Vett och etikett – här är reglerna vi fortfarande följer – eller kanske inte?
1. Att nia äldre personer
Självklart ska respekt visas för dem som har levt ett långt och strävsamt liv. Frågan är bara om ordet ”ni” får dem att känna sig bättre till mods?
Numera har det blivit alltmer vanligt att unga niar äldre personer.
Framförallt är det personer i serviceyrken som har börjat med detta.
Men att nia är inte alltid uppskattat av den äldre generationen, som ofta tycker att det återspeglar klasskillnader – något de själva har strävat bort ifrån.
2. Att ha armbågarna på bordet
Att sitta med armbågarna på bordet anses fortfarande ofint och något man bör undvika under en middag. Regeln om att inte ha armbågarna på bordet härstammar från långt tillbaka i tiden, då bordsskicket var ett sätt att hindra oss från att lämna vår plats vid bordet och starta bråk. Det beskriver Margaret Visser i sin bok om bordsskickets uppkomst. Nu för tiden handlar det kanske mer om att undvika att välta ut saker på bordet.
3. Säga ursäkta
Gäller fortfarande. När du inte hör vad någon säger skrik då inte ”vaaaaa?” utan säg ursäkta. När du råkar trampa på någons fot i trängseln – säg ursäkta. Det är tidlöst och blir aldrig fel att be om ursäkt. Att be om ursäkt handlar inte bara om att säga "förlåt". Det är ett sätt att ta ansvar för dina handlingar och visa att du förstår konsekvenserna.
4. Mannens bordsdam sitter till höger
Regeln härrör från den tid då en man skulle beskydda sin bordsdam. Med damen på höger sida hade mannen fortfarande möjlighet att dra sitt svärd. Kanske inte lika aktuellt i dag. Dessutom är detta enligt svensk sed, för enligt internationell etikett sitter nämligen mannen på kvinnans högra sida.
5. Ta med en present när du ska på bjudning
Att ta med sig något till en bjudning är en gammal sed som framför allt var vanlig i de lägre samhällsklasserna. Där var det framför allt vanligt att bidra till festen genom att ta med sig något ätbart att sätta på bordet. Borgerligheten såg istället ofta en bjudning som en möjlighet för värdparet att briljera genom att bjuda på allsköns läckerheter och där fanns ingen förväntan på att gästerna skulle ha med sig något. Ibland – men långt ifrån alltid – kunde man sända över en blomma i förväg som en fin gest och tack för inbjudan, berättar Magdalena Ribbing i DN:s frågespalt om vett och etikett.
Idag har traditionen förändrats till något av en mix av dessa båda. Det hör definitivt till god ton att visa uppskattning till värden/värdinnan genom att ha med en flaska vin, blommor eller choklad. Något personligt som hembakat eller liknande är också alltid uppskattat. Enligt svensk sed ska gå bort-blommorna vara avklädda – både när det kommer till omslagspapper och cellofan.