Susanne Lindén: Därför behövs internationella kvinnodagen
– Man hade önskat att dagen inte behövdes. Men det finns fortfarande många anledningar till att vi måste fortsätta kämpa för kvinnors situation världen över, säger Susanne Lindén, chefredaktör för Aller medias familjetidningar.
Den internationella kvinnodagen instiftades i början av 1900-talet för att belysa kvinnors situation i världen. 1978 fick dagen FN:s erkännande och finns sedan dess med i listan bland alla andra högtidsdagar.
Anledningen till att dagen har kommit till är att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation.
Historiskt sätt har män lett samhället, och i ett patriarkat samhälle, där män har primära makten och ledande positioner, har haft en stor påverkan på hur samhället är uppbyggt.
I Sverige fick kvinnor rösträtt 1919, innan dess var det bara män som fick rösta. Trots att kvinnor har haft rösträtt en längre tid, är det fortfarande stora orättvisor.
Därför behövs kvinnodagen
Men behövs kvinnodagen fortfarande? Det har trots allt skett stora förändringar i samhället.
– Vi är dessvärre långt ifrån en jämställd värld. Det är en lång väg att gå och det tar tid att förändra. Man önskar att dagen inte skulle behövas, men tyvärr så är den ett måste. Det finns fortfarande flera områden som behöver uppmärksammas, menar Susanne.
Situationen är väldigt dyster i många länder i världen, även om den i Sverige är förhållandevis bra. Dock är det fortfarande inte helt jämställt mellan könen.
– Det sker mycket orättvisor i samhället. Kvinnor blir kränkta, har lägre lön än män, och är oftare sjukskrivna, vilket talar sitt tydliga språk, säger Susanne.
Fastän kvinnor ofta har högre betyg, har män fortfarande ett klart försprång vad gäller både jobb och chefspositioner.
Hur ska vi förändra situationen?
Om vi ska få till en förändring är det viktigt att alla, män och kvinnor, tar hänsyn och hjälper till, men det är inte enkelt, menar Susanne.
– Det tar tid att förändra, olika kulturer, traditioner och länder har olika situationer och har kommit olika långt i sin jämställdhet.
Susanne själv har i år fokus på att sprida uppmärksamhet kring en kampanj om Tjejzonen, som är en organisation som hjälper unga kvinnor som behöver stöd.
I vanlig ordning uppmärksammas kvinnodagen runtom i världen, men pandemin försvårar det lite i år. Dock är den digitala världen till en stor hjälp vid rådande situation. I år uppmärksammas kvinnodagen digitalt på flera olika sätt – bland annat tidigare nämnda kampanjen med tjejzonen och ett digitalt program av ABF.
Se också: 8 saker som borde göra alla kvinnor vrålförbannade