Stora ilskan efter mordet på Sarah Everard
Den 3 mars promenerade Sarah Everard hem från en vän i London, men hon kom aldrig fram. Polisen letade intensivt under en vecka innan de hittade henne död i en byggsäck i en skogsdunge i Kent. En 48-årig polis har gripits misstänkt för att ha kidnappat och mördat Sarah.
Men innan polisen fann henne gjorde de också något annat som har väckt stor ilska – polisen uppmanade kvinnor i Clapham Common, området i London där Sarah förvann, att inte gå ut ensamma på kvällen. Det är ett sätt att lägga ansvaret på offret istället för på förövaren, menar många.
Kvinnor berättar varför de inte vågar gå hem själva
Sedan Sarahs försvinnande och polisens uttalande har därför hashtaggen #textmewhenyougethome spridits i sociala medier. Kvinnor delar öppet med sig av sina vittnesmål och tankar kring varför de är rädda för att gå hem själva – och om varför ”sms:a mig när du kommer hem” är något som i princip varenda kvinna sagt eller skrivit till en väninna när man skilts åt efter en kväll tillsammans.
Det var den brittiska influencern Lucy Mountains som skapade hashtaggen när hon skrev om mordet på Sarah i ett inlägg på Instagram – och det har fått spridning över hela världen.
Manifestationer för kvinnors rätt att röra sig fritt
I lördags ägde även flera manifestationer rum i Storbritannien. Med slagorden ”reclaim these streets” (ta tillbaka dessa gator) gick tusentals ut på gatorna i London för att hedra Sarahs minne och stå upp för att kvinnor ska kunna gå hem själva på kvällen utan att behöva frukta för sina liv.
– Jag tycker det är oerhört viktigt att ge kvinnor och deras allierade en plats att samlas i solidaritet för att markera mot ett förtryckande system, säger Mary Morgan, en av manifestationens upphovspersoner, till The Guardian.
På grund av att manifestationerna bröt mot coronarestriktionerna i landet släpades dock flera personer bort av polis. Ingripandena uppges ha varit våldsamma och har fått kritik inte bara från de som var med i manifestationen, utan även flera högt uppsatta politiker har kritiserat polisens agerande.
Källor: Femina, The Guardian