Guide för syrener: Skötsel, plantering och beskärning
Uttrycket mellan ”hägg och syren” lär komma från en skomakare som skulle ha semester. Skomakaren satte upp en skylt med texten ”stängt mellan hägg och syren” på dörren och tog, säkerligen välförtjänt, ledigt.
Skomakarens semesterförklaring har tolkats som tiden mellan häggens och syrenens blomning på våren/försommaren. I år hade skomakaren blivit besviken eftersom både hägg och syren blommat ungefär samtidigt efter en komprimerad vår.
Tiden mellan hägg och syren brukar normalt vara tio till 14 dagar.
– Men i år var det närmare en vecka, säger Kjell Bolmgren, samordnare för Svenska fenologinätverket på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) till TT.
Beskära syrener - så förlänger du syrensommaren
Syrenen är ett vackert tecken på att sommaren är här. Och sådana vackra inslag i trädgården vill vi givetvis ha kvar så länge som möjligt.
Här är fem tips på hur du sköter dina syrenbuskar och förlänger sommaren i bersån. Tänk på att du även kan njuta av syrener i buketter och arrangemang för att njuta inomhus.
När ska man beskära syrener?
Syrenen är vacker men kräver viss trimning för att hålla lystern. Beskär och ta bort skadade och vissna delar regelbundet. Vissna blomklasar skärs bort direkt. Anledningen är att om de tillåts bilda frö så stjäl de kraft från nästa års blomning. Om du bara gör en mindre beskärning passar detta bra att göra runt midsommar.
Behöver man beskära syrenen?
Den vanliga bondsyrenen behöver egentligen inte beskäras. Om man har en gammal syren eller om man upplever att syrenen börjar se lite risig ut kan man dock tillämpa lite underhållsbeskärning för att föryngra busken. Då sågar eller knipsar man av upp till max en tredjedel av de äldsta grenarna under vårvintern. Samma procedur upprepas året efter. På det här viset slipper man gå miste om blomningen. Håll även efter rotskott som dyker upp intill din syrenbuske om du inte vill att den ska sprida sig och bilda nya buskar.
Underhåll och plantering av syrener
Utöver beskärning finns det vissa saker som är bra att vara medveten om när det kommer till syrener. Här besvarar vi vanliga funderingar när det kommer till plantering och underhåll av syrener.
Var trivs syrenen bäst?
Syrener trivs bäst i soliga eller halvskuggiga lägen. Jorden ska helst vara näringsrik och lite fuktig. Syrenen är en av våra härdigaste prydnadsbuskar och kan odlas i stora delar av landet.
Hur planterar man syrener?
Låt syrenerna stå och dra i vatten innan de planteras. När det är dags att plantera så luckra upp jorden ordentligt innan du sätter ner syrenen i hålet och fyller på med jord. Nyplanterade plantor behöver vattnas första året och syrenen uppskattar lite gödsel på våren. Man kan lätt utöka sin syrenhäck genom att ta rotskott eller sticklingar. Rotskott ger snabbast resultat.
Hur mycket ska man vattna syrenen?
Den enklaste regeln för äldre syrener är att vattna mycket när det behövs istället för mycket och ofta. För yngre syrener däremot är en bra utgångspunkt att försöka att hålla jorden fuktig konstant för att främja tillväxt.