Koll med tennisboll – butikernas smarta coronalösningar
Har du stått i kö utanför en butik och behövt vänta på att slussas in? Det är en vanlig lösning som butiker tagit till sedan Folkhälsomyndigheten gick ut med att butikerna behövde ha restriktioner som gör det lättare för kunder att hålla avstånd.
Hur många som får vistas i en butik samtidigt beror på dess storlek, möblering och ventilationsmöjligheter. Det hela har gjort att butikspersonal kommit på smarta lösningar för att hålla koll på hur många som faktiskt är inne i butiken samtidigt.
Tennisbollar och trängselpinnar
Coop Hunnebostrand i Bohuslän har en korg med tennisbollar vid entrén. Varje kund som går in tar en tennisboll och lägger i sin korg eller vagn. När tennisbollarna är slut får man vänta på utsidan tills en av kunderna kommer ut och lämnar tennisbollen igen.
Mattias Eriksson och Jessica Gradin som äger och driver norrländska Icabutiken Edselehallen har satsat på trängselpinnar.
– Vi har sett en variant av trängselpinnar som en annan butik hade. Så nu när lagen kom gjorde vi vår egna trängselpinne med ett band att hänga på kundvagnen till exempel, uppger de till Allehanda.se.
En annan lösning som till exempel Søstrene Grene tagit till är kundkorgskrav när man går in i butik – och det finns förstås bara så många korgar som antalet besökare som är tillåtna i butiken samtidigt.
Se också: 5 sätt att umgås virtuellt
Trafikljus signalerar läget
Visuellt effektiva stoppljus har också tagits fram. Till exempel av Sofie Anderberg som har en leksaksbutik i Halmstad. När de hårdare restriktionerna kom i höstas byggde hon ihop ett eget trafikljus som används vid butiksingången och lyser rött varje gång det blir för många kunder.
– Det fungerar suveränt. Jag är så nöjd. Tanken är att både kunder och personal ska känna sig trygga, säger Sofie Anderberg i en intervju med SVT Nyheter.
Sedan den 10 januari, när pandemilagen trädde i kraft, är butiker skyldiga att beräkna maxantal som får vistas i butiken samtidigt. Beräkningen görs utifrån att alla besökare ska kunna ha 10 kvadratmeter till sitt förfogande. Butikerna är också skyldiga att se till att det efterföljs – annars riskerar de vite eller att butiken stängs. Så chansen är att vi får se fler kreativa och smarta lösningar framöver.