Systrarna Chatjaturjan mördade sin pappa efter övergrepp
Kvällen den 27 juli 2018 satt Mikhail Chatjaturjan, 57 år, och sov i sin fåtölj hemma i lägenheten i Moskva. Han hade tidigare på kvällen skällt ut sina tre döttrar Krestina, 19 år, Angelina, 18 år, och Maria, 17 år, och sprejat dem i ansiktet med pepparsprej. Han tyckte att de inte hade städat lägenheten ordentligt.
Hårda ord och våldsamheter hörde till vardagen för de tre systrarna som bodde hos sin pappa efter att föräldrarna skilt sig. Pappan hade isolerat systrarna och förbjudit dem att träffa sin mamma efter skilsmässan. De berättade senare att pappan dessutom förgripit sig på dem sexuellt i flera år.
– Han misshandlade oss från vi var tio år och utnyttjade oss sexuellt från vi var 14 år. Det var jag och min äldre syster som var mest utsatta. Det blev mycket, mycket värre efter han kastade ut mamma för tre år sedan. Men vi talade inte om det för mamma. Hon hade ändå inte kunnat göra något och bara lidit i onödan, sa Angelina senare.
Pappan knivhöggs över 30 gånger
Den här sommarkvällen tog skräckväldet slut. Utrustade med pepparsprej, kniv och hammare överföll de den sovande fadern.
– Han satt i sin fåtölj, i det där hörnet. Jag och Angelina kom upp bakifrån, hon hade en hammare, jag en kniv, berättade Maria i det första polisförhöret på brottsplatsen.
– Sedan sa vi: ”Vi försöker, vi tar risken”, berättade Angelina och tillade att deras storasyster hade sprejat pappan med pepparsprej.
Under attacken vaknade pappan till och frågade vad som pågick, men systrarna stannade inte upp utan fortsatte hugga och slå till han var död. Obduktionen visade att han hade knivhuggits över 30 gånger.
Systrarna ringde själva polisen och greps sedan på brotsplatsen. De åtalades därefter för mord – och riskerar därmed upp till 20 år i fängelse.
Systrarna har erkänt att de dödade sin pappa, men hävdar att de gjorde det i självförsvar efter åratal av våld och övergrepp – de såg helt enkelt ingen annan utväg.
Protestlista och demonstrationer
Rättsfallet har väckt stor uppmärksamhet i Ryssland och många har engagerat sig för systrarna som de menar är brottsoffer, inte brottslingar. Det har hållits flera demonstrationer i Moskva, Sankt Petersburg och andra städer.
300 000 personer har skrivit på en protestlista för att systrarna ska friges. Även ryska kändisar har uttalat sitt stöd för systrarna.
– Förundersökningen visar att flickorna under lång tid utsattes för våld. De var helt enkelt tvungna att försvara sig själva. Flickorna ska ha skadestånd, inte straff, säger den ryska jämställdhetsaktivisten Aljona Popova.
Vid förundersökningen har även framkommit att både systrarnas mamma och grannar kontaktat polisen angående våldet och övergreppen under flera års tid utan att myndigheterna ingrep. Det har spekulerats i att Mikhail var vän med en polischef och det var därför han fick han hållas.
Det har riktats kritik mot att misshandlade kvinnor får mycket lite stöd i Ryssland och att polisen avfärdar brotten som ”familjeangelägenheter”.
Det finns ingen tillförlitlig statistik när det gäller kvinnomisshandel i Ryssland, men enligt människorättsaktivister kan det förekomma i var fjärde familj.
En annan chockande siffra är att 80 procent av alla kvinnor i ryska fängelser har dömts för att ha mördat en nära anhörig i självförsvar.
Bättre i fängelset jämfört med hemma
Men även om många stöttar systrarna Chatjaturjan finns det även kritiker. Deras släktingar sägs ha vänt dem ryggen och tvivlar på deras version av det som skett. De anser att systrarna är skyldiga och ska dömas.
En sammanslutning som kallar sig Männens stat med ledorden ”patriarkat och nationalism” och hävdar att de har 150 000 följare på sociala medier har startat en kampanj för att systrarna ska dömas till långa fängelsestraff.
I väntan på rättegången får systrarna inte lov att intervjuas av journalister. Enligt Krestinas advokat Aleksej Parshin mår systrarna trots allt bra eftersom de inte längre behöver vara rädda för sin brutala pappa. Våldet och övergreppen har upphört.
– Första dagen vi träffades sa Krestina att hon har det bättre här i fängelset jämfört med hur hon hade det hemma. Nu är det åtminstone inte någon som slår dem.
Foto: TT