Svenska rymningar: Krävde kebabpizza och flydde under kisspaus
För 20 år sedan var det inte helt ovanligt med rymningar från anstalter som det inte skulle gå att rymma ifrån. Sedan några år tillbaka är rymningar ytterst sällsynta. Men försök görs.
Tog gisslan-hotade med att "låta svärdet tala"
Under nio timmar höll två dömda mördare, Isak Dewit och Haned Abdullahi, två vårdare som gisslan på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna. Det krävdes långa förhandlingar och 20 kebabpizzor innan gisslantagarna gav upp. Hällbyanstalten är ett högsäkerhetsfängelse med 118 platser. Gisslandramat började vid 12.30 på dagen när de intagna männen tar sig in ett vaktrum. De hotar vårdarna med stickvapen som de knåpat ihop med rakblad och täcker övervakningskamerorna i rummet. De trycker bland annat vapnen mot vårdarnas hals och hotar med att skära. Hoten upprepas när en larmgrupp försöker ta sig för att undsätta vårdarna. När larmet går kallas polis in för att hantera situationen. De börjar förhandla med gisslantagarna som kommer med sina krav. De vill ut. De vill ha en helikopter och 200 000 euro.
Kraven finns även med i ett brev som hittas i en av gisslantagarnas cell.
”Han gjorde detta för att de inte hade några rättigheter och att de ville rymma” uppger den ene i förhör.
Under förhandlingens gång nämner gisslantagarna ännu ett krav. De vill ha kebabpizzor levererade till hela sin avdelning. Kriminalvården fixar beställningen från en lokal pizzeria. Någon helikopter levereras dock aldrig. Gisslantagarna ger upp ändå och vårdarna släpptes. Då mådde de ”efter omständigheterna bra”.
I efterspelet till den misslyckade rymningen har båda gisslantagarna tilldelats en varning av Kriminalvården. I besluten konstaterar myndigheten att männen, där den ene pekas ut som ledare, agerat hänsynslöst och hotfullt. De har varit beväpnade, anspelat på sitt våldskapital och hotat att döda.
På övervakningsbilder från vaktrummet syns hur en av vårdarna ligger bakbunden på golvet under dramat.
En av dem, Elin, berättade senare om sina upplevelser i Seko-tidningen. Hon och en kollega hade befunnit sig i vaktrummet när en intagen ringde om bad om sin medicin. Det var när denne skulle överlämnas som de två fångarna lyckades tränga sig ut från avdelningen och tvingade in vårdarna i vaktrummet. Där tvingades vårdarna lägga sig ner på golvet.
– Det kom från ingenstans och gick jättefort. Jag blev väldigt rädd först, men slappnade av en aning medan timmarna gick, säger Elin i intervjun.
Elin var den som frigavs sist av vårdarna. Lättad över att allt var över men tom inombords. Hon berättar även om stöd och hjälp hon fått efter gisslansituationen. Bland annat i form av samtal med psykolog. Hon återvände till jobbet veckan efter gisslansituationen.
– Jag fick möjligheten att känna mig för efter några dagar hemma. Jag vill stanna i Kriminalvården och kände att jag behövde gå tillbaka så fort som möjligt för att inte bygga upp en rädsla, säger hon till tidningen.
Gisslantagarna åtalades för människorov, grovt hot mot tjänsteman, grov utpressning och våld mot tjänsteman. I december meddelade Eskilstuna Tingsrätt att Isak Dewit och Haned Abdullahi döms till sju års fängelse utöver de straff de redan avtjänar.
Mördaren rymde när personalen tog kisspaus
Kristofers Kastellanoss hade åkt från häktet i Örebro för att göra en rättspsykiatrisk undersökning i Göteborg sommaren 2018. Kastellanoss var dömd i tingsrätten för mord i samband med ett bråk i Tullinge. På vägen tillbaka stannar fångtransporten oplanerat i Laxå när en av vårdarna, transportledaren, blir akut kissnödig. Han går 30 meter in i skogen för att lätta på trycket. Hans två kolleger passar på att gå ur fordonet för att sträcka på benen. När en av dem öppnar dörren för att kliva in igen griper Kristofers Kastellanoss tillfället i flykten och springer till skogs. I strumplästen och iförd handfängsel. Vårdarna tar upp jakten men ger upp efter 250 meter. En av dem fick mjölksyra, den andre medger att han blev lite rädd, rapporterar Expressen som tagit del av kriminalvårdens utredning av händelsen.
Under tiden på rymmen har hovrätten hunnit fastställa morddomen mot Kastellanoss.
Polismördaren från Malexander rymde
2004 skakades Sverige i allmänhet och Kriminalvården i synnerhet av fyra rymningar. Spektakulära i så måtto att rymmarna var tungt belastade kriminella som satt på de säkraste anstalterna. Strax efter midnatt 28 juli spelar Malexandermördaren Tony Olsson sjuk i sin cell. Han lockar till sig personal som tas som gisslan under hot av insmugglade vapen. Tillsammans med tre kumpaner och beväpnad hjälp från utsidan tvingar de sig ut i friheten där gisslan släpps. Rymmarna flyr ut i skogen men kommer av någon anledning inte vidare och verkar dåligt rustade att navigera i naturen.
– Men ingen av oss kunde läsa kartan och lokalisera var vi var. Och ingen förstod sig på kompassen, ska Mahmoud Amaya ha sagt till polisen i ett inledande förhör.
De grips en efter en. Tony Olsson grips sist efter 58 timmar i en lada vid Grindsjön.
Superrymmaren Ioan Ursut smörade sig ut till friheten
Rumänen Ioan Ursut kom till Sverige 1984 som politisk flykting. I själva verket hade han en morddom i Italien hängande över sig. Han kom huvudsakligen att ägna sig åt kriminella aktiviteter och blev snart en rubrikernas man som rymmare. Ursut bäddade säck, tillverkade låtsaspistoler av en A4-pärm, smugglade in bågfilsblad, simmade över Motala Ström och svingade sig över murar. I september 1988 satt han på Hall och lyckades ta sig ut ur ett 17x49 centimeter stort hål. Ursut, smärt även i vanliga fall, hade bantat ner sig ytterligare och smort in sig med smör (eller margarin) för att åla sig ut. Under sin tid i frihet sköt Ioan Ursut mot två polismän i Stockholm innan han burades in igen.
Vid något tillfälle i sin karriär svor han på att aldrig hamna i fängelse igen. Han ändade dock sina dagar i en rumänsk cell i januari 2012, död för egen hand. Hans sista rymning.
Se också: Mordbränderna som skakade Sverige
Storspionen fintade bort sin bevakning
Polisen Stig Bergling värvades till Säpos ryssrotel för att hålla koll på Sovjets agenter i Sverige. Bergling, en rumlare som levde på stor fot, använde dock insikterna för egen vinning och sålde försvarshemligheter till fienden. Bergling kunde fortsätta sin verksamhet i olika skepnader under en rad år. Till slut kom dock rättvisan (Israelisk säkerhetstjänst) ikapp. Stig Bergling greps och dömdes till livstids fängelse för grovt spioneri 1979. I fängelset gifte Stig sig med gamla flamman Elisabeth Sandberg. Under en permission i oktober 1987 lyckades paret finta upp sina bevakare på läktaren. Säpo bevakade deras lägenhet i Rinkeby när en förklädd Elisabeth obemärkt gick ut från husets framsida vid midnatt. En halvtimme smet Bergling genom garaget kamouflerad till joggare. Paret sammanstrålade vid en hyrbil, tog färjan till Åland och knackade på hos Sovjetiska generalkonsulatet för beskydd innan Säpo gnuggat morgongruset ur ögonen.
Källa: Aftonbladet, Expressen. Kriminalvården
Rymningar 2000-2020
Kriminalvården har olika säkerhetsklassning på Sveriges slutna anstalter. Säkerhetsklass 1 är högst och säkrast. Säkerhetsklass 2 och 3 är, följaktligen, lägre.
I Kriminalvårdens statistik skiljer man på rymningar (sker från anstalter med säkerhetsklass1) och avvikelser (sker från öppna anstalter med säkerhetsklass 3).
2000 Rymningar: 41 (Avvikelser: 141)
2001 25 (120)
2002 44 (135)
2003 39 (239)
2004 33 (236)
2005 16 (118)
2006 14 (123)
2007 14 (60)
2008 5 (57)
2009 2 (40)
2010 0 (35)
2011 0 (24)
2012 1 (25)
2013 0 (17)
2014 6 (13)
2015 0 (13)
2016 0 (15)
2017 1 (24)
2018 1 (31)
2019 0 (28)
2020 0 (46)