6 saker du aldrig ska göra i trädgården – som du kanske gör idag
Alla som äger en trädgård vet att det är mycket jobb. Gräsklippning, beskärning, rensning av ogräs och underhåll av utemöbler är bara några av alla saker som står på agendan när man får minsta tid över. När man då stöter på störningsmoment kan man givetvis vilja bli av med dem så fort som möjligt för att undvika extrajobb. Men vad är egentligen tillåtet när det kommer till trädgården? Allas sammanfattar några viktiga no-no's att ta med sig!
1. Bygga en kulle i trädgården utan att be om tillstånd
Om du ändrar höjdskillnaderna på din tomt kan du behöva tillstånd från kommunen för att göra det. Inom ett område med detaljplan krävs marklov för att schakta eller fylla ut så att markens höjdläge ändras avsevärt. Vad avsevärt betyder kan skilja sig från kommun till kommun, men ofta är det från en halvmeter och uppåt. Kontakta byggnadsnämnden i din kommun om du vill vet vad som gäller.
2. Döda huggormen på tomten
Alla ormar är fridlysta och du får inte döda dem. Om du har en huggorm som du vill bli av med på din tomt ska du först försöka flytta den. Lyft den med en kratta och lägg den i en hink med lock. Transportera bort ormen, minst två km. Bara om detta inte är möjligt och du till exempel behöver skydda barn och husdjur från att bli bitna får du döda huggormen.
3. Inte respektera skatboet
Skator kan vara mycket jobbiga om du får in dem på tomten. I princip är alla vilda fåglar, bon och ägg fredade i Sverige. Men om du vill bli av med ett skatbo kan du vänta till ungarna är kläckta och fåglarna givit sig iväg. Ta då bort hela boet. Om fåglarna orsakar stora problem får du ta bort boet hela året.
Skator kommer ofta tillbaka för att bygga bo på samma plats igen. De börjar bygga i februari. Håll koll på när de kommer. När fåglarna dyker upp med sina små kvistar och börjar bygga ska du genast ta bort all kvistar de bygger med. Efter ett tag tröttnar skatorna eftersom de blir störda och söker en ny plats att bygga på.
4. Ta ner stora träd utan marklov
Generellt får du fälla vilka träd du vill på din tomt men i områden med detaljplan gäller särskilda regler, det kan behövas marklov för att ta ned vissa stora träd. Ta reda på vad som gäller i din kommun. Träd med stammar på över en meter i diameter och håliga stammar över 40 cm i diameter bidrar till biologiska mångfald och är extra värda att skyddas. Samråd gärna med en arborist innan du fäller riktigt stora träd.
5. Röra grannens träd som vuxit över till din tomt
Om grenar från grannens fruktträd hänger in över din tomt får du inte plocka frukt från dem. Däremot är det fritt fram att plocka fallfrukt från grannens träd som hamnat på din tomt. Det är också tillåtet att ta bort grenar och rötter från grannens träd av olika slag om de kommer in på din tomt. Men om en trädstam hänger in över tomten får du inte ta bort den. Om du tar bort grenar och rötter måste du göra det försiktigt så att trädet inte dör. Händer det kan du bli skadeståndsskyldig. Och du måste berätta för din granne vad du tänker göra och ge honom en tidsfrist på tre till sex månader för att kunna ta bort grenar och rötter själv.
6. Plantera eller inte sköta om invasiva växter
Det finns flera trädgårdväxter som gärna smiter iväg ut i naturen. De kan sprida sig mycket och konkurrera ut andra arter. Det är inte alls bra för den biologiska mångfalden. Naturvårdsverket listar sex växter som man ska se upp med extra mycket. Plantera dem inte i trädgården. Ta bort dem om du har dem. Växterna är:
- blomsterlupin
- jättebalsamin
- jätteloka
- parkslide
- gul skunkkalla
- vresros.
Läs mer på naturvardsverket.se. Här får du bland annat råd om hur du gör dig av med de invasiva växterna.