Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Preventivmedel för män kan snart finnas på marknaden

20 maj, 2019
author Redaktionen
Redaktionen
Forskningen går framåt och snart kan vi se preventivmedel för män på marknaden. De tre som har kommit längst på sin väg till ett färdigt preventivmedel är två geler och ett piller.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vi kvinnor har sedan 1960-talet kunnat skydda oss mot graviditet genom att påverka våra kroppar med hormoner på olika sätt, bland annat p-piller, p-stavar och p-plåster. Men för män finns det än så länge inga hormonpreparat att ta till. Kondom och sterilisering har hittills varit de enda sätten för män att förhindra graviditet.

Nu är det nya tider och nya preventivmedel är på gång. P-pillret för män har det snackats om i flera år och nyligen genomfördes en studie på 40 män som gav lovande resultat. Däremot är inte p-pillret längre det preventivmedel det pratas mest om, utan det är istället en p-gel som nu testas av bland annat svenska män.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Det är få studier som har tagit sig så långt som den här har gjort, att man ska se om kvinnorna blir gravida, säger Helena Kopp Kallner, gynekolog och forskare till SVT.

P-gelen, som innehåller gulkroppslikannde hormon och en låg dos testosteron, smörjs på axlarna och armarna och ska få ner mannens spermieproduktion till en miljon spermier per milliliter. Det kanske låter väldigt mycket, men då räknas mannen vara tillfälligt steril.

Stort intresse för ny p-gelen

Det studien vill undersöka är förstås först och främst om den funkar för att förhindra graviditet, men också se om den orsakar biverkningar och att fertiliteten kommer tillbaka när man slutar att använda gelen. Den enda biverkningen man har sett hittills är en ökad sexlust.

Enligt forskarna har intresset varit enormt stort att få vara med i studien, så många män verkar villiga att testa preventivmedel med hormoner.

Det finns ytterligare en gel som man snart vill gå vidare med och testa på människor. Den gelen heter vasalgel och sprutas in i sädesledarna och blockerar så att spermierna inte kan ta sig ut i urinröret och vidare in i kvinnan. Det är inte en oåterkallelig sterilitet, utan fertiliteten går att återställa när mannen vill kunna få barn.

Annons

Vasalgelen är ännu inte testad på människor, men både på apor och kaniner och de testerna har gett positiva resultat. Nästa steg är att testa på människor.

Studien på manliga p-piller, som presenterades tidigare i år, visade att männen drabbades av biverkningar som huvudvärk, akne och trötthet, men inga som var så allvarliga att någon fick hoppa av studien. Nu ska en längre studie genomföras för att se att pillret verkligen hämmar spermieproduktionen.

Så funkar de manliga preventivmedlen

P-piller

Vad är det? Ett piller som innehåller testosteron och syntetiskt progesteron. Pillret ska fungera genom att hämma spermieproduktionen genom att dämpa hormonerna som reglerar testiklarnas funktion.

Vad är nästa steg? En längre studie på människor för att se att pillret verkligen gör att männen får färre spermier. Sedan är det ett steg till – att se att pillret också förhindrar graviditet.

P-gel

Vad är det? Innehåller gulkroppsliknande hormon och en låg dos testosteron. Gelen fungerar genom att den hämmar spermieproduktionen.

Vad är nästa steg? En studie som pågår just nu i flera länder, bland annat Sverige. Om den faller ut positivt väntar en ännu större studie innan det kan bli aktuellt att få ut gelen på marknaden.

Vasalgel

Vad är det? En gel som sprutas in i sädesledarna och hindrar spermierna att komma ut i urinröret.

Vad är nästa steg? Hittills har djurförsöken varit lyckade och forskarna hoppas nu att kunna ta gelen ett steg längre och testa den på människor.

Av Anna-Lena Pettersson/Baaam.se

Foto: TT

Källa: SVT, SVT

Annons