Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Streama serier – lika dåligt för klimatet som att flyga?

27 jun, 2019
author Malin Aunsbjerg
Malin Aunsbjerg
Ju vanligare det blir att streama tv-serier och roliga klipp via nätet desto mer ökar koldioxidutsläppen visar forskning.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Du sitter uppkrupen i sängen i sovrummet och ser på din favoritserie på laptopen. I vardagsrummet ligger din partner på soffan och streamar en annan tv-serie. Kanske är det en yngre familjemedlem som samtidigt ser på youtube-klipp på familjens ipad. Detta är inte en ovanlig situation i dagens moderna hushåll.

 

 

Men hur klimatsmart är detta egentligen? Inte alls visar det sig. Snarare, väldigt klimatdumt.

Faktum är att IT-branschens koldioxidutsläpp är större än flygtrafikens. Och ju vanligare det blir att se videor via nätet, desto mer ökar utsläppen fastslår man i en artikel i yle.fi.

Att se på videoklipp på internet orsakar 0,2 gram koldioxidutsläpp per sekund visar företaget Climatecares beräkningar.

Det vill säga 720 gram i timmen. Efter 70 timmars streamande – i runda slängar den tid det tar att se alla säsonger av HBO-serien Game of thrones – är du alltså uppe på nivån motsvarande en flygresa mellan Stockholm och Köpenhamn. Enligt Sas utsläppsuträknare, en sträcka som genererar 51 kilo koldioxidutsläpp per person.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Vill inte fokusera på utsläpp

Ju högre upplösning – desto mer data att överföra. Teknologie doktorn och forskaren Kari Hiekkanen vid Aalto-universitetet bekräftar att koldioxidutsläppen för videoklipp redan i dag är stora och förmodligen blir ännu större på sikt. Och menar att det är något som folk i allmänhet inte känner till och som branschen själv helst inte betonar.

– Det är en obekväm sanning man inte vill tala om, säger Kari Hiekkanen till yle.se.

I dag är många människor medvetna om att köttkonsumtion och flygresor bidrar till klimatförändringar. Fler och fler väljer vegetarisk mat och reser till Europa med tåget. Man talar om flygskam och till och med flerbarnsskam, eftersom barnafödande också är en stor miljöbov. Men få har hört talas om begreppet streamingskam.

Annons

En av anledningarna till att det inte finns så lite kunskap om baksidorna av nöjessurfandet i mobilen är att det inte är synligt hur mycket resurser i form av el och infrastruktur som behövs till det. Kari Hiekkanen menar att mobiltelefonernas andel av branschens koldioxidutsläpp har tredubblats de senaste tio åren. Smarttelefoner står uppskattningsvis för en tiondedel av hela IT-branschens koldioxidavtryck.

Slit på telefonen så länge som möjligt

Semester innebär mycket tid över till att streama tv-serier, något som är dåligare för miljön än många tänker på.

Att hela tiden byta till en nyare och bättre telefon är också ett stort problem klimatmässigt. Bättre är att slita på sin gamla så länge som möjligt.

– Folk byter sina mobiler ungefär vartannat eller vart tredje år. När man räknar med den mängd koldioxid som tillverkningen av en mobil har förorsakat och också tar i betraktande den ström den har använt under sin livstid så motsvarar det 60 kilo koldioxidekvivalenter, säger Kari Hiekkanen till yle.se.

Med andra ord minst lika negativ inverkan på klimatet som en flygresa mellan Stockholm och Köpenhamn.

Foto: Shutterstock/TT

Annons