Allt om palettblad – den ständigt trendiga favoritväxten
Det kan vara på sin plats att utfärda en liten varning för palettbladen. På sjuttiotalet fanns det inte fullt så många sorter av palettblad att få tag i, men nu har utbudet fullkomligt exploderat! Något som lätt triggar igång samlarinstinkten. Om du ger dig in i palettbladens värld och upptäcker alla fantastiska varianterna, finns det en risk att också du börjar samla på dig palettblad.
Många skulle nog tycka att Kristina Ohlsson på Eksäter Trädgård, några mil utanför Varberg, tillhör palettbladsnördarna. Själv hävdar hon bestämt att jämfört med de verkliga entusiasterna, är hon själv ytterst måttlig.
– Jag jagar inte vissa sorter bara för att de är sällsynta samlarobjekt. De kan bli ruggigt dyra!
Fast sedan erkänner hon hastigt och lite mer tystlåtet, att det nog har hänt att hon köpt en stickling för flera hundra – för att den var så fin!
Bladen är det viktigaste
Vanlig eller ovanlig är inte grejen. Tycker hon inte om den, spelar det ingen roll om det så vore det allra mest sällsynta palettbladet. Hon behöver inte ha det mest dyrbara palettbladet bara för sakens skull. Tvärtom kan hon lika gärna bära hem nya skyddslingar från matbutikens växtavdelning, för att hon fastnat för bladverket.
– Sortnamnet kan göra skillnad, medger hon. Det tillför ytterligare en dimension. Har palettbladet ett riktigt fyndigt eller coolt namn, kan jag känna ha-begäret kvickna till. Men det är inte avgörande. Först och främst handlar det om utseendet på bladen.
Precis som namnet palettblad antyder, så är det bladen som är det spektakulära med krukväxten. Det finns tusentals sorter i färger som går från vitt, gulaktigt, limegrönt, grönt, rött, rosa till nästan svart. De är spräckliga, fläckiga och ofta flerfärgade. Också formerna på bladen varierar. Stora, små, vågigt krusiga, flikiga, runda eller smala lansettblad. Hemligheten bakom växtens popularitet och den otroliga mångfalden har sin förklaring.
– De är så lätta att ha att göra med, säger Kristina med en axelryckning. Inte särskilt kräsna, växtvilliga och lätta att forma och ta sticklingar av. Det är svårt att misslyckas med palettblad och det gör det till en rolig växt.
Roligt tyckte hon att det var redan som barn. Mormor hade palettblad och brukade ge henne sticklingar att ta med hem. Den perfekta plantan just för ett otåligt barn, eftersom sticklingarna som regel alltid tar sig och sedan växer sig stora fort, med nästan garanterat lyckat resultat.
Orangeri för krukorna
Om mormor vetat vad hon inspirerade till redan då, hade hon säkert glatt sig. Många år senare är Kristina en fullfjädrad växt- och trädgårdsentusiast. Numera har hon ett helt orangeri för sina många krukväxter. Det uppvärmda orangeriet håller ca 10 plusgrader under vintern, så där övervintrar också palettbladen.
– De kan se lite trötta ut på vintern, men det gör de även om de står inomhus. Inne har vi det lite för varmt och får lätt spinn på palettbladen. Så även om orangeriet är lite svalt, får de i gengäld så mycket bättre ljus. De vattnas ytterst varsamt under vintern.
Det passar ändå bra att ge palettbladen en frisering på våren när de kvicknar till igen. När växten går in i tillväxtperioden, är det också en bra tid att ta sticklingar och göra en hel mängd palettblads-bebisar.
– Jag för arvet vidare, gör som mormor och delar ut sticklingar till vänner och bekanta. I det här fallet blir delad glädje snabbt mångfaldig glädje, eftersom de snabbt kommer att växa sig stora och kan fortsätta ge fler avknoppningar.
Fakta om palettblad
Praktnässla, rumsnässla, blomsternässla – kärt barn har många namn. Mest känd är den ändå som palettblad, Coleus scutellarioides.
Blomman är en egen art, men ingår i släktet nattljus. Den odlas just för de vackra bladens skull. När palettblad blommar, bleknar ofta bladfärgen eftersom blommorna tar kraft från plantan. Är du mån om bladverket, så knipsa av blommorna. Eller låt den blomma, färgen i bladen hämtar sig efter blomningen.
Så sköter du om ditt palettblad
- Palettbladen vill ha mycket ljus och gärna stå lite luftigt. Ju mer ljus, desto mer intensiva blir dess färger. I söderfönster kan solskenet bli lite väl bra och det kan brännskada bladen. Ställ den då en bit in från fönstret eller välj ett fönster i ett annat väderstreck.
- Vanlig blomjord fungerar i krukan. Palettbladens växtkraft gör att de behöver tillskott av extra växtnäring från vår till höst. Friska gärna upp med en omplantering och lite ny jord på vårkanten.
- Håll jorden lätt fuktig. Vattna hellre lite och ofta. Den ville inte stå blött, men får den torka ut finns det risk för att den aldrig återhämtar sig.
- Sommartid stormtrivs palettbladen utomhus. Har de stått inomhus kan de behövas avhärdas, alltså vänja sig lite vid utelivet, genom att få stå ute några timmar dagtid och flyttas in nattetid. Öka efterhand tiden utomhus. Efter 10-14 dagar, kan de stå ute dygnet runt.
- Planterar du ut dem i stora utekrukor, kommer det extra jordutrymmet att uppmuntra tillväxten ännu mer och det blir också lättare att undvika uttorkning. Eftersom det är lätt att hitta olika palettblad som matchar varandra, kan du skapa riktigt spektakulära kombinationer som sprakar av färg och är fina hela sommaren, även om du knipsar bort eventuella blommor.
- De flesta palettbladen växer till sig snabbt. Ta för vana att nypa av de nya skotten regelbundet, så förgrenar den sig och du får en fylligt buskig och mer frodigt kompakt planta. Knipsa av topparna strax ovanför bladpar, så kommer nya grenar att växa ut precis i bladvecken. Palettbladen är enkla att forma och kan också stammas upp för att bli mer lika ett träd.
Läs mer: Så lyckas med palettblad inomhus och utomhus
Text och foto: Anna Örnberg