Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Gröna växter Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang

11 vårblommor – så skapar du en trädgård som blommar tidigt

15 feb, 2025
author Anna Örnberg
Anna Örnberg
11 vårblommor - så skapar du en trädgård som blommar tidigt
Tidig vår – ännu är det klent med bladutsprång på buskar och träd, men i Daniel Dagoberts rabatter har det blommat sedan februari. Just vårblommorna är förstås speciellt välkomna efter den mörka kalla vintern.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Bästa knepet: Så får du fler snödroppar till nästa vårBrand logo
Bästa knepet: Så får du fler snödroppar till nästa vår

Våren kommer tidigt hos Daniel Dagobert på västgötaslätten. Den börjar redan i februari med ­snödroppar, vintergäck och snökrokus. I mars, april blommar snöklockor och klosterliljor, nunneört, lungört och vanlig krokus.

Sedan kommer äntligen sipporna, de vita och blå, tillsammans med vivor, kungsängslilja, pärlhyacinter och kejsarkrona. Vårens svala temperaturer gör att de tidigaste blommorna kan stå fina i många veckor och ge extra långvarig glädje.

– Det är något särskilt med doften av vår. En söt, lätt och frisk doft som inte påminner om något annat, säger Daniel.

Lila jordviva
Jordviva blommar som en hel, tät bukett. 'Quakers bonnet' har fin violett färg. Anna Örnberg

Vårblom mot depp

Daniels mål är att trädgården ska blomma större delen av året. Ända in i november finns där fortfarande blommor att glädjas åt och han gör sitt bästa för att vintern ska bli så kort som möjligt.

Tillhör man dem som blir lite vinterdeppiga, är hans tips att sätta många tidiga vårblommor – då kan man också gå ut tidigt och börja leta vårtecken som piggar upp.

Det finns förstås knep för att hjälpa våren lite extra på traven. När familjen för ­några år sedan flyttade ut på landet fanns här mest platt gräsmatta. Där anlade Daniel upphöjda bäddar direkt ovanpå gräset för att snabbt komma igång och kunna plantera.

Annons

Nu är han i full gång med nästa steg och gräver bort gräsmattan mellan bäddarna. Genom att gräva sig ner en bit, får han ännu större höjdskillnad. Något som skapar mer struktur, men har också den bonusen att marken i de upphöjda bäddarna tinar tidigare på säsongen så att vårblomningen kommer igång. Alla sänkta gångar täcks sedan med grus.

Vitsippan 'Green crown'
Den sällsynta vitsippan 'Green crown' ser rufsig ut, med en hel knippe gröna bladrosetter som växer i blommans mitt. Anna Örnberg

Det här är Daniel

Namn: Daniel Dagobert.
Ålder: 40 år.
Yrke: Leg. psykolog.
Familj: Frun Ida och barnen Nils, Mira och Alma.
Bor: Lantligt i Vättlösa, ­Skaraborg.
Yta: Hela trädgården ca 2 700 kvm, men ännu bara anlagt 1 400 kvm.
Jordmån: Fin gammal ­åkerjord, med inslag av både sand och lera.
Zon: 3

Städar lite extra

– Eftersom jag har så många tidiga vårväxter, så städar jag lite mer i rabatterna på hösten än man egentligen måste. Jag vill ju se uppstickarna tidigt och med mindre jobb på ­våren, ges mer tid åt allt det roliga, säger Daniel.

Längtan och förväntan lockar ut honom i trädgården så snart vädret tillåter. Vad har kommit upp? Vilka har överlevt vintern? När trädgården vaknar till liv, kan han också få besök av yrvakna gäster. En hungrig humledrottning eller ett solitärbi som kvicknat till. Då är han glad att kunna erbjuda dem en redan uppdukad buffé av blommor.

Det allra mesta som erbjuds är förstås lågvuxet och mycket kan man behöva böja sig ner för att beundra på nära håll. Det gör han gärna och fascineras då av det fantastiska hos det som naturen ­skapar, ibland med hjälp av hängivna växtförädlare som kan ägna åratal åt att korsa fram nya namnsorter och spännande varianter av växterna.

– Att försjunka i det lilla ­livet och fokusera på det förunderliga i det, är ett bra sätt att koppla bort omvärlden. ­Bekymmer, sorg och sånt som är jobbigt rinner av en när man kör händerna i jorden och lägger omsorg på det som växer.

Gula jordvivor
Jordvivor kan man ha turen att hitta fina sorter av i vanliga matbutiken. Man behöver ju inte veta sortnamnet för att tycka om dem. Anna Örnberg

Plantera blåsippor

Blåsippan är en lundväxt som tycker om vårsolen, men inte den starka sommarsolen. Om du inte har en lundmiljö, plantera under buskar, häckar eller intill någon reslig, bladrik perenn som ger skugga på sommaren.

Denna skogsört, Hepatica nobilis, sprider sig så småningom genomfröer som myrorna hjälper till att bära iväg.

Trivs i väldränerad, kalkrik och mullrik jord. Inte tung lerjord! Daniel har mullrik jord, men blandar upp med grus för att blåsippans rötter inte ska stå i väta. Tung och blöt jord tar effektivt död på blåsippsplantor.

Gör så här:

1. En frisk planta ska ha långa kraftiga rötter med många fina trådrötter. Köpta plantor står ofta i väldigt porös jord i krukan, med inslag av bark och grus. Plantera dem i jord så snart det går.

3. Kronan på plantan ska hamna strax över jorden, annars kan plantan ruttna. Toppa jorden med kalkkross. Det dränerar bra närmast plantan samtidigt som krosset släpper ifrån sig kalk i små doser.

2. Gräv ett rejält djupt hål, så plantan får plats med rötterna på höjden rakt ner i jorden. Daniel tillsätter en matsked Baralith GSP, ett basaltmjöl som ger jorden extra mineraler och stimulerar rotetableringen. Lite snäckskalskross mår plantan också bra av om din jord inte redan är kalkrik.

3. Kronan på plantan ska hamna strax över jorden, annars kan plantan ruttna. Toppa jorden med kalkkross. Det dränerar bra närmast plantan saftigt som krosset släpper ifrån sig kalk i små doser.

Blåsippan 'Larz select'
Den blekblå sippan 'Larz select' var så tidig i starten, att kronbladen fått sig en kyss av frosten. Anna Örnberg

Väktare mot sork

Utöver allt lågt växande, finns annat som växer likt raketer. Kejsarkronorna skjuter tidigt i höjden. Blomklockorna slår ut på högresta stänglar, stiliga och en aning exotiska till utseendet, men de sprider en mindre angenäm doft. Det drar Daniel nytta av, för doften skrämmer bort mindre välkomna växter som rådjur, mullvad och sork. Han planterar dem som väktare längs tomtgränsen. Kungsängsliljans doft har samma effekt.

Annons

Men det är inte de pråliga giganterna som ligger Daniel närmast hjärtat, utan snarare den mer försynta blåsippan. Han bekänner utan omsvep att han har en släng av blåsippe-mani och definitivt är en samlare. Som sådan tjusas han av skattjakten. Det finns mer än 2 000 registrerade namnsorter av blåsippan, så det är en jakt som han kan ägna sig åt lång tid framöver.

Jagar udda sorter

En del av tjusningen består just i att de inte är så självklart enkla att komma över. Det ­erbjuds inte något större överflöd i de vanliga trädgårdsbutikerna. I stället får han skicka efter dem från växtförsäljare utomlands ­eller använda sig av sitt nätverk av andra entusiaster.

Ibland kan man hitta ­spännande sorter på växtmarknader som hålls av ­andra trädgårdsfantaster. Med ­kärlek och rätt omvårdnad hoppas han att varje liten planta sedan ska sprida sig i hans egen trädgård. Hela fält av blåsippor av alla de slag är en vision att sträva mot.

Samlare till trots, jagar han inte enbart sällsynta ­blåsippor. Han rynkar ­absolut inte på näsan åt andra, mer vanliga blommor och kan lika gärna fynda halvt vissna primulor i matbutiken. För allt som blommar tidigt livar upp och hjälper till att smälta bort vintern.

Kejsarkrona 'Rubra'
Kejsarkrona 'Rubra' skys av både rådjur, mullvad och sork. Den vaktar trädgården mot oinbjudna gäster. Anna Örnberg

Daniels ­bästa vårblommor

Många anges här bara härdighet C, men trivs utmärkt i betydligt högre zoner.

  1. Blodört Sanguinaria ­canadensis 'Multiplex', ’Rosea’, C.
  2. Blåsippa Hepatica ­nobilis 'Ölands rosa', ’Silver ­raffles’, ’Dark eyes’, ’Röd semiplena’, ’Oskar’ m fl, C.
  3. Blek blåsippa Hepatica ­acutiloba 'Larz select', C.
  4. Jordviva Primula vulgaris 'Quakers bonnet', C.
  5. Kejsarkrona Frittelaria ­imperialis 'Rubra', C.
  6. Kungsängslilja Frittelaria meleagris, C.
  7. Porslinshyacint ­Puschkinia scilloides, C.
  8. Presidentsippa ­Jeffersonia diphylla
  9. Pärlhyacint Muscari ­’Latifolium’, C.
  10. Vitsippa Anemone ­nemorosa ’Bracteata ­pleniflora’, 'Green crown', ‘Kentis pink’, ‘Hedda’ m fl, C.
  11. Vårärt Lathyrus vernus, B.

Foto: Anna Örnberg

Annons