Lästips: Videotips för din trädgård Höstträdgård Perenner Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Växtzoner

5 kreativa idéer som förlänger hösten i ditt hem

17 okt, 2024
author Nika Wahren
Nika Wahren
5 kreativa idéer som förlänger hösten i ditt hem
Ta vara på höstens vackra skatter och pyssla med blommor och blad. Här är fem fina sätt att förlänga höstens vackra färger i ditt hem.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så gör du höstens snyggaste kransBrand logo
Så gör du höstens snyggaste krans

1. Krus med solrosor

Ett maffigt arrangemang med solrosor, äppel- och nyponkvistar och ormbunkar.
Fotograf: Pernilla Ahlsén

Det vackra höganäskruset har vi fyllt med solrosor, kvistar, ormbunkar och krysantemum. Börja med kvistarna som en bas och fyll sen på med blommorna som på så sätt får stöttning av kvistarna.

Annons

Tips!

Om du vill kan du knyckla ihop lite hönsnät till en lös boll och trycka ner i krukan. I nätet sticker du ner stjälkarna så får de mer stabil stöttning.

2. Rönnbärsgirlanger

Gör en rönnbärsgirlang.Plocka rönnbär och trä dem på tråd.
Gör en rönnbärsgirlang.Plocka rönnbär och trä dem på tråd. Fotograf: Pernilla Ahlsén

Använd en synål för att trä upp rönnbären på en sytråd. Knyt om det första rönnbäret som ett stopp innan du trär på resten. Girlangen kan du hänga upp i ett fönster, en lampa, på dörren eller lägga som dekoration på bordet. Eller varför inte linda om en servett som en servettring? Detta är ett superlätt pyssel som är perfekt att göra med barnen.

Enligt bondepraktikan ger mycket rönnbär en kall vinter. Det stämmer inte alltid men med mycket rönnbär går det i alla fall fint att göra rönnbärsgirlanger.
Enligt bondepraktikan ger mycket rönnbär en kall vinter. Det stämmer inte alltid men med mycket rönnbär går det i alla fall fint att göra rönnbärsgirlanger. Fotograf: Pernilla Ahlsén
Annons

3. Elegant dekoration

Passa på att gå ut i trädgården och plocka blomster innan första nattfrosten tar blommorna. Vi har använt underbara septemberblommande dahlior, luktärt, rosenskära och blomstermorot.

Vackert blomsterarrangemang med dahlior, rosenskära och blomstermorot.
Fotograf: Pernilla Ahlsén

Av blommorna gjorde vi en dekoration i en urna. I botten har vi lagt en blomsterfakir, en tung metallplatta med vassa piggar där stjälkarna trycks fast. Det hjälper blommorna att stå fint i krukan. Variera höga och låga blommor för att skapa ett harmoniskt arrangemang.

4. Fint över höstgrytan

Pyntat för höst över middagsbordet.
Fotograf: Pernilla Ahlsén

Ett effektfullt pyssel är att klä in en lampa eller ljuskrona i ormbunkar och höstlöv. Vi använde rönnbärskvistar med rönnbär. Linda ormbunke och kvistar på lampan med hjälp av tunn ståltråd. Bladen torkar till slut men kan hänga kvar länge i ny vacker skepnad.

Annons
Pynta köket med ormbunkar och rönnbär
Gör höstfint i köket genom att klä in lampan med rönnbärskvistar. Fotograf: Pernilla Ahlsén
Annons

5. Höstbukett med ­spiraltekik

Hortensia, rosor, krysantemum och eukalyptus i höstfärger är ingredienserna i denna bukett bunden med spiralteknik. Tekniken gör det enkelt att skapa en vackert komponerad bukett. Testa att binda en egen bukett!

Kvinna håller i en vacker bukett i höstens färger
Fotograf: Pernilla Ahlsén

Gör så här:

  1. Ta bort blad som sitter långt ner på stjälken. Bladen gör att det bildas bakterier i vattnet och buketten vissnar snabbare.
  2. Börja med en toppblomma, lägg nästa blomma över den första så ett kryss bildas. Fortsätt att lägga nästa stjälk åt samma håll som den förra. Vrid buketten ett halvt varv i handen innan du lägger på nya stjälkar. Alla stjälkar ska ligga åt samma håll så att de bildar en spiral.
  3. Bygg på buketten och placera blommorna jämt över buketten så du får ett balanserat arrangemang och en fin form.
  4. Bind ihop buketten med ett snöre. Eftersom den är bunden med spiralteknik så kan du dra åt hårt utan att stjälkarna knäcks.
  5. Snitta stjälkarna med vass kniv. Sätt buketten i vas och fyll med ljummet vatten.
Lägg första blommorna som ett kryss.
Lägg första blommorna som ett kryss. Fotograf: Pernilla Ahlsén
Annons
Fortsätt lägga stjälkarna åt samma håll.
Fortsätt lägga stjälkarna åt samma håll. Fotograf: Pernilla Ahlsén

Tips!

Har du inte en egen trädgård med blommor så finns det gott om småskaliga blomsterodlare i Sverige. Gå in på snittblomsodlare.se för att hitta en odlare nära dig.

Foto: Pernilla Ahlsén

Annons