Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Tips och råd för dig som vill skaffa tatuering

24 sep, 2019
author Marina Nilsson
Marina Nilsson
Porträtt av Mirijam Geyerhofer, laserterapeut och expert på tatueringar
Tatueringar – är det bara 
för unga och coola? Nej, 
inte alls. Att pränta in färg 
och figurer på kroppen 
sprider sig upp i åldrarna 
och är en trend som inte verkar vika. Vad skulle du 
vilja bära med dig på 
huden i resten av livet?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En gång i tiden var det främst sjömän som dekorerades. De var suddigt gröna och signalerade mer bomber och granater än personliga budskap eller feminin elegans.

Idag har tatuerarnas verktyg blivit bättre, pigmenten mer färgsprakande och trenden har gått från att markera grupptillhörighet till att uttrycka personliga och individualistiska budskap eller intressen.

Mirijam Geyerhofer, diplomerad laserterapeut, arbetar med att ta bort tatueringar vi ångrar och har bästa kollen på vad man ska tänka på innan man sätter bläck under huden.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Mirijam Geyerhofer är diplomerad laserterapeut.
Mirijam Geyerhofer menar att valet av tatuerare är A och O. Foto: Julia Lindemalm.

– För det första: välj en duktig tatuerare så att motivet faktiskt blir snyggt – du får vad du betalar för. Gå till någon som kan visa upp många bra bilder av egna verk, och gärna någon som andra kan rekommendera.

En som gjort ett dåligt och ett bra val är Susanne Hammarkvist. Första gången blev tatueringen inte särskilt lyckad, andra gången var det mer genomtänkt – hon ville ha barnbarnen nära sig.

Susanne Hammarkvist visar upp och berättar om sina tatueringar
Susanne Hammarkvist visste precis vad hon ville ha. Foto: Julia Lindemalm.

– Jag hade planerat det ganska länge. Jag hade sett hur andra människor hade tatuerat sig med små svarta streckgubbar som barn ritat, och tyckte det var fint. Men jag ville göra något lite mer färgstarkt och inte så diskret. Motivet hade jag tänkt igenom väldigt noga: mina barnbarn kommer jag ju aldrig ångra, säger Susanne bestämt.

Annons

Att ångra sin tatuering

För ångrat sig har hon alltså gjort. Som 18-åring gaddade (tatuerade) hon sig för första gången. Det var en misslyckad hemmatatuering som dessutom fick avbrytas på grund av smärta. Länge gick Susanne omkring med bara konturerna av vad som skulle ha blivit en ro…

– Det var inte riktigt genomtänkt. Min kompis använde en ombyggd rakapparat som tatueringsmaskin så nålen fick doppas i färg mellan varje gång. Jag trodde jag skulle svimma och fick säga stopp. Mamma blev också jätteorolig för att jag skulle ha fått aids på kuppen, detta var ju på 80-talet.

Senare i livet tatuerade Susanne över den lilla rosen hos en riktig tatuerare, som dessutom var maken till hennes bästa väninna. Då blev det en kolibri.

Miriam känner igen fenomenet.

– Det kan vara bra att välja ett tidlöst motiv. Det som är mode blir med tiden otrendigt. Just nu tar jag bort mycket asiatiska tecken, tribal-tatueringar och svarta stjärnor. Sånt som kändes som en bra idé då kan kännas helt fel om fem-tio år.

Valde en tatuerare som hon litade på

När Susanne närmade sig 50-årsåldern blev hon sugen på att göra en ny tatuering var valet av tatuerare självklart: Väninnans son hade öppnat tatueringsstudio.

– Jag hade följt Robins tatueringsarbete och kände att jag litade på honom till hundra procent. Jag vet inte om jag gjort det om det vore för honom!

Valet av motiv var också självklart. Susanne beställde helt enkelt teckningar av de två barnbarnen, Alexander 7 år och Alice, 5.

– Sedan dröjde det lite innan jag fick mitt yngsta barnbarns teckning för helt plötsligt ville hon inte ge bort den utan skulle behålla den själv. Det tog ett halvår innan jag fick en ny, och den var mycket finare!

Två tatueringar finns idag på Susannes underarmar, och de har redan gett mersmak.

Annons

– Jag har fått jättemånga positiva reaktioner under den korta tiden jag har haft dem. Så nu är jag sugen på att göra fler och har planer på ett helt släktträd, säger Susanne och skrattar.

Susannes tatueringar son är ritade av barnbarnen
Alices ritade farmor i fin klänning och ett stort hjärta var viktigt när Alexander tecknade. Foto: privat

Så mycket känns en tatuering

  • Huden består av tre lager, överhuden, läderhuden och underhuden, och för att en bild på huden ska bli permanent måste man ner i läderhuden och föra in färgpigmentet med hjälp av en tatueringsmaskin som gör cirka 5000 stick per minut.
  • Upplevelsen av smärta är mycket individuell, men generellt gör det mest ont där huden är som tunnast, till exempel i armbågsvecket.
  • Huden reagerar sedan på ”attacken” genom att svullna och bli extra känslig i ungefär ett dygn efter tatueringstillfället.
  • Känslan är ungefär som efter att ha bränt sig i solen. Därefter kommer en läkningsperiod på några veckor med först sårskorpor och sedan torr och flagnande hy. Under denna tid är god hudvård och hygien extra viktigt.
  • En ny tatuering ska också skyddas med solkräm utomhus.
Tatuering i form av en fjäril på en kvinnas rygg.
Det kan vara bra att välja ett tidlöst motiv, som djur och natur, tipsar experten. Foto: TT

Tänk på detta innan du tatuerar dig

  1. Välj en duktig tatuerare så att motivet faktiskt blir snyggt – du får vad du betalar för. Gå till någon som kan visa upp många bra bilder av egna verk, och gärna någon som andra kan rekommendera.
  2. Det kan vara bra att välja ett tidlöst motiv, som djur och natur. Det som är mode blir med tiden otrendigt. Eller någon symbol som betyder något speciellt för dig?
  3. Välj placeringen noga. Kanske vill du kunna välja när du ska visa den? Kanske vill du att alla ska kunna se den alltid. Det viktigaste är att du tänker ut ett ställe på kroppen som passar dig!
  4. Var tydlig mot tatueraren om vad du vill ha och ha med en egen bild av ditt motiv, om det finns. Fråga och be om urförliga svar.
  5. Det kostar att ångra sig. Miriams vanligaste kund betalar 7000 kr för att ta bort 5×5 cm stor tatuering. Så välj med omsorg – tänk att du ska leva med dem resten av livet.
Ett daterat ögonbryn i närbild
Kosmetiska tatueringar, för att till exempel optiskt förstärka ögonbryn som försvunnit, har blivit vanligare. Foto: TT/Shutterstock.

Tatueringar kan dölja eller förstärka

Inte sällan används tatueringen för att göra en viktig markering, till exempel när man har triumferat över sjukdom, eller som i filmen Den tatuerade änkan vill symbolisera en nyvunnen frihet på något sätt.

Det är också vanligt att tatuera sig för att dölja till exempel ett ärr som man aldrig har kunnat förlika sig med. Självskadeärr eller operationsärr förvandlas till blommor och fåglar istället!

Även kosmetiska tatueringar, för att optiskt förstärka ögonbryn som försvunnit eller till exempel tatuera dit en ny bröstvårta på kvinnan som har haft cancer, är områden där tatueringar verkligen kan förändra livet.

Av Marina Nilsson  

Foto: privat och Julia Lindemalm

Annons