Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Ta vara på vatten – 6 smarta tips för att spara och använda vatten

16 jun, 2023
author Angelica Jaako Billenman
Angelica Jaako Billenman
Spara vatten i regntunna.
Vi ger dig sex. smarta tips för hur du tar vara på vattnet i sommar!
Redan nu råder det bevattningsförbud i flera olika kommuner runt om i Sverige. Men vad betyder bevattningsförbud – och hur kan man ta till vara på eget vatten och tänka smart när det kommer till bevattning av växter så här i dessa torra sommartider?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 sätt att ta till vara på vattnetBrand logo
5 sätt att ta till vara på vattnet

”Sommaren är kort, det mesta regnar bort”, sjunger ju Tomas Ledin, men denna sommar ser ut att bli en varm en med lite regn.

Svenskt vatten samlar information om vattensituationen fortlöpande, och där kan du alltså hitta information om det råder bevattningsförbud, vattenbesparing eller vattenbrist i just din kommun.

Vad betyder bevattningsförbud?

Bevattningsförbud betyder att vatten enbart får användas vid matlagning, dryck och personlig hygien.

Hur kan jag spara vatten?

Oavsett om du har kommunalt vatten eller egen brunn är det bra att tänka på vattenbesparande åtgärder. Det finns många olika sätt att spara vatten på, bland annat genom att byta till småspolande munstycken och kranar.

Men hur ska man tänka med alla växter man odlat som behöver vatten i sommar?

5 smarta vattenbesparande tips

1. Samla regnvatten

För dig med hus eller lägenhet med balkong, utan tak, är en enkel sak att göra att spara regnvatten med hjälp av en regntunna eller en cistern. Använd sedan regnvattnet för bevattning istället för att använda dricksvatten eller kranvatten. Kom ihåg att sätta någon form av hönsnät eller dylikt ovanpå tunnan, så att inte smådjur som fåglar till exempel ramlar i och drunknar.

2. Använd droppbevattning

Droppbevattningssystem ger vatten direkt till växternas rötter och minskar förlusten genom avdunstning och rinnande vatten. Det är också mer effektivt eftersom det ger exakt den mängd vatten som växterna behöver. Ett annat alternativ är att vattna med vattenkanna. Då tenderar du att använda mindre vatten än om du vattnar med slang.

Annons

3. Vattna vid rätt tidpunkt

Bevattning på morgonen eller kvällen minskar avdunstning och ger växterna tid att absorbera vattnet innan solen blir för stark. Undvik att vattna mitt på dagen när värmen är som högst.

4. Toppa jorden med barkflis

Barkflis eller något annat organiskt material fungerar som isolering och håller kvar fukten i jorden och skyddar växternas rötter från överhettning.

5. Använd vattenbesparande bevattningsteknik

Investera i vattenbesparande bevattningssystem, som exempelvis vattenbesparande sprinklers, munstycken eller bevattningstimer. Dessa tekniker kan hjälpa till att minska vattenförbrukningen och säkerställa att vattnet används på ett effektivt sätt.

6. Ta vara på vattnet i diskhon

Ställ en balja eller vattenkanna i diskhon när du lagar mat, så allt spillvatten från skölj av grönsaker, händer och disk hamnar där. Sen är det bara att ta vara på vattnet och vattna blommorna med!

Och ett bonustips!

Regnvattnet kan du ju faktiskt duscha i också. Det finns flera olika smarta lösningar på utomhusduschar med regnvatten i dag, bara en googling bort. Står du dessutom i en balja och använder dig av miljövänliga produkter när du duschar så kan du ta till vara på vattnet du använder ytterligare en gång. Kanske till att vattna med?

Annons