Lästips: Videotips för din trädgård Höstträdgård Perenner Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Växtzoner

12 enkla husplantor som alla kan lyckas med

08 mar, 2018
author Marcus Alm
Marcus Alm
Gröna krukväxter.
Älskar du krukväxter men är inget vidare på att sköta om dem? Du är inte ensam! De 12 husplantor vi listat i denna artikel är perfekta för dig som är nybörjare eller helt enkelt inte har tid att vattna och ansa blommorna varje dag.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Afrikansk viol

Afrikansk viol.
Den afrikanska violen är väldigt lättskött.

Den afrikanska violen är en av världens mest populära husplantor, inte minst eftersom den blommar flera gånger på ett år. Håll den lycklig med indirekt ljus och fuktig jord.

Peperomia

Peperomia.
Peperomian klarar sig så bra under lysrör att du kan ha med den till jobbet.

Denna regnskogsväxt är extremt tacksam att ha i hemmet, och trivs bäst om det är lite fuktigt. Den växer utan större arbete, till och med under lysrör.

Annons

Luftplantor

Luftplanta.
Blir det bättre än en planta som inte ens behöver jord? Foto: IBL Bildbyrå

Luftplantor, eller Airplants, behöver inte ens jord för att överleva. Blötlägg plantan två – tre timmar var tionde dag så är den nöjd och glad.

Spindelväxter

Spindelväxt.
Plantera en spindelväxt, så har du snart en hel familj. Foto: IBL Bildbyrå

Det enda som är bättre än en spindelväxt är flera spindelväxter! De växer fort och ger massvis med sticklingar att plantera ut i andra krukor runtom i hemmet. Allt blomman behöver är gott om solljus och vatten en gång i veckan.

Annons
Se också: "Krickelin" om att hämta kraft från trädgårdenBrand logo
Se också: "Krickelin" om att hämta kraft från trädgården

Fredskalla

Fredskalla.
Fredskallan har blivit väldigt populär på senare år, inte minst eftersom de är så lättskötta. Foto: IBL Bildbyrå

Fredskallan kan bli uppemot två meter höga, så innan du köper bör du kolla vilken storlek just din sort växer till. Undvik direkt solljus och se till så att jorden är fuktig.

Annons

Aloe

Aloe Vera.
Aloe funkar till nästan allt. Testa ett smörja dig med en bit av plantans insida nästa gång du bränt dig i solen. Foto: IBL Bildbyrå

Aloe är nyttigt och de taggiga bladen är ju fantastiskt häftiga. Men visste du att den trivs bäst i indirekt solljus och endast behöver vatten någon gång varannan vecka?

Murgröna

Murgröna.
Murgrönan kan växa åt nästan vilket håll du vill. Foto: IBL Bildbyrå

Oavsett om du låter de långa armarna hänga ned från spismanteln eller låter dem klättra över väggen så är murgröna fantastiskt vackert och så lätt att sköta om!

Annons

Dracena

Dracena.
Det bästa med Dracena är att den kan placeras nästan var som helst och ändå trivas. Foto: IBL Bildbyrå

Dracena, eller dragon tree som den heter på engelska, kan ställas i vilket hörn som helst och klara sig bra. Notera dock att den är giftig för både hundar och katter, så om du har djur i hemmet bör du avstå från denna.

Kalatea

Kalatea.
Kalateas vackra blad.

Bara bladen gör det värt att ha Kalatea hemma, bara kolla på mönstren! Håll plantan fuktig (inte blöt) och undvik direkt solljus så får du fram de vackra färgerna.

Annons

Fönsterfikus (Gummiträd)

Fönsterfikus.
Beskär fikusen ofta så att den behåller sin fina form. Foto: IBL Bildbyrå

Gummiträd kan bli över 30 meter höga i Asien där de härstammar från, men regelbunden beskärning håller fönsterversionen i schack. Om bladet blir dammiga och matta är ett floristknep att gnida in dem med majonnäs(!)

Tillandsia (och liknande ananasväxter)

Ananasväxt.
Ananasväxter är fantastiskt exotiska och färgerna kan rädda ett helt rum.

En långlivad växt som ser fantastisk ut med alla sina färger. Den producerar skott som ersätter originalplantan med tiden, därför kan du ha kvar den i många år. Undvik dragiga platser i hemmet.

Annons

Våreld/Höstglöd

Våreld.
Den perfekta husplantan är enkel att sköta och livar upp hela rummet.

Denna planta ger färgglada, klockformade blommor och kräver extremt lite skötsel. Våreld gillar torra klimat och har inget emot temperatursvägningar, vilket gör den till en perfekt husplanta.

Källa: Goodhousekeeping.com

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons