Tips för att minska matsvinnet
Varje person i Sverige slänger cirka 97 kilo matavfall per år. Av det är 10-50 procent rent matsvinn, alltså mat som egentligen hade kunnat ätas.
För en familj på fyra personer innebär det att man kastar fullt ätlig mat för 6 000 kronor per år rakt ner i soporna. Och det vi slänger allra mest av är frukt och grönt. Det står för 40 procent av allt matsvinn – ofta helt i onödan.
Skrynkliga äpplen är fortfarande näringsrika
– Till exempel äpplen som börjar bli en aning skrynkliga och potatis och morötter som mjuknat är fortfarande mycket näringsrika och värda att ätas, säger näringsfysiologen Anki Sundin.
Hon tycker också att vi ska se upp med att köpa storpack. Särskilt när det gäller bröd, frukt, grönt och mjölkprodukter. De hör till de produkter vi slänger mest.
– Mycket i storförpackning slängs för att man inte hinner äta upp det innan det blir dåligt. Då är det i längden billigare att köpa mindre förpackningar eftersom matsvinnet minskar. Men storpack kan vara bra om man är storkonsument eller om man fryser in det direkt och tar fram allt eftersom.
Hur minskar man matsvinnet?
- Ha koll på skafferi, kyl och frys. Många gånger köper vi sådant som vi redan har. Planera dina inköp.
- Förvara i rätt tempreatur. Kylen bör inte vara varmare än 4 grader och frysen ska vara runt 18 grader kall.
- Förvara rätt livsmedel ihop. Banan, tomat och avokado frisätter mognadshormon i luften. Det påverkar andra frukter och grönsaker runt omkring och gör att de blir dåliga snabbare.
- Mat behöver inte slängas bara för att den passerat bäst före-datum. Lukta, smaka och titta på den innan du slänger den.
- Köp gärna mat med kort förbrukningsdatum om du ska äta den snart.
- Använd blast och skal. Blasten från purjolök (den gröna delen) går att äta hela vägen ut till toppen.
- Iskubsformar funkar fint till sådant som vi vill ha små mängder av till varje portion, till exempel grädde, mjölk eller vegodryck till kaffet. Flytta över iskuberna till burkar allt eftersom så behöver du inte ha massa iskubsformar upptagna i frysen.
- Gör smoothie på bruna bananer, kantstötta apelsiner, skrumpna morötter och ledsna jordgubbar. Det smakar minst lika gott som på färskare varor.
- Gör grytor, gratänger och pajer på halvvissna grönsaker.
- Satsa på ”torra” grönsaker som broccoli, blomkål och andra kålsorter, morötter, lök och i viss mån paprika. De håller längre än till exempel tomat, gurka och sallad.
Hushållen värst när det gäller svinnet
Den mängd mat vi slänger varje år motsvarar utsläpp på omkring två miljoner ton koldioxid? Det är tre procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige. Hushållen står dessutom för den största delen av matsvinnet, vi är värre än storkök och livsmedelsindustrin.
Mat som går utmärkt att frysa in
Ägg
Knäck och vispa och frys in i småburkar. Kan användas till omelett, pannkakor och bakning.
Ost
När bara skalken återstår kan du riva eller hacka osten och frysa in den. Använd på pizza, omelett och varma smörgåsar.
Buljong
Buljong och sky som blir över, till exempel när man tillagar mat i ugn. Frys ner i iskuber för att använda som smaksättare sedan.
Frukt och grönsaker
Skiva eller tärna och frys in. Använd senare i smoothies, paj, gratäng, omelett eller liknande.
Smoothie
Frys i portionsstorlek så har du alltid en läskande munsbit!
Mjölk, grädde och vegodrycker
Funkar bra att göra pannkakor, gratänger och andra rätter på senare.
Färdigbryggt kaffe
Frys in och gör en kall kaffedryck av det vid tillfälle.
Här får du fler tips för minskat matsvinn
Av Vivvi Alström
Foto: Shutterstock/TT