Vintersolståndet är här – nu går vi mot ljusare tider
De sista dagarna innan julafton är vi många som tröttnat på det tröstlösa mörkret. Men just då inträffar också vintersolståndet och vi går mot ljusare tider igen.
Detta är vintersolståndet
Vintersolståndet innebär att jordaxeln lutar så långt bort från solen som möjligt. Det innebär att vi som bor på norra halvklotet tvingas utstå årets kortaste och mörkaste dag.
Norr om polcirken går solen inte ens upp under dagen. Fenomenet kallas för polarnatt och det pågår i flera veckor runt vintersolståndet
Se också: 6 saker som stjäl energi i vardagen – utan att du märker det
Då infaller vintersolståndet
Vintersolståndet följer skottårscykeln och infaller den 21 december varje skottår. Även det andra och det tredje året i skottårscykeln har detta datum.
Det fjärde året i cykeln har den 22 december som datum för vintersolståndet.
År 2021 infaller vintersolståndet klockan 16.58 den 21 december. Det innebär att det blir någon minut ljusare redan dagen efter. Sedan fylls dagarna på med mer dagsljus allt eftersom hela vägen till då det vänder igen, det vill säga när sommarsolståndet nalkas.
Men det dröjer såklart en tid innan vi känner skillnaden.
I början på februari är skillnaden markant. Då är dagarna 2-4 timmar längre i norr, i söder är de 1,5-2 timmar längre.
Detta betyder dagsljuset
Dagsljus ger människan en viktig signal till kroppen. Ljuset styr människans dygnsrytm och gör oss pigga på dagarna och trötta på kvällarna. Därmed blir sömnen bättre och depressioner kan hållas borta på ett bättre sätt. Även humöret och stressnivån påverkas av ljuset. Det framgår i en rapport från Folkhälsomyndigheten. Under den mörka årstiden ökar hälsobesvär kopplade till reglering av sömn, humör och vakenhet men också kroppsliga besvär.
4 enkla tips för att få mer ljus
1. Gå ut
Kan låta enkelt, men vi är generellt rätt dåliga på att utnyttja det dagsljus som finns. Det beror till stor del på att många har inomhusjobb och kanske inte tiden att röra sig utomhus under dygnets ljusa timmar. Men varför inte ta morgonkaffet utomhus eller ta en lunchpromenad?
2. Ljusterapilampa
En ljusterapilampa har visat sig ha effekt mot att mildra vinterdepressioner. De fungerar genom att stabilisera dygnsrytmen och öka serotonin-nivå i kroppen. Det är ljusterapilampans effektiva och skonsamma belysning som gör att en den till viss del kan ersätta det uteblivna dagsljuset under vinterhalvåret.
3. Sätt dig nära fönstret
Kan det verkligen hjälpa? Absolut. Dels gäller "många bäckar små", dels är naturligt dagsljus alltid att föredra. Men sätt dig precis vid fönstret och inte ett par meter ifrån. Kanske kan du placera ditt skrivbord vid fönstret och utnyttja ljuset maximalt?
4. Fysisk aktivitet
När ljuset sviker oss är det bra att göra det man faktiskt kan för att må bättre. Till Expressen säger Christina Benedict, sömnforskare och docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet, att det blir extra viktigt att inte glömma bort den fysiska aktiviteten.
– Samma sak gäller för regelbundna måltider och sovtider, säger Christian Benedict, till kvällstidningen.
Bonustipset: Gör inte detta innan läggdags
Det är vanligt att lägga sig med mobiltelefonen. Att kolla av sociala medier innan man stänger ögonen för natten. Men detta ljus är inte bra för kroppen eller hjärnan. En studie från Uppsala universitet visar att ljuset från surfplattan eller mobilen kan ge sämre nattsömn och dessutom påverka minnet negativt. Forskningen visar att det blå ljuset från skärmarna lurar kroppen att tro att det är dag.
Se också: 5 stressfällor som förstör din sömn