Var är Emanuela-mysteriet i vatikanstaten
År 1968 var familjen Orlandi en av få barnfamiljer som bodde i Vatikanstaten, ett självständigt furstendöme med bara 400 innevånare. Pappan Ercole var stolt över att liksom sin far tjäna påven. Han arbetade i förvaltningen och koordinerade påvens audienser.
Av barnen Orlandi var den åttaårige Pietro äldst, så kom tre flickor och år 1968 föddes Emanuela som Vatikanstatens yngsta medborgare. När hon var tio år gammal fick den katolska kyrkan ett nytt överhuvud, polacken Johannes Paulus II. Han såg som sin livsuppgift att bekämpa kommunismen och för att befria sitt hemland skänkte han svindlande summor till den självständiga fackföreningen Solidaritet. Varifrån kom pengarna för allt detta? Chefen för Vatikanbanken, ärkebiskop Paul Marcinkus, hade affärer med maffian och ägnade sig åt finansbedrägerier. Den fullständiga omfattningen har aldrig kunnat klarläggas då påven vägrat samarbeta med den italienska polisen. Men för barnen Orlandi var Vatikanen en trygg lekplats och påven en vänlig borgmästare. De gladdes över att ofta få träffa den helige fadern för han ville ha kontakt med Vatikanens barnfamiljer. Så i maj 1981 drabbades katoliker över hela världen av en fruktansvärd chock. På Petersplatsen i Rom försökte turken Mehmet Ali Agca skjuta ihjäl Johannes Paulus. Påven träffades av fyra pistolskott och var nära att dö. Vem som stod bakom Agca har aldrig blivit klar- lagt. Genom åren har han uppgett flera olika uppdragsgivare, tex Bulgariens säkerhetstjänst, CIA och ayatollah Khomeini.
Försvinnandet
Efter att påven återhämtat sig från sina skador och Agca dömts till livstids fängelse fortsatte livet för familjen Orlandi i lugna spår. Pietro skaffade sig flickvän och motorcykel. Emanuela tyckte att det var jobbigt att behöva tjocka glasögon men älskade att ta flöjtlektioner varje vecka. Musikskolan låg utanför Vatikanstatens trygga murar och eftermiddagen den 22 juni klev Emanuela in i Pietros rum och ville ha skjuts. Men han skulle träffa sin flickvän och tyckte att lillasystern gott kunde åka buss. Irriterad tog Emanuela sin ryggsäck och sin flöjt, så stängde hon hemmets dörr bakom sig för sista gången.
Senare på eftermiddagen ringde Emanuela sin storasyster och berättade om ett fantastiskt jobberbjudande. En man från ett sminkföretag hade erbjudit henne flera tusen kronor för att arbeta en dag på en kosmetikamässa. Systern tyckte att det verkade alldeles för bra för att vara sant och sa att familjen måste diskutera saken när flickan kom hem. Men kvällen blev till natt utan att Emanuela dök upp. Familjen satt uppe och bad till Gud om att flickan inte skulle ha råkat ut för en allvarlig olycka medan Pietro sökte igenom gatorna på sin motorcykel. Nästa morgon anmäldes Emanuela försvunnen men först efter tio dagar startade polisen en utredning. Då hade familjen Orlandi redan satt upp hundratals efterlysningsaffischer runt om i Rom. Så den tredje juli ledde påven söndagsbönen från sin balkong vid Petersplatsen och efteråt tog han plötsligt upp Emanuelas försvinnande.
”Jag hoppas på mänskligheten hos de som är ansvariga för detta fall.”
Det var anmärkningsvärt att påven yttrade sig offentligt om ett enskilt fall, särskilt som man ännu inte visste om Emanuela utsatts för ett brott.
Frige Agca!
Kort efter påvens tal trädde en trafikpolis fram och berättade att han sett Emanuela samma eftermiddag som hon försvann. Flickan hade varit i sällskap med en man i 35-årsåldern. Lång och smal och med högt hårfäste. Den femte juli ringde en okänd man upp Vatikanens pressrum. Han sa att Emanuela skulle bli fri om Agca släpptes senast den 20 juli. Polisen fick en kopia på Emanuelas skollegitimation och en lapp med hennes handstil.
Kort innan fristen löpte ut ringde kidnapparna upp kardinal Agostino Casaroli, en man som var Vatikanens utrikesminister. Samtalet spelades in men Vatikanen har bara låtit offentliggöra de första sekunderna av konversationen. Det är bara ett av flera exempel på att Vatikanen har information om Emanuela som de hemlighåller. Den 20 juli kom och gick utan att Agca släpptes fri och utan att kidnapparna hörde av sig. Julen 1983 var sorglig och dyster för familjen Orlandi tills påven oväntat besökte deras hem. Johannes Paulus sa ”kära Orlandis ni vet att det finns två slags terrorism, en nationell och en internationell. Er angelägenhet är ett fall av internationell terrorism. Jag ska göra allt i min makt för att föra tillbaka Emanuela till er.”
Familjen kände sig tröstad och hedrad och Pietro gladdes över ett oväntat jobberbjudande. Trots att han bara var 23 år gammal erbjöd påven honom en anställning vid Vatikanbanken. Idag menar Pietro att han fick arbetet för att påven och Marcinkus lätt skulle kunna hålla ögonen på honom.
Stasi inblandat?
Två årtionden gick och Ercole fortsatte att tjäna Johannes Paulus utan att någonsin fråga om sin dotter, det vore att brista i respekt. Han gick bort i cancer år 2004 övertygad om att påven svikit familjen Orlandi. Året efter dog Johannes Paulus. Då hade Pietro i åratal kämpat för att få ta del av påvens efterlämnade privata papper – förgäves.
Många har försökt förklara Emanuelas öde. En del knyter hennes försvinnande till attentatet mot påven som de anser beordrades av den bulgariska säkerhetstjänsten. Den bulgariska regimen var rädda att påvens stöd till Solidaritet hotade hela Östblockets stabilitet. När Agca misslyckats bad bulgarerna den effektiva östtyska hemliga polisen Stasi att sopa undan spåren och pressa Vatikanen till tystnad. Det var östtyskarna som kidnappade Emanuela. Fakta som talar för Stasi-teorin är bland annat att en man från den bulgariska säkerhetstjänstenarresterades på Petersplatsen efter attentatet mot påven. En tysk präst i Vatikanstaten var Stasi-agent och från sitt arbetsrum kunde han hålla ögonen på familjen Orlandis lägenhet. När Stasis arkiv öppnades efter murens fall hittades ett brev från den bulgariske inrikesministern där han tackar Stasis chef för att ha fått hjälp mot smutskastning efter attentatet mot Johannes Paulus. Dokument i Stasi-arkivet visar att en Operation Påven existerade. Men vad operationen innebar rent konkret beskrivs inte.
Maffiateorin
I september 2005 fick en tv-kanal i Rom ett anonymt samtal. En man sa att Emanuelas försvinnande kunde lösas om man undersökte Sankt Apolliniariskyrkan i Rom. I denna kyrka begravdes normalt bara kardinaler och Roms främsta söner. Ändå hade år 1990 den ökände maffiabossen Enrico de Pedis fått sin viloplats här. Den okände uppringaren antydde att Emanuelas kropp låg i de Pedis kista.
På 80-talet ledde de Pedis den Rombaserade mafffian banda della Magliana som lånade ut pengar till Vatikanbanken. En del menar att Maglianaligan rövade bort Emanuela för att pressa Vatikanen att betala tillbaka pengar och att även högt uppsatta kyrkomän kan ha varit lierade med maffian. En grundbult för maffiateorin är ett vittnesmål som de Pedis flickvän Sabrina Minardi lämnade till polisen år 2008. Enligt Minardi så skjutsade hon den 22 juni 1983, på Enrico de Pedis order, en neddrogad Emanuela till en bensinmack i Rom. Den förvirrade flickan frågade efter sin storebror. Vid macken fördes Emanuela över till en annan bil med vatikansk nummerplåt där en man i prästkläder tog hand om henne. Flickan hölls sedan fången i en källare i närheten av Rom. Några månader senare skjutsade Minardi Enrico de Pedis och en annan man till en byggarbetsplats. En stor säck släpades ur bilen och begravdes under betong. Minardi är övertygad att Emanuelas lik fanns i säcken. Minardi plågades av missbruksproblem och psykisk ohälsa men enligt en framstående åklagare har hon kunnat styrka viktiga delar av sitt vittnesmål. Var Enrico de Pedis den långe smale man som Emanuela sågs med dagen hon försvann? Det trodde Pietro och han anordnade stora demonstrationer för att få maffiabossens grav öppnad. Så skedde också i maj 2012 men inga spår efter Emanuela hittades.
Exorcisten
Samma månad hävdade prästen Gabriele Amorth att Emanuela hade kidnappats för att tvingas delta i sexuella orgier organiserade av poliser och utländska diplomater i Vatikanen. Efteråt hade hon blivit mördad. Fadern Amorth var inte vilken präst som helst utan Vatikanens främste exorcist som enligt egen uppgift genomfört 70 000 djävulsutdrivningar. Oavsett vad man tror om Amorths påstående så är det ett faktum att många italienska flickor rövades bort av hänsynslösa ligor under 80-talet för att tvingas till prostitution.
Under årens lopp har det även kommit uppgifter om att katolska kyrkan håller Emanuela inspärrad i ett kloster. Uppgifter som aldrig har kunnat verifieras. År 2019 fick familjen Orlandis advokat ett meddelande om att flickan låg begraven på en tysk pilgrimskyrkogård i Rom. Den genomsöktes av rättsmedicinare men inga kvarlevor hittades. Sorgen, saknaden, mysteriet och frågorna består.