Flourtanten då och nu – allt om nostalgiska fenomenet
Häng med Allas på en nostalgisk tidsresa.
Vi gräver i roliga och ibland märkliga företeelser från förr som vi både älskar och hatar att minnas.
Många har starka minnen av den gnisslande rullvagnen och de små plastmuggarna vars innehåll skulle sköljas under fluortantens stränga övervakning. Men vart tog hon vägen?
På sextiotalet gjorde ”fluortanten” entré i de svenska skolorna. Hon – ja, det var uteslutande kvinnor – var till yrket tandsköterska eller tandhygienist och hade som uppdrag att bekämpa den tidens dåliga tandhälsa hos skolbarn.
Varje eller varannan vecka slogs klassrumsdörren upp och fluortantens vagn med de små plastmuggarna rullades in, till barnens fasa. Fluorkampanjen blev uppmärksammad över hela världen då den snabbt gav resultat. Landets tandhälsa förbättrades.På sjuttiotalet kom bland annat delegationer från Kina för att lära sig av den svenska modellen. Under de 25 år som fluortanten besökte skolorna minskade karies hos skolbarnen med cirka 30 procent. Så här gick det till när fluortanten blev ett begrepp.
Fluortant 2023: Barnen brukar skrika ”du är ingen tant”
På Folktandvården i Sollentuna arbetar Houda Bahri med att förebygga karies hos skolbarn. Hon är stolt över att kalla sig fluortant. Hur tas du emot av barnen?
– ”Är du fluortanten!? Du är ingen tant!” brukar barnen utbrista när de ser mig. Till en början är de flesta lite skeptiska och oroliga över vad som ska hända, men efter besöket så vill de nästan inte att man ska gå.
Vad är det bästa samt det mest utmanande med ditt arbete?
– Det är roligt och varierande att möta barn i olika åldrar. Utmaningen är att lyckas fånga elevernas uppmärksamhet och sedan vända det till ett positivt besök/lektion. Många blir nyfikna och kommer fram efteråt och ställer frågor.
Vad hände sen?
Fram till slutet av 80-talet var det obligatoriskt med fluorsköljning för alla barn i skolålder, men vad hände sen? Tandhälsan blev med åren bättre och därför beslutade man att avsluta den allmänna fluorsköljningen. Men fluortanternas tid var inte förbi för det. Dagens fluortanter har bytt ut fluorskölj mot lektioner i munhälsa. I de flesta län besöker personal från Folktandvården fortfarande skolor för att prata tandvård, men de små plast-muggarna på rullvagnen är ett minne blott.
Fluortanten blev ett begrepp
Tre decennier av gurglande svenska skolbarn. Fluortanten var till yrket tandsköterska eller tandhygienist med uppdrag att vända landets dåliga tandhälsa.
Varför fluor?
Fluor, eller fluorid som det egentligen heter, är ett grundämne med den kemiska beteckning F. Det förekommer naturligt i berggrunden så grundvattnet och även vår mat innehåller små mängder fluor. Fluoret har en kariesreducerande effekt och stabiliserar benvävnaden, det är därför en hit för tandhälsan. Inom tandvården har fluor använts i över 70 år för att förebygga karies. Dåtidens fluorskölj var helt enkelt en blandning av fluor och vatten.
I en minut uppmanades eleverna att skölja munnen med vätskan. Sedan fick man spotta i en gemensam spotthink eller handfat, allt under noga övervakning av fluortanten.
Fluortantens dag uppmärksammar tandhälsan
Den 1 september varje år firas Fluortantens dag för att uppmärksamma Folktandvårdens fluortanter och deras insatser för tandhälsa i Sverige. Här har fluor-tanter samlats för att erbjuda morgonresenärerna i Stockholm tandborste och en kopp fluor i farten.