt.
Gör så här:
- När amaryllisen blommat klart, skär du av blomresterna så att plantan inte lägger kraft på att bilda frön. Ta bort stängeln först när den vissnat ned ordentligt.
- På sommaren placeras växten ute på en vindskyddad och halvskuggig plats eller i ett växthus eller på en inglasad plats. Vattna och gödsla fram till början av oktober då löken behöver en period av vila för att blomma om. Löken ska då förvaras torrt och i en temperatur mellan 12 och 15°C. Utan en kall period kommer inte amaryllisen att sätta nya blommor.
- När du ser en knopp - vilket brukar ta cirka tre månader - är det dags att ta ut amaryllisen i värmen. Plantera om den och vattna den för att sedan se fram emot en ny blomning som oftast infaller i januari-februari.
Titta på amaryllislökens storlek
Ju större amaryllislök desto mer näring och växtkraft finns det i den. En stor lök betyder oftast att det kommer flera blommor och stänglar ur den jämfört med en mindre. En omkrets på 34-36 centimeter och en vikt på runt 600 gram och ger oftast tre stänglar med många blommor. Amaryllisar som har en omkrets på 28-32 centimeter och väger 400 g brukar ge två stänglar. Mindre lökar ger inte samma blomning bortsett från arter som fjärilsamaryllis Hippeastrum papilio och spindelamaryllis Hippeastrum Spindel-Gruppen som har mindre lökar.
Fyra blommor på varje stängel
Varje stängel utvecklar upp till fyra blommor så ju fler stänglar amaryllisen har, desto mer blomning kan du räkna med.
Välj växter med märkningen ”Från Sverige”
Det finns flera anledningar till att välja amaryllislökar som har drivits i Sverige. Vägen till konsument blir kortare, vilket är bättre för såväl miljön som för blommorna. Titta efter ursprungsmärkningen Från Sverige, då kan du vara säker på att amaryllisen är från Sverige och att odlaren uppfyller krav på kvalitet och miljöansvar.
Källa: Blomsterfrämjandet