Experten berättar: Därför tappar vi håret
Hjälp! Vad hände med håret?
En dag märker du att håret har förändrats, inte bara blivit gråare utan även tappat lyster och stuns.
Det hänger ihop med att när hårstrået förlorat sitt pigment så får det i sin tur mer märg, vilket ger ett hårdare och grövre hårstrå. Blodcirkulationen försämras också generellt med åldern, och med detta skalpens förmåga att förse hårsäcken med den näring som ett friskt hår behöver. Vissa vitaminer som är kopplade till håret tas heller inte upp lika bra i tarmen efter en viss ålder. Till exempel ökar risken för B-vitaminbrist.
Resultatet är ett hår som kanske börjat påminna lite om sockervadd, utan så mycket tivolikänsla i övrigt. För det kan kännas lagom roligt när håret förändras, oavsett orsak …
– Jag som alltid haft tjockt hår tappade snabbt ungefär hälften av det när jag fick cellförändringar, vilket påverkade hormonerna i min kropp. Jag blev dessutom helgrå, precis som min pappa när mamma dog. Som frisör hade jag ju jobbat med personer med håravfall förut, men det är ändå något annat när det händer en själv, berättar stylisten och frisören Heléne Hagman som har trettio års erfarenhet av att hjälpa såväl privatpersoner som nobelpristagare att få ordning på strån och stil. Hon har egen salong i Stockholm, men har också varit stylist i SVT:s Gokväll åtskilliga gånger.
Plötsligt håravfall kan generellt delas upp i två grupper. Antingen är orsaken att något har hänt i kroppen. Sjukdom, stress eller andra obalanser har fått ovanligt många hårstrån att samtidigt gå in i sin vilofas i förtid, vilket har skapat ett håravfall som ofta är jämnt fördelat över hela skulten.
Olika orsaker till håravfall
Eller så är orsaken genetisk. En på förhand tidsinställd programmering har fått din hårsäck att helt enkelt sluta att producera hår för gott, som en del av ett naturligt åldrande, och då är ofta håravfallet fokuserat uppe på hjässan, runt virveln eller framme vid luggen.
En del får behålla sitt fina svall länge, men för de flesta av oss hotar tiden även de ståtligaste av lejonmanar.
– Har du tappat håret på grund av stress, sjukdom eller något annat som händer i kroppen, så kan det vara skönt att veta att det kommer tillbaka i nio fall av tio, när balansen är återställd igen. I dag är till exempel allt mitt hår tillbaka. Folk undrar vad jag har gjort? Jag är en stor förespråkare av hårbottenmassage och rekommenderar att man ger sig själv fem minuter om dagen för att massera igång blodcirkulationen i skalpen, för det kan faktiskt hjälpa jättemycket. Dessutom är jag inne på min sjunde burk hårvitaminer, förklarar Heléne.
När det i stället är generna som ligger bakom att hårsäckar blir inaktiva så kan det hela verka lite mera hopplöst, men det finns fortfarande massor att göra, lovar frisören.
De enkla knepen mot håravfall
– Rätt klippning efter dina unika förutsättningar är det första. Har ditt hår blivit tunnare, så klipp gärna en kortare frisyr, för det är mer arbetsamt för hårsäcken att få ut näringen i håret om stråna är långa. Är håret grått, så lyser hårbotten lättare igenom och gör att håret ser ännu tunnare ut, så av den anledningen kan det också vara bra att överväga lite färg som skapar en illusion av tjockare hår. Till sist finns också väldigt mycket bra schampon och stylingprodukter att ta till som gör att hårstråna ser tjockare ut än vad de egentligen är, berättar Heléne.
Klipp, färg och stylingprodukter är alltså de enkla knepen. Lite mer avancerat och kostsamt är att hjälpa upp håret med exempelvis hårförlängningar.
– Det är en myt att bara personer som vill likna Maria Montazami ägnar sig åt detta. Man kan också använda hårförlängningar för att få 25 procent mer volym i till exempel en klassisk page, säger hon.
Flytta fokus
Nu är vi förstås inne på ekonomi. Har man den på sin sida så finns det fler saker som man kan prova, till exempel ultraljudsundersökningar av skalpen och sedan laserbehandlingar hos plastikkirurgen, vilket sägs väcka liv i trötta hårsäckar. Hårsäckstransplantationer där man ett och ett flyttar hårstrån från nacken till hjässan hör till de effektiva men dyra medicinska behandlingar som också står på menyn.
Men det finns också betydligt billigare kurer.
– Torrschampo är till exempel riktigt bra för tunt hår och gör snabbt att håret får en lite fylligare känsla. Annars gäller metoden ”flytta fokus”. Gör dig fin i håret men försök inte låtsas att det är tjockare än vad det faktiskt är. Köp ett par örhängen i stället, eller ett läppstift! En del får behålla sitt fina svall länge, men för de flesta av oss hotar tiden även de ståtligaste av lejonmanar.
Så funkar hår
Att odla hår är ett långsamt och ganska otacksamt arbete för skalpen.
För så fort något annat händer i kroppen så hamnar hårsäckarna sist i kön, då går näringstillförseln till viktigare organ i stället. Därför ska onormalt håravfall alltid kollas upp, så att man utesluter att det inte ligger något sjukdomstillstånd bakom (som diabetes, järnbrist eller sköldkörtelsjukdomar). En långvarig infektion i kroppen, psykisk stress och ätstörningar kan också göra att du tappar mer hår än vanligt. På samma sätt kan för lite protein i kosten göra att kroppen inte får de viktiga byggstenar som behövs för att bygga hårstrån.
Det normala är att vi tappar 25-100 strån om dagen.
Blir det istället 100-150 under en längre period så kan man säga att man har drabbats av håravfall, som kan visa sig både som generell tunnhårighet och som enstaka kala fläckar.
Frisörens fem bästa tips för tunnhåriga
En bra frisör
Hitta en bra frisör, för rätt händer kan verkligen göra underverk, och be om en ärlig bedömning: ”Hur tycker du att mitt hår verkar må? Vad kan jag göra åt det?” Våga också vara öppen för en stilförändring som passar dina nya förutsättningar bättre och håll inte fast vid samma frisyr som du har haft sedan du var 25.
Gå gärna till vårdcentralen
Gör några prover och uteslut att håravfallet handlar om en brist eller obalans, till exempel på järn eller sköldkörtelhormon. Tunnande hår är vanligt hos kvinnor med sköldkörtelproblem.
Skydda tunt hår
Om du har fått tunnare hår uppe på hjässan, så tänk på att det är extra viktigt att du skyddar dig med keps, hatt eller annan huvudbonad när du är ute i solen.
Massera hårbotten varje dag
Få igång blodcirkulationen i skalpen med massage, så att näring kan komma ut i hårstråna. Många produkter som ska stimulera hårväxten innehåller ämnen som ska få igång blodcirkulationen i skalpen, till exempel koffein, men det går alltså att också manuellt gnugga igång cirkulationen.
Använd regelbundet hårinpackningar
Både för hårstrånas och hårbottens skull. Ofta smörjer vi in oss i ansiktet, men glömmer helt bort att ta hand om huden under håret.
Det här händer med håret när vi åldras
Pigmentproduktionen avtar, vilket förstås ger grått hår. Produktionen av melanin kan komma och gå lite under en övergångsperiod. Generna avgör när det börjar, men stress och bekymmer har en påskyndande effekt eftersom adrenalin skadar melanocyterna, de celler som producerar hårets färgämne melanin.
Du tappar fler hårstrån. Hälften av alla kvinnor upplever att de får problem med håravfall innan de fyller 50, visar en amerikansk undersökning. Det har att göra med att med åldern får hårstråna en förlängd vilofas, så nya hårstrån växer inte ut i samma takt som du tappar gamla.
Efter klimakteriet förändras talgproduktionen. Det betyder att både hår och hårbotten blir torrare, med allt vad det innebär. Hårstrån bryts lättare. Det kan också klia i hårbottnen, kännas känsligt och du kan uppleva hudflagor som du kanske feltolkar som mjäll. Var försiktig med för mycket fönande och annan värmebehandling, tvätta inte håret för ofta och välj gärna ett sulfatfritt schampo.
Många vanliga mediciner påverkar också hårsäckarnas förmåga att producera nytt hår, så om du äter antidepressiv, blodfettssänkande eller blodtryckssänkande medicin kan du märka att håret har blivit sämre på grund av detta. Men när kroppen har vant sig vid de nya kemikalierna så återhämtar sig ofta hårsäckarna igen.
Tre vanliga orsaker till håravfall
Uttunnat hår på hjässan?
Då är orsaken ofta hormonell och blir vanligare under och efter klimakteriet.
Uttunnat hår på hela huvudet?
Kallas generellt diffust håravfall och kan bero på sjukdom i sköldkörteln, järnbrist, snabb viktnedgång, stress eller infektion.
Kala fläckar?
Kallas alopecia areata och orsakas troligen av att immunförsvaret felaktigt angriper hårrötterna.
Foto: Peter Knutson, TT