Vad hände med den heta sommaren 2023? Meteorologen reder ut
I dag är det nog många som upplever att sommaren inte alls blev som de hade hoppats på. Men faktum är att det inte går att göra så långa prognoser som sträcker sig över en hel sommar.
– Ett par, tre veckor framåt kan man göra en vettig prognos, men naturen är inte ett mekaniskt system där det finns en given utveckling. Det är inte förutbestämt hur vädret ska bli. Nån liten detalj som ändras på andra sidan jorden kan påverka vädret här i Sverige ett par veckor senare, säger Martin Hedberg, meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.
Det man gör är att räkna sannolika utvecklingar av vädret.
– Ju närmare i tiden, desto bättre prognoser, men på längre sikt talar vi hellre om scenarier, olika tänkbara utvecklingar.
Medan juni var varmare och soligare än normalt i hela landet, så blev juli svalare än normalt, bortsett från nordvästra Norrland. Ingenstans i Sverige nådde man över 30 grader i juli och med ett lågtryck följde flera regnskurar över landet.Och att det inte blev som sommaren 2018 ska vi vara glada för.
– Det som präglade 2018 var att det var väldigt torrt. Att det var varmare än normalt var inte det som stack ut – det var att vi inte hade något regn under en väldigt lång tid. Att det var många bränder och att bönderna tvingades nödslakta sina djur hade framför allt med torka att göra.
Det lutade åt en sommar likt 2018
Men sett till grundvattennivåerna fanns det absolut belägg för att det kunde ha blivit en sommar likt den 2018, berättar Martin Hedberg.
– Inledningsvis påminde det om 2018. Eftersom det var så torrt i markerna innan sommaren tittade vi på tre olika scenarier: 1. Om det inte skulle komma något regn alls i sommar skulle vi få en sommar likt den 2018 med extrem torka och stora risker för bränder.
– 2. Om det skulle ha regnat normalmycket hade det varit fortsatt torrt i markerna. 3. Om det skulle regna mycket skulle det bli normaltorrt i marken. Så två tredjedelar lutade ju faktiskt åt att det skulle bli torrt.
Torrt har det varit, främst i de nordligaste fjällen, och på Öland, Gotland och vid södra Öster-sjökusten, där man blivit utan kraftiga skurar och torkan har varit besvärande.
Men eftersom det har regnat lite av och till i juli, med lokala regnrekord i bland annat Borås, Alingsås, Delsbo, Göteborg, Västerås och Örebro, så blir medelvärdet, av två ytterligheter, någorlunda normalt.
– Sammantaget hamnar vi i den tredjedel som sa att det skulle bli någorlunda normalt vad gäller grundvattennivåer och påfyllnad av vattendrag, säger Martin Hedberg.
Så blir vädret vecka 33
Framtiden kommer att bjuda på mer av extrema ytterligheter och då inte bara rörande temperaturer. Vattnets kretslopp påverkas av den globala uppvärmningen. Det gör att torrperioderna blir värre ochskyfallen kraftigare.
Den senaste tiden har präglats av regn, låga temperaturer och stormen Hans som orsakat översvämningar och hård blåst. Hur blir det då den närmaste tiden – kommer sena semesterfirare kunna njuta av lite sol och värme?
– Kommande vecka blir lite varmare. Lågtrycket som har stökat till vädret lite på sistone försvinner på fredag, och då kommer en svag högtrycksrygg. Dock blir den ganska kortvarig eftersom den är så pass svag, och regnskurar driver in igen. Men södra Sverige upp till södra Norrland ser ut att få lite värme nästa vecka, i Svealand får man exempelvis dagstemperaturer på runt 23–24 grader.