Vilken p-metod är bäst om man har anlag för blodpropp?
Läsarfråga: Ska jag byta från p-piller till p-stav?
Jag har ett p-piller som heter Yasmin men har besvär av att mina slemhinnor är så torra och att sexlusten minskat. I min familj är det flera som fått blodproppar. Borde jag byta till p-stav eller någon annan metod och finns det något som minskar risken för blodpropp?
Jenny
Gynekologen svarar: ”Prova utan piller”
Yasmin är ett p-piller som många väljer för att minska acne eller generande hårväxt. Om många i din släkt drabbats av blodpropp brukar man däremot helst undvika att ge vanliga p-piller av den typ som Yasmin tillhör.
Åtminstone bör du diskutera saken med en gynekolog för att göra en bedömning av vilken risk för blodpropp som just du kan ha. Handlar det om venösa proppar som drabbade ben eller lungor (då brukar man undvika vanliga p-piller) eller var det proppar i kärlen som leder från hjärtat och som ger till exempel stroke? Kan det ha handlat om ytliga proppar som inte medför samma risker?
Om det är många närstående som drabbats av blodpropp gör man ofta en utredning för att se om den som drabbas bär på något av de anlag man vet ökar risken. Hittar man ett sådant gör man inte sällan en familjeutredning för att se om det finns fler i familjen som har en ökad risk och som behöver få extra förebyggande behandling vid till exempel operationer eller i samband med graviditet.
Preventivmedel utan östrogen
Eftersom det är östrogenet i p-pillret som ger en ökad risk för blodpropp kan det finnas skäl för dig att välja ett preventivmedel utan östrogen. Kopparspiral och kondom är metoder helt fria från hormoner men annars kan du välja en som bara innehåller konstgjort gulkroppshormon. Jag tänker då på minipiller, p-spruta eller kanske p-stav som du själv funderat över.
En liten hake är att ifall besvären med torra slemhinnor och minskad sexlust har med ditt p-piller att göra så beror de på just gulkroppshormonet och inte östrogenet. Att byta till en preventivmetod som innehåller enbart den sortens hormon kanske inte självklart hjälper dig. Om det visar sig att du inte har någon ökad risk för venös propp skulle man i stället kunna tänka sig att byta till ett p-piller som innehåller lite mer östrogen eller till ett med ett annat gulkroppshormon.
Testa olika alternativ
Det kan vara värt att prova sig fram. Vi människor är olika och det är helt klart så att kvinnor upplever och påverkas olika av olika sorters p-piller. Vill du kan du också prova att vara utan p-piller en period för att se hur din kropp fungerar då. Finns dina besvär kvar efter det och påverkar dig i hög grad kan ett alternativ vara att via din barnmorska be att få komma i kontakt med en sexolog.
Både kvinnors och mäns sexualitet är känslig och påverkas lätt av situationer och tillfälliga problem som uppstår i tillvaron, i relationen till partnern eller som har koppling till livssituationen med allt vad det innebär. Ibland kan upplevelser som ligger längre tillbaka finnas med i bakgrunden och man kan behöva hjälp med att bearbeta dessa.
Gynekolog Mårten Mårtensson