Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Halloweenpyssel Kända brottsfall Livet med katt

Toppolitikern misstänktes när praktikanten försvann

14 feb, 2018
author Allers redaktion
Allers redaktion
När praktikanten Chandra Levy försvann misstänktes politikern Gary Condit.
Den unga praktikanten Chandra Levy stortrivdes i maktens korridorer i Washington DC. En dag försvann hon spårlöst från sitt hem och misstankarna föll på den mäktiga kongressledamoten Gary Condit – en stjärnpolitiker på uppgång – och han var gift …
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vem mördade praktikanten i Washington DC?

Det var i början av maj 2001 och en man vid namn Robert Levy var orolig. Det hade gått fem dagar sedan han senast hade hört av sin 24-åriga dotter Chandra – det var inte likt henne att låta det gå så lång tid mellan sina samtal hem.

Chandra brukade ringa så gott som varje dag och berätta för sina stolta föräldrar i Kalifornien om den hektiska tillvaron i USA:s huvudstad. Som praktikant på fängelsedepartementet i Washington DC fick Chandra känna på livet i maktens korridorer. Robert älskade att lyssna på hennes anekdoter om möten med mäktiga politiker och andra intressanta personer.

Men fem dagar hade gått utan ett ljud. Robert Levy hade ringt runt till Chandras vänner, men de hade inte heller någon aning om var hon befann sig. Nu lyfte han luren och ringde till polisen i Washington DC. De åkte hem till hennes lägenhet och ringde runt till alla större sjukhus i området, men Chandra Levy var spårlöst försvunnen.

Dagen därpå ringde Robert Levy tillbaka till polisen igen. Han hade något att berätta, sa han, något som kunde ha att göra med hans dotters försvinnande.

Chandra hade nämligen träffat en äldre man på sistone. En mäktig man, med fru och barn hemma och en karriär som pekade spikrakt uppåt. Mannen hade uppmanat henne att hålla deras förhållande hemligt, men Chandras föräldrar visste vem han var.

Gary Condit förhördes av polis

Polismannen i Washington DC antecknade namnet som Robert Levy gav dem: Gary Condit, 53, demokratisk kongressledamot från Kalifornien. En av representanthusets viktigaste medlemmar, som satt i underrättelseutskottet och sågs av vissa som en möjlig, framtida presidentkandidat.

Kongressledamoten Gary Condit talade ut i amerikansk tv om sin relation till Chandra Levy. 
Kongressledamoten Gary Condit talade ut i amerikansk tv om sin relation till Chandra Levy. Foto: IBL

Inom några dagar var Chandra Levys mystiska försvinnande – och stjärnpolitikerns otrohetsaffär med den nästan 30 år yngre praktikanten – allt man pratade om i huvudstaden.

Annons

Gary Condit förhördes av polisen och förnekade till en början att han ens var nära bekant med Chandra Levy. Men det tog inte lång tid för polisens utredare att dra en annan slutsats. På Chandras telefonsvarare fanns till exempel flera inspelade meddelanden från honom, som hade lämnats bara under de senaste dagarna.

I ett av dem lät Condit orolig. ”Klockan är 11.45. Förlåt att jag har varit upptagen de senaste dagarna”, sa han i ett meddelande. ”Du kanske är utomlands eller något. I alla fall, slå mig en signal om du hör det här”, fortsatte kongressledamoten.

En moster till Chandra Levy berättade för CNN att den mäktiga politikern hade överöst Chandra med dyra presenter på sistone, bland annat ett guldhalsband och första klass-biljetter för att flyga henne från Washington DC till hans hem i Kalifornien. Det fanns också fysiska bevis som band honom till henne. När polisens tekniker undersökte ett par trosor i Chandras hem hittade de spår av dna från Gary Condit på dem.

Hemlighetsfull kring förhållandet

Chandra Levys föräldrar gick ut i pressen och uppmanade kongressledamoten att erkänna den utomäktenskapliga affären:

– Vi har bevis för att Chandra ringde honom på hans privata jobbnummer många gånger, under alla tider på dygnet, berättade Chandras mamma, Susan Levy, för pressen.

Sista bilden på Chandra Levy på hennes praktikplats innan hon försvann. 
Sista bilden på Chandra Levy på hennes praktikplats innan hon försvann. Foto: IBL

– Chandra var hemlighetsfull när det kom till sitt förhållande med Condit. Hon berättade att ”Mannen”, som hon kallade honom, var välkänd och att det var bäst att de inte syntes ute tillsammans. Han sa åt henne att inte ta med sig id-handlingar när de gick ut och för mig var det en varningsflagga, fortsatte hon.

Annons

Stjärnpolitikern kunde inget annat än erkänna för polisen att han hade haft en affär med Chandra Levy. Men Gary Condit vägrade att prata om sin relation med henne offentligt, vilket fick allt fler att börja misstänka att han dolde något:

– Vissa påstår att jag har något att göra med Chandras försvinnande bara för att jag inte pratar med media om henne. Men jag hade inget med det att göra, skrev Condit i ett brev till sina väljare.

– Jag hoppas att ni förstår att jag inte är perfekt, utan att jag har begått min beskärda del av misstag, fortsatte han – det närmaste han kom att erkänna sin otrohetsaffär.

Gary Condits karriär var slagen i spillror och han förlorade sitt omval till kongressen.

Hittade dödskalle

Veckor blev till månader, som blev till ett år. Men Chandra Levy var fortfarande spårlöst försvunnen.

Polisen genomsöker parken där den döda kroppen hittades. 
Polisen genomsöker parken där den döda kroppen hittades. Foto: IBL

Det var den 22 maj 2002 och en hund fick upp ett spår. I en avlägsen del av den stora Rock Creek-parken i Washington DC tog en man en morgonpromenad. Plötsligt signalerade mannens hund att den hittat något i ett område av parken som var täckt av tjocka buskar och när mannen såg vad det var drog han efter andan: det var en mänsklig dödskalle.

Chandra Levys kvarlevor kunde identifieras via tänderna, drygt ett år efter hennes försvinnande. Enligt en rättsmedicinsk undersökning fanns det tecken på att hon hade strypts till döds, men kroppen var så illa tilltygad att dödsorsaken inte gick att fastställa till hundra procent:

Annons

– Det är möjligt att vi aldrig kommer att få veta exakt hur hon dog, sa rättsläkaren Jonathan Arden till pressen.

En sak var dock klar: Chandra Levy hade blivit mördad – och hennes mördare var fortfarande okänd.

Återigen hamnade fokus på kongressledamoten Gary Condit, men det fanns inget som band honom till brottsplatsen och han avskrevs som misstänkt. Åren gick och fallet såg ut att förbli olöst.

Men 2008 pekades en ung man vid namn Ingmar Guandique ut som skyldig till mordet. Han satt redan i fängelse för två brutala våldtäkter i samma park som Chandra Levys kropp hittades i. Enligt en medfånge hade Guandique erkänt att han dödade Chandra Levy i samband med ett misslyckat rånförsök.

Ingmar Guandique dömdes först till 60 års fängelse för mordet på Chandra Levy.
Ingmar Guandique dömdes först till 60 års fängelse. Foto: IBL

60 års fängelse

Ingmar Guandique togs in för förhör i början av 2009. Han nekade till brottet, men det faktum att en medfånge hade pekat ut honom samt att han tidigare gjort sig skyldig till två överfall i samma park, ledde till att han häktades misstänkt för mordet.

Under två efterföljande rättegångar dömdes han till 60 års fängelse för mord, mot sitt nekande. Han vägrade vittna till sin fördel, men vid ett tillfälle vände han sig till Chandra Levys föräldrar:

– Jag är ledsen för vad som hände er dotter, sa han.

2015 tog den tragiska fallet ännu en vändning. Då lyckades Ingmar Guandiques försvarsadvokater få till stånd en tredje rättegång, på grund av att det blivit känt att den medfånge som vittnade mot honom hade gjort sig skyldig till mened i ett annat fall.

Annons

Åklagarmyndigheten i Washington DC gav med sig och Ingmar Guandique släpptes fri. Han deporterades dock omedelbart till sitt hemland El Salvador på grund av att han var en dömd sexförbrytare.

Chandras föräldrar Robert och Susan Levy under en minnesstund. 
Chandras föräldrar Robert och Susan Levy under en minnesstund. Foto: IBL

Chandra Levys familj var därmed tillbaka på ruta ett. Vem som mördade henne kommer kanske aldrig att bli klarlagt.

Vid en minnesceremoni för Chandra 2002 valde familjen att rikta fokus på hennes liv – inte på det fruktansvärda sättet hon dog på:

– Jag känner av Chandras närvaro varje dag, sa hennes bror Adam med gråten i halsen.

– Hon har inte lämnat oss. Hon har bara förvandlats till en annan form av energi.

Av Jon Forsling

Läs också:

Mördaren trodde han hade kommit undan – 17 år senare knackar rättvisan på dörren

Louise växte upp med sin mammas mördare

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons