Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Väderprognosen: Sommaren 2021 blir den varmaste – någonsin

03 mar, 2021
author Edin Ibric
Edin Ibric
Termometer med ljus i bakgrunden
Väderprognosen för sommaren 2021 är positiv för dig som längtar efter varma dagar. Nya värmerekord väntar under 2021, som enligt experterna blir det varmaste året någonsin. Men det är inte bara av godo, bakom de höga temperaturerna ligger klimatförändringar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

År 2020 var det varmaste året någonsin – i både Sverige och i Europa. Och enligt prognoserna blir 2021 ännu varmare. Enligt Storbritanniens nationella vädertjänst, Met Office, beräknas jordens medeltemperatur att vara högre i år, skriver Expressen. Under de senaste fem åren har temperaturen ökat varje år och den utvecklingen håller i sig.

Se också: Så vårstädar du trädgården

Vårstäda trädgården – så här gör duBrand logo
Vårstäda trädgården – så här gör du



Ljuset bakom pandemin

Under 2020 lade sig pandemin som en mörk dimma över världen, men där bakom någonstans finns ljuset. Vintern har varit relativt kall och långdragen, men sommaren förväntas alltså bli rekordvarm.

Allt varmare i Sverige

Fjolårets vinter var ovanligt varm, och eftersom sommaren också var varm blev årets medeltemperatur 7,5 grader – ett nytt rekord. Detta år ser ut att gå mot nya höjder; prognosen för hela världen säger att temperaturen blir ännu något högre.

Den globala uppvärmningen påverkar hela världen. Enligt beräkningar från SMHI går den globala uppvärmningen dubbelt så snabbt i Sverige jämfört med resten av världen, skriver SVT.

Klimatförändringar

Klimatförändringar är en stor orsak till att temperaturen stiger år efter år. Och det blir svårt att förbättra situationen snabbt.

Forskning pekar på att klimatet fortsätter att förändras så länge koldioxidhalten i atmosfären ökar, det vill säga att växthuseffekten måste bromsas innan det går för långt, säger Erik Kjellström till TT.

Annons