Våra 7 mest älskade julblommor – här är favoriterna år efter år
Julblommor är en fantastisk del av julens traditioner och dekorationer, de sprider både färg och doft i våra hem under den mörka vintertiden. Var och en av dessa växter har sina egna speciella egenskaper och ger en unik touch till juldekoren. Oavsett om de placeras i fönstret, på bordet eller i vinterträdgården, ger julblommorna en varm och inbjudande känsla som förgyller årets mörkaste månader.
1. Amaryllis
Den ståtliga amaryllisen kallas för julens drottning på grund av sin höga, kraftiga stam och hållbarhet. En hög, tjock stjälk bär upp den stora, vackra blomman. Amaryllis kan vara klarröd, vit, rosa, vinröd och aprikos i färgen med varierande nyanser. Samma lök kan få flera stjälkar och flera blommor under säsongen. Växten tycker om att stå i ett varmt, ljust rum och vill ha sparsamt med vatten. Ett tips är att snitta några amaryllisar och göra en fin gå-bort bukett.
Läs mer: Amaryllis – allt du vill veta om den vackra blomman
2. Azalea
Azalean är en artgrupp blommor inom ljungsläktet. Det är en vacker växt som får många blommor. Azalean är tålig och kan stå längre in i rummet än många andra växter så länge den får vatten regelbundet, men den får inte stå med vatten i krukan eftersom det påverkar rötterna. Under sommaren lagrar växten energi i sina knoppar som sedan slår ut på vintern. Blomman har vackra, skira blad och finns i många olika färger.
Läs mer: Expertens fem bästa skötselråd för azalea
3. Julros
Julrosen är en perenn som blommar under vinter och tidig vår. Det är en köldtålig blomma som trivs allra bäst utomhus. Av den anledningen är julrosen populär för att den går bra att plantera i trädgården och klarar sig året om. Inomhus i kruka vill den stå svalt och det är inga problem att ha den nära ett öppet fönster. Även om den trivs bäst utomhus även i kruka är det bra att låta den bo inne under de allra kallaste månaderna. Ett par minus går bra men blombladen klarar inte strängare kyla.
Läs mer: Julros – så sköter du den inomhus och utomhus
4. Julstjärna
De röda och vita julstjärnorna är de vanligaste julblommorna att se i butikerna. Julstjärnan är omtyckt för sina färgstarka så kallade högblad men den verkliga blomman är liten, gul och placerad i mitten av bladen. Den är känslig mot kyla och ska vara väl inpackad i papper under transporten hem. Inomhus vill den stå i normal rumstemperatur och ha lätt fuktad jord. Storleksmässigt finns det många olika varianter, från riktigt höga julstjärnor som kan stammas upp, till små gulliga plantor man kan ha flera stycken av. Varför inte kombinera olika färger? Växten kan leva vidare under resten av året om man sparar den, då som en fin grönbladig växt utan blommor.
Läs mer: Allt om julens bästa blomma
5. Hyacint
Här har vi ännu en fin lökväxt. Hyacinten är den blå skönheten som doftar mycket. Blommornas färg visar faktiskt hur mycket den doftar. Vill du ha en mildare doft? Satsa på en vit hyacint, medan blå och lila doftar starkare.
Placera hyacinten var som helst i rummet men gärna svalt, och låt jorden bli torr mellan vattningarna. Hyacint går jättebra att plantera tillsammans med andra blommande växter och är också jättetrevlig som snittblomma.
Läs mer: Så lyckas du med dina hyacinter
6. Tulpaner
Tulpaner är allas favorit. Det kan aldrig gå fel med tulpaner som gå-bort present eller hemma på middagsbordet. De skapar en trevlig atmosfär och skvallrar om våren. Men visst är de lika trevliga till jul? På julen kan man kombinera vita och röda tulpaner som matchar julpyntet. Kom ihåg att snitta dem när du kommer hem från affären och att de ska ha påfyllning av vatten ofta – tulpaner dricker mycket. Titta efter svenskodlade tulpaner i handeln.
Läs mer: 10 tips för att få ut maximalt av dina tulpaner
7. Begonia
Begonia x cheimantha heter den på latin – julbegonian som är en av våra äldsta krukväxter. Det är en söt växt där blomman förekommer i varianter av rött, rosa och vitt. Begonian tycker om att stå i ett fönster och vill ha lätt fuktad jord, då den inte mår bra av att torka upp helt mellan vattningarna. Eftersom den tycker om fuktig luft ska den helst inte stå över ett element. Man kan underlätta för den genom att spraya vatten på bladen då och då.
Läs mer: Så sköter du om dina begonia på bästa sätt
Dekorera med julens blommor
Det finns så mycket mer att göra med julens blommor än att låta dem stå i sin kruka. Här är våra bästa idéer att dekorera med våra älskade julblommor.
Vintervackra buketter
Det blir många fester, middagar och mingel i december. Ta med en vacker bukett nästa gång du ska gå bort eller duka bordet med en mäktig blandning av julens bästa blommor.
Så gör du: Vintervackra buketter
Stämningsfull jul
Skapa en gammaldags stämningsfull jul med våra mest klassiska julblommor – med inspiration av Carl och Karin Larssons Sundborn.
Inspiration: En gammaldags stämningsfull jul
Frysta tulpaner
Visste du att du kan frysa dina tulpaner? Genom att frysa dem förlänger du livstiden och det blir extra vackert med en bukett utomhus i vinter.
Inspiration: Så fryser du tulpaner
Foto: TT