9 tips för sommarblommor i utekrukan
1. Mixa högt och lågt
Fint ihop är ett upprättväxande prydnadsgräs omringat av hängverbena som kan välla ner över kanterna. Verbenan vill ha sol men inte för mycket vatten.
Blommar hela sommaren om det vissna rensas bort efterhand.
2. Lång säsong i balkonglådan
Klassiska vita petunior och brokbladig jordreva är en lyckad kombination. Den lättskötta jordrevan håller sig fin länge och rankorna växer sig långa på en säsong. När petuniorna gjort sitt kan de bytas ut mot köldtåliga höstblommor så kan balkonglådan leva vidare ett par månader till.
3. Skön soloblomma
Snötörel ’Diamond Frost’ gör sig alldeles utmärkt i en kruka på egen hand, men passar även i samplanteringar. Blommar med många fina små blommor och är mycket dekorativ. Trivs i sol och halvskugga.
4. Sommaräng i kruka
Härlig kombination som finns att köpa färdig. Romantic Garden heter en serie färdigmixade sommarblommor från Mäster Grön. Här petunia, hängverbena och lobelia i vackert samspel.
5. Självrensande sorter för ampel
Snöflinga är en lättskött klassiker som bildar långa revor och passar perfekt i ampel. Trivs i alla lägen men vill inte torka ut. Plantan är självrensande så vissna blommor behöver inte klippas bort. Snötörel, snöflinga och lobelia är extra lättskötta, de behöver inte rensas på vissna blommor utan de blommar vidare ändå.
6. Skirt och somrigt
Rosenskäran – här en låg sort – är lika skir i stilen som lobelian, men skillnaden i blomstorlek ger en charmig kontrast. Båda trivs i sol eller halvskugga.
7. Kul med återbruk
Här behövs ingen extra dränering. Den gamla zinktratten har redan hål i botten och gör succé som utekruka till en klassisk vit zonalpelargon. Pelargonen gillar mycket sol och värme.
8. Fynd fyller upp korgen
Passa på när chansen dyker upp! Mitt i sommaren kan man hitta stora exemplar av blommande dahlior på torget eller i handelsträdgården. En sådan planta fyller lätt upp en rejäl korg vid entrén. Njut av långvarig blomning och glöm inte att klippa några snitt för vasen då och då.
9. Plantera på olika nivåer
Plantera en högre växt längst bak eller i mitten och något hängande i framkant eller på sidorna. Så skapar du spänning och variation i dina krukor.
Så lyckas du med sommarblommor – steg för steg
- Ställ växterna i en balja och låt dem dra åt sig vatten.
- Ta av plastkrukan och dra varsamt ut rötterna så de kan bre ut sig i krukan. Risken för uttorkning minskar och plantan etablerar sig snabbare.
- Plantera i en kruka med hål i botten.
- Använd en jord som har bra struktur. Gärna en urnjord.
- Vattna med flytande näring en gång i veckan.
- Klipp bort vissna blommor efterhand så gynnas knoppbildningen och blomningen fortsätter hela sommaren.
Text: Annika Christensen
Foto: Annika Christensen/TT/Shutterstock