7 härliga dekorationer med julstjärnor
Julstjärnan kommer ursprungligen från Mexiko. 1828 fick den amerikanske ambassadören och växtentusiasten Joel Roberts Poinsett syn på de vilda julstjärnorna. Han blev fascinerad av blomman och importerade den till USA. Några år senare kom blomman till Europa, men det var inte förrän på 1970-talet som den fick riktigt genomslag och började användas i julgrupper.
På flera språk heter julstjärna poinsettia efter Joel Roberts Poinsett.
Julstjärnor går att arrangera på många olika sätt: I enkla pynt till avancerade dukningar.
Så sköter du din julstjärna
Vattna regelbundet men måttligt – ett champagneglas är perfekt
Julstjärnor mår inte bra av för mycket vatten. Det är bättre att vattna mindre, men oftare, än i stora mängder. För en julstjärna i standardstorlek är en mängd på cirka 1 dl vatten per vattning lagom – ett champagneglas med vatten är perfekt. Låt inte all jord runt blomman bli genomblöt.
Om julstjärnan står mycket varmt eller nära ett element kan den behöva vattnas oftare. Minijulstjärnor mår ofta bäst av att vattnas varje dag (men med liten mängd vatten) eftersom den har väldigt lite jord att stå i.
Skydda julstjärnan på vägen hem
Julstjärnan är känsliga för kyla. Packa därför in din blomma väl när du transporterar hem den.
Skapa med julstjärnor
Släpp loss kreativiteten och skapa vackra dekorationer med julstjärnor. Ett härligt sätt är att plocka in mossa, kvistar och kottar som kombineras med julstjärnor. Med vita eller crèmefärgade julstjärnor och material från skogen kan du bygga ett vackert vinterlandskap inomhus.
Andra härliga pyssel är kransar, ett inbjudande dukat bord eller ett stilleben med ljus - möjligheterna är oändliga!
Julstjärnan som snittblomma
Julstjärnor är även vackra som snittblommor, men det krävs ett lite trick för att den ska hålla sig fin i några dagar.
Gör så här:
Direkt efter att julstjärnans har snittats, doppa stjälken snabbt i 60-gradigt vatten. Doppa den sedan i kallt vatten. På så sätt förhindras att mjölsaften läcker vilket gör att de vackra högbladen håller sig fräscha längre.
Källa: Blomsterfrämjandet/Stars for Europe